Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Tarihi Kentler Birliği üyesi kentlerin Vali, Belediye Başkanları ve bürokratlarına Adana’yı tanıttı, “Adana mutlu, zengin, kentini seven insanların şehri haline gelecektir. Adana’da Seçilmişlerle, atanmışların el ele verdiği bir dönem yaşıyoruz” dedi.
Tarihi Kentler Birliği (TKB) Seyhan Zirvesi’nin ikinci gününde Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuklarına kentin tarihi yerlerini tanıttı. Karalar, . ‘Seyhan Belediyesi’nin kültür mirasını koruma çalışmaları ve yeni hedefleri’ başlıklı konuşmasında ilçenin genel durumu hakkında istatistiki bilgiler verdi.
Seyhan’da 67 bini kayıtsız yerli, yüz bin civarında Suriyeli göçmen olmak üzere 1 milyon nüfusa sahip olduğunu belirten Başkan Karalar, “Gece nüfusumuz 1 milyon fakat gündüz farklı ilçelerden gelen insanlarımızla birlikte ortalama 1 milyon 500 bin insan yaşamaktadır. Kısaca İller Bankası’ndan bir milyon nüfus üzerinden yardım alıyoruz ama 1,5 milyon insana hizmet veriyoruz” dedi.Adana’nın tarih boyunca çok önemli bir kent olduğunu vurgu yapan Başkan Zeydan Karalar, şehrin 10 ayrı büyük medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade etti.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın tarihi görkemli geçmişini hasretle andıklarını belirterek, “Adana, Cumhuriyet döneminde de kimine göre İstanbul’dan sonra ikinci, kimine göre İzmir’den sonra Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olarak kalkınmaya öncülük etmiştir. İlerleyen yıllarda zengin bir kent olma özelliğini sürdürmüştür. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki gerek sanayi, gerek tarımda gerekse her ikisinin birlikte oluşturduğu ticaretin gerektirdiği sektörde öncü rolünü zamanla kaybetmiştir. Bu eksikliği şimdi turizm sektörüyle telafi edebiliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.
Adana’nın gastronomi sektöründe de çok önemli bir şehir olduğunu ifade eden Başkan Karalar, “İçliköfte, şalgam, ciğeri ile hep öne çıkmış birkenttir Adana.Ama kebap o kadar iyiki tüm bunları geride bırakmıştır. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep UNESCO’dan gastronomi alanında bir tescil aldı. Umarım bizde gastronomi dalında sahip olduğumuz değerlerle tescil almakistiyoruz” dedi.
Adana’da tespit edilen 716 tescilli binadan 340’ının Seyhan’da bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Karalar, “Bu toplantının yapılmasını vesile olan tarihi güzelliklerin tümüne yakını Seyhan’da. Bu güzelliklerin hepsini ortaya çıkacağız. Adana’yı dünya kenti haline getireceğiz” şeklinde konuştu.
ATANMIŞLARLA SEÇİLMİŞLER BİRLİK OLDUK
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’da geçmişte seçilmişlerle atanmışlar arasında yaşanan uyumsuz sürecin şehri olumsuz anlamda yansıdığını belirterek, “Bugüne kadar Adana’da hem seçilmişler hem atanmışlar kendi aralarında birlik olamamışlar. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki kavga edenlere de yaramamış bu durum. Son dönemde hem seçilmişler hem atanmışlar birlik beraberlik içinde çalışmaktadır. Göreve seçildiğimiz ilk günlerde Adana’da çatışma bitmiştir, çalışma başlamıştır demiştim. Böyle başladı ve böyle devam edecek bu durum.Adana tekrar eskisi gibi, mutlu, zengin, kentini seven insanların şehri haline gelecektir” diye konuştu.
Seyhan Belediyesi KUDEB Birimi’nde görevli arkeolog ve mühendisler seminere katılan konuklara Seyhan’ın kültürel varlığı hakkında teknik bilgi verdi.
Tarihi Kentler Birliği’nin Seyhan Zirvesi’nin ikinci gününde ana teması “Doğal–Kültürel Miras, Eğitim, Örgütlenme ve tanıtım sürecinde TKB’nin 15 Yılı” olan bir panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Metin Sözen’in oturum yöneticisi olduğu panelde; ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Sevil Yeşim Dizdaroğlu ‘Doğal Miras ve Eğitim’, TKB Genel Sekreteri Sezer Cihan ‘Kültürel konumda güçlendirilen birliktelik: TKB’, ÇEKÜL YDK Üyesi ve Şehir Plancısı A. Faruk Göksu ‘Yeni kavramlar ve yeni stratejiler ışığında örgütlenmede süreklilik’, TKB Danışma Kurulu Üyesi Hasan Özgen ‘Üreterek tanıtım’, ÇEKÜL Kent Çalışmaları Koordinatörü Alp Arısoy ‘Geliştirilen temel kavramların farklı ölçekli yerleşmelerdeki uygulama yöntemleri’ konularında sunum yaptı.
Seminerin ardından Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın rehberliğinde bir şehir gezisi düzenlendi.