Tarih: 05.07.2024 10:18

"TARIM VE ÇİFTÇİ SAHİPSİZ, SORUNLAR ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL"

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarım ve çiftçilerin drama dönüşen sorunlarını ve sürekli büyüyen borç krizini Meclis'te anlatıp çözüm önerilerini sıraladı. Tarımdaki krize AKP'nin neden olduğuna dikkat çeken ve icralık çiftçilerin fotoğraflarını gösteren Barut, "Bugün çiftçinin tarlası, evi, bahçesi, traktörü, ahırı, ineği neyi varsa icralık oldu. Ocakları söndü, icralar çiftçinin hayatını bitirdi" dedi.

GRUP ÖNERİSİNİ PAYLAŞTI

Hazırladığı "Tarımdaki sorunlar ve çiftçi borçları" konulu önergesi CHP Grup Önerisi olarak Meclis Başkanlığına sunulan Ayhan Barut, önergenin ayrıntılarını Genel Kurul'da açıkladı. Tarımın ve çiftçilerin sorunlarına ve toplumun sıkıntılarına değinen Barut, "Ülkemizde maalesef, elleri nasırlı üreticilerimiz çok zorda, emeğiyle geçinenler darda ve her geçen gün daha da borç batağına saplanıyor.  Bu durum git gide işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor" diye konuştu.

KRİZİN FOTOĞRAFLARINI GÖSTERDİ

Çiftçilerin feryadını duyuran ve Meclis kürsüsüne çıkardığı icralık çiftçi fotoğraflarını gösteren Barut, konuşmasına şöyle devam etti;

"Çiftçimiz bırak para kazanmayı üreterek, çalışarak batıyorlar, kredi borçlarını ödeyemiyorlar. AKP iktidara geldiğinde çiftçinin kamu kurumlarına, bankalara ve özel sektöre toplam borcu 2,5 milyar TL idi bugün ne yazık ki  320 kat artarak 800 milyar TL’ye ulaştı. Sadece bankalara tarımsal kredi borcu 670 milyar civarında. Buna paralel olarak ektiğinden, diktiğinden kazanamayan, maliyetinin altında ürününü satan ve zarar eden çiftçilerin icra takibindeki borçları da 2 milyar TL’den 2,5 milyar TL'ye ulaşarak yüzde 25 artmıştır. Bugün çiftçinin tarlası, evi, bahçesi, traktörü, ahırı, ineği neyi varsa icralık oldu. Ocakları söndü, icralar çiftçinin hayatını bitirdi. İşte bu fotoğraf da çiftçinin acı gün vesikası, çiftçiyi getirdiğiniz durumun ispatıdır. Bu fotoğraf sizin yarattığınız yıkımın resmidir. Bu krizin sorumlusu her şeyi ben bilirim diyen iktidarınızdır."

"ÇİFTÇİNİN DERDİ BÜYÜK" 

Çiftçilerin çıkmazdan kurtulması için adım atılmasını isteyen Barut, şöyle konuştu;

“Bu yanlış politikalarınız sonucunda çiftçi tarımdan kopmuştur. Gençlerimiz ise artık çiftçilikten tamamen uzaklaşmış çiftçi yaşı 55 ve 60'lara ilerlemiştir. Bundan 20 yıl sonra belki de çiftçilik yapan kimse kalmayacak işte tarımı böyle böyle bitirdiniz. ÇKS kayıtları da bunun en önemli ıspatıdır. 2002’de ÇKS kayıtlarına göre çiftçi sayısı 2 milyon 800 bin iken bugün 700 bin kişi tarımdan kopmuş, çiftçi sayısı 2 milyonlara düşmüştür. Çiftçilerimizin bu duruma düşmesinin bir sebebi de yaptığınız yerli yersiz ithalatlardır. Bitmek tükenmek bilmeyen ithalat sevdanız yüzünden kendi üreticilerimiz batarken yabancı üreticiyi ihya ettiniz. Tarım ve gıdada ithalat tutarı yıllık 35 milyar dolar. Buğdaydan pamuğa, soyadan mısıra, ayçiçeğinden kırmızı ete her şeyi ithal ederken kendi üreticilerimizi yok ediyorsunuz.”

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Çiftçilerin özellikle buğday üreticilerinin sorunlarına, ithalat verilerine vurgu yaparak çözüm önerilerini aktaran Barut, şöyle dedi; "hHayal kırıklığına uğradığımız bir buğday sezonunu daha yeni yaşadık. Üreticimiz buğdayı maliyetinin çok altında satmak zorunda kaldı. Ofis keşke fiyat açıklamasaydı. Açıklanan fiyat piyasa fiyatını da çok aşağıya düşürdü. 22 yılda 105 milyon ton buğday ithal ettiniz. 29 milyar dolar para üreticilerimiz yerine yurt dışına gitti. Mısır, soya, ayçiçeği, pamuk ürünlerinin hastaları yaklaşıyor. Şimdiden sizi uyarıyorum buğdayda yaptığınız yanlışları bu ürünlerde yapmayın, elinizi vicdanınıza koyun biraz da kendi üreticilerinizi düşünün. Sayın yetkililer size buradan bir dizi öneri sunacağım; Tarımsal destekleri artırmıyorsunuz bari Tarım Kanunu uygulayın. Tarımsal destekleri milli gelirin yüzde 1'i oranında yani 91 milyar değil tam ve eksiksiz olarak 412 milyar olarak verin. Üreticilerin girdi maliyetini düşürün. 2021'de mazotun litresi 7 lirayken 6,5 kat artarak 45 liraya ulaştı. Ama çiftçinin pamuğu 10 lira iken 1,5 kat artarak 25 lira oldu, çiftçi bu maliyetlerin altından kalkamaz. Tarımsal kredi faizlerini düşürün. İthalatı yasaklayın ihracatı teşvik edin. Ürün bazında verilen destekleme primlerini artırın. Bu sorunlar çözmeden çiftçinin sırtına kambur üzerine kambur koyarak zam ve vergileri artırıyorsunuz. Yeni vergi paketi düzenlemesiyle çiftçiye asgari gelir vergisi getirmek istiyorsunuz. Düzenlemeye göre kanun kara zarara bakmadan satış hasılatının yüzde 10undan aşağı olmayacak şekilde vergi almayı düşünüyorsunuz. Bu arada yandaşların vergi borcunu silmeye devam ediyorsunuz. Bu durum kayıt dışılığı teşvik eder. Çiftçinin üzerine kara bulut gibi çöktünüz. Aklınızı başınıza alın."

CHP'nin tarımın sorunları ve çiftçilerin borçlarına ilişkin Grup Önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —