“TARIM, PİYASA KOŞULLARINA BIRAKILMAZ”
“TARIM, PİYASA KOŞULLARINA BIRAKILMAZ”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Konaklı Kasabasını ziyaret etti. Belediye Başkanı Maksut Özçelik’le görüştü. Kasaba sorunlarını dinledi. Kasabanın Misli olarak Anadolu tarihinde önemli yer bulduğuna dikkat çeken Gürer yazdığı Niğde Kapadokya Başkenti kitabında kasabanın dününü anlattığını belirtti. Daha sonra beraberindeki heyetle kahvelerde vatandaşlarla buluşan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sıkıntıları dinledi. Yaptığı çalışmaları anlattı.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülke sorunları yanında bölge sorunları ile ilgili de konuştu ve şöyle dedi: “Niğdemizde tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynağımızdır. Konaklı dahil bölge için Misli Ovasında, Melendiz’de patates , Bor’da pancar , Ulukışla’da kiraz, Çamardı,Bor,Gümüşler Bahçeli Sazala’da elma, kısacası her bölgede tarıma dayalı bir ürünümüz var. Ne yazık ki bölgede ürettiğimiz ürünlere yönelik bir tarımsal sanayi gelişmemiş,birkaç meyve suyu tesisinden başka entegre bir üretim merkezimiz yok. O nedenle ürün Pazar sorunu yaşadığında üretici olarak beliniz bükülüyor. Geçen yıl da bu yıl da tüccar patatesi değerine almadı. İlk çıkan üründe durum iyi değil, Hükümet derhal önlem almalıdır.Özünde tarım, piyasa koşullarına bırakılmaz. Tarım ve çiftçi hükümetin var gücü ile destekleyeceği ve sahipleneceği kesim olmalıdır.Tarımsal üretim doğal koşullara bağlı olduğundan tarımda istikrar sağlamak zor olmaktadır.Serbest piyasa koşulları bu istikrarsız yapıda üretici ve tüketici arasında olumlu bir denge yaratamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi tarım politikamızın temeli destekleme ve müdahale üzerine kurulmalı. Çiftçi, üretici korunmalı mağdur edilmemelidir. Mazot, elektirik, sulama suyu, gübre, ilaç, işçilik bir bütün olarak bakıldığında üretim için en önemli giderlerdir. Bu koşullarda özellikle küçük çiftçi geçimini sağlayacak kadar ürünü değer bulduğunda ekim yapmayı sürdürmektedir. “dedi.
ESNAFTA ZORDA
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çiftçi, üretici sorun yaşadığında bunun çok yönlü etkileri olduğuna da değindi. Göç başlıyor, köyler boşalıyor, tarım arazileri yok pahasına el değiştiriyor, işsizlik artıyor, büyük kentlerde yığılmalar oluşuyor. Bunun yanında çiftçi üretici köylü ürünü para ederse alacağını almak için esnafa şehre geliyor, ekonomi canlanıyor, çiftçi mağdur olursa ticaret de geriliyor, her kesim etkileniyor. Bu süreç mutlaka hükümet müdahalesi ve desteği ile aşılabilecek bir süreçtir. Patatesin tarlada kalması milli servetin heba olması demektir. Siz üretiyorsunuz ama ürettikten sonra bu ülkenin değeri oluyor onun kıymet bulamaması ülke kaynaklarının da boşa gitmesi daralması giderek hepimizin yoksullaşması demek. Üretici her alanda mutlaka desteklenerek teşvik sağlanmalıdır.”dedi.