Tarih: 25.02.2016 01:46

Tarımda dışa bağımlılık azaltılmalı

Facebook Twitter Linked-in

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, soya, pamuk ve yağlı tohumlarda dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini bunun da tarımda havza modeline geçilmesiyle sağlanabileceğini söyledi.

sahin_bilgic_atbAylık değerlendirmede çalışmalar hakkında bilgi veren Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in tüm bürokratlarıyla birlikte Adana’ya gelerek yaptığı ‘ortak akıl’ toplantılarının çok faydalı olduğunu  ifade etti. Şahin Bilgiç, borsa, ticaret, sanayi odaları, organize sanayi bölgesi ve tarımın tüm paydaşlarıyla beraber yapılan toplantıda bölgenin problemlerini dile getirdiklerini ve çözüm aradıklarını dile getirdi. Tarım ve hayvancılığın tüm yönleriyle ele alındığını belirten Bilgiç, “Daha çok Adana, Çukurova bölgesini ilgilendiren Tarımda Havza Modeline geçilmesi gerektiğini, bu model ile Türkiye’de ve bölgemizde kaybolmaya yüz tutan pamuk’u yeniden canlandıracağını ilettik. Tarım Bakanımız 2017 yılı Ocak ayında havza modeline geçileceğini bizlere müjdeledi. Havza modelinde de öne çıkan pamuk, soya, yağlı tohumlarla ilgili bir gayret içerisinde olduklarını, faydalı çalışmalarla netice almak istediklerini söylediler” dedi.

KATMA DEĞER SAĞLAYAN ÜRÜNLERİN BAŞINDA GELİYOR

pamuk_uretimiSoya, pamuk ve yağlı tohumlarla ilgili dışarıya 4 milyar doların üstünde para verildiğini de hatırlatan Başkan Bilgiç, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“İthalat yoluyla dışarıya giden bu paranın bir kısmının üreticiye verilmesiyle hem pamukta hem de soyada dışa bağımlığımızı azaltabiliriz. 2015 yılında kullandığımız pamuğun yaklaşık %60-65’ini ithalat yoluyla yurtdışından temin ettik. Yine kullandığımız soyanında %90’ının üzerinde ithalat yoluyla yurtdışından temin ettik. Bu ürünlerdeki dışa bağımlılığımızı azaltmanın yolu üreticiyi bu ürünlerin ekimine teşvik edip, para kazandıracak hale, emeğinin karşılığına alacak duruma getirmek gerekir. Üretici para kazanacağı ürünü ekiyor. Üretilen ürün fiyat olarak yerlerde sürünüyorsa ürün kadar prim verilmelidir. Bu mantığı iyi kavramak gerekir. Çünkü pamuk, bu ülkede katma değer olarak ciddi fayda sağlayan ürünlerin başında geliyor.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —