TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YILI KUTLANIYOR
Manşet Haber 10.01.2023 16:22:15 0

TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YILI KUTLANIYOR

TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YILI KUTLANIYOR






Tarım Öğretiminin 177. Yılı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından törenle kutlandı.





Akif Kansu Toplantı Salonu’nda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan törene Rektör Vekili Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neslihan Boyan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, dekanlar, akademisyenler, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, Oda Yönetim Kurulu Üyeleri ve öğrenciler katıldı.





Geleneksel Ziraat Marşı’nın okunduğu törende Ziraat Fakültesi öğrencileri adına Bahçe Bitkileri Bölümü Öğrencisi Enes Döner bir konuşma yaptı. Oda Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Feyzullah Korkut, yakın geçmişe kadar önemi çok vurgulanmayan tarımın, artan nüfus ve beraberindeki beslenme baskısı nedeniyle daha da bir önemli hale geldiğini söyledi. Korkut, “İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için ihtiyaç duyduğu bitkisel ve hayvansal ürünlerin yeterli miktarda ve uygun maliyetlerde üretilmesi tüm dünya ülkelerinin öncelikli hedefleri haline gelmiş ve bu konularda birçok ülke çok ciddi tedbirler almışlar/ almaya da devam etmektedirler” dedi.









Ç.Ü Ziraat Fakültesi Öncülük ve Rehberlik Ediyor”





Dekan Prof. Dr. Salih Kafkas da, tarım öğretiminin bu topraklar üzerinde 1846 yılında Yeşilköy’de Ayamama Çiftliği’nde başladığını, 1933 yılında kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü ile de çağdaş bir zemine oturtulduğunu söyledi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak mevcut olanakları ile eğitim ve öğretimdeki kalitenin arttırılması için büyük çaba sarf ettiklerini ve bu kapsamda lisans programlarının akreditasyonuna öncelik verdiklerini bildiren Prof. Dr. Kafkas, “Bahçe Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Bitki Koruma ile Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği olmak üzere 4 programımızın lisans eğitimleri 2022 yılında akredite olmuştur. Bu yıl da Tarla Bitkileri programımız değerlendirme sürecinde olup 1-2 ay içerisinde akredite olması beklenmektedir. Böylece Fakültemizde bulunan 8 bölümümüzden 5 tanesinin lisans programları akredite olmuş olacaktır. Hedefimiz tüm bölümlerimizin lisans eğitimlerini birkaç yıl içerisinde akredite hale getirmek. Fakültemizin birçok konuda olduğu gibi akreditasyon konusunda da diğer üniversitelerdeki ziraat fakültelerine öncülük ve rehberlik ettiğini söyleyebiliriz. Buradan başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel başta olmak üzere, eğitimden sorumlu Rektör Yardımcımız ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.





Rektör Vekili Prof. Dr. İlter Ünlükaplan ise, tarımsal üretim düzeninin ve verimliliğinin önemli ölçüde artmasını sağlayan ziraat mühendislerinin yetişmesinde, Ziraat Fakültelerinin öncü rol oynadığını ifade ederek, “Özellikle son yıllarda karşımıza çıkan küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte tarım en ön plana çıkmıştır. Bu nedenle insanlığın geleceği için iyi eğitim almış Ziraat Mühendislerine çok fazla gereksinim bulunmaktadır. Çukurova Üniversitesinin iki kurucu fakültesinden biri olan Ziraat Fakültemiz aynı zamanda bölgemizdeki diğer Üniversitelerin kurulmasında da önemli bir rol almıştır. Her geçen yıl güçlenen ve başarısını katlayan fakültemiz, sadece araştırma alanında değil aynı zamanda bölge üniversitelerine de akademik yönden katkılar sunmaktadır. Ayrıca, pandemi döneminde bile gerek çiftçilerle yaptığı işbirliğiyle ve gerekse Tarım Bakanlığındaki Ziraat Mühendislerine vermiş olduğu eğitimlerle üretim ve araştırma konularında öncülük görevini sürdürmüş ve üzerine düşen eğitim-öğretim ile araştırma ve konularındaki faaliyetleri daha da ileri taşımıştır. Bu özverili çalışmaları nedeniyle başta Ziraat Fakültemiz dekanı ve dekan yardımcıları olmak üzere fakültemizin değerli akademik ve idari personellerine teşekkür ediyorum.” dedi.





“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Tarım Eğitim ve Öğretimi” Paneli





Açılış konuşmalarının ardından ÇÜ Devlet Konservatuvarı tarafından mini bir dinleti gerçekleştirilirken Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çınar “Tarımda Yeni Gelişmeler ve Eğitim” konulu sunum yaptı.





Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Prof. Dr. Zeynel Cebeci, Prof. Dr. Doç. Dr. Sait Muharrem Say ve Mehmet Yaltır, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Tarım Eğitim ve Öğretimi” panelinde sunumlarını gerçekleştirdi.



YAZARLAR

17° / 10°