TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİNDEN KESİLEN VERGİLER İADE EDİLİYOR…

10.12.2021 23:51:29

TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİNDEN KESİLEN VERGİLER İADE EDİLİYOR…






Çiftçilere çeşitli adlarla tarımsal destek ödemeleri yapılmaktadır. Bunlar; hayvancılık desteği, çoban istihdam desteği, tiftik ve ipek böceği yetiştiricileri desteği, yaş çayda fark ödemesi desteği, havzalarda yetiştirilen ürün desteği, balıkçılık desteği,arıcılara kovan başıdesteği ve yaş çayda fark ödeme desteği gibi desteklerdir. Devlet bu ödemeler üzerinden bir de vergi kesmekteydi. Yani çiftçiye yardım yapıyor, yaptığı yardımın bir kısmını vergi olarak geri alıyordu! Son yapılan Kanun değişikliği ile bu vergi kesintisinden vaz geçildi. Onunla da kalmadı 2016 yılı başından beri alınan vergileri de iade edilmektedir. Ama mükellefler zamanaşımı süresi içinde mevzuat hazretlerini aşarak vergilerini alabilecekler mi? Bakıp göreceğiz!





YASAL DÜZENLEME





26/10/2021 tarih ve 31640 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7338 sayılı Kanun’laGelir Vergisi Kanununa eklenen 20/C mükerrer maddesiile ‘’kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destekleme ödemelerinin gelir vergisinden istisna olduğu’’düzenlemesi yapıldı.





Bununla da kalınmadı. Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 92'nci madde ile ‘’1/1/2016 tarihinden sonra kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergilerinin iadesi yapılacaktır.





Buna göre; çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde vergi dairelerine başvurarak iade talebinde bulunmaları gerekir. Bu takdirde dava açmamaları, açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekmektedir.





ÖDEME NASIL YAPILACAK?





Adına tarımsal destek ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılan çiftçiler 5 yıllık zaman aşımı süresi içindeyapılacaktır. Konu ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından    İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden “Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi” hizmetini02/12/2021 tarihi itibarıyla kullanıma açtı. Yani, başvurular elektronik ortamda alınabilecektir.





Başvuru işlemlerine yönelik açıklamaların yer aldığı kılavuza İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfası üzerinden veyadoğrudan https://ivd.gib.gov.tr/tarimsal_kilavuz.pdf adresinden de ulaşılabilmektedir.





İnteraktif Vergi Dairesiaracılığıyla yalnızca mükellefler kendi adına yapılan kesintilere ilişkinbaşvuruda bulunabileceklerdir. İade talebinin vekil, veli, vasi, mirasçı ve benzeri sıfatıyla yapılacak olması hallerinde başvuru ilgili Vergi Dairesine fiziki ortamda yani elden veya posta ile yazılı olarak iletilebilecektir.





DİLEKÇENİN İNTERAKTİF ORTAMDA OLUŞTURULMASI VE DAVA AÇILMIŞSA VAZ GEÇİLMESİ





Başvurular İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gov.tr) kullanıcı bilgileri kullanılarak hazırlanan dilekçe ile yapılacaksa; İnteraktif Vergi Dairesine (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı bilgilerikullanıcı kodu / T.C. kimlik numarası / vergi kimlik numarası) ve önceden alınan şifre ile İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter Beyan Sistemi veya e-Beyanname Sistemi şifresi veya e-Devlet şifresi ile, kullanıcı kodu ve şifresi yok ise 'e-Devlet ile Kayıt Ol' adımı kullanılarak kodu ve şifre edinerek giriş yapabilabilir.Şifresi yok ise bağlı olduğu vergi dairesine şahsenbaşvurularakda şifrealınabilir.





Diğer taraftan, e-Devlet (www.turkiye.gov.tr üzerindengiriş yaptıktan sonra veya internet bankacılığıüzerindene-Devlet sayfası kanalıyla da İnteraktif Vergi Dairesine geçiş yapılabilmektedir.





İade alacağını dilekçede belirtildiği üzere çiftçinin hesabına aktarılması amacıyla bir banka hesap numarası veya IBAN bilgilerinin de verilmesi gerekmektedir.





Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talebineilişkin01/01/2016 tarihi ve sonrası dönemlere ait açılmış bir davayok ise dilekçede ‘’hayır’’seçeneği seçilerek dilekçe düzenlenmesine devam edilecektir.





İadetalebine ilişkin01/01/2016 tarihi ve sonrası dönemlere ait açılmış dava var ise,bu takdirde dilekçede ‘’evet’’seçeneği seçilerek dilekçe düzenlemesine devam edilir. Yani davadan vazgeçilerek iade isteminden yararlanılır.





Dilekçe, sistem tarafından iadeye yetkili vergi dairesine kendiliğinden yönlendirilmektedir.





Sabri Arpaç





sabriarpacymm@gmail.com




1

TGC KADIN GAZETECİLER KOMİSYONU TOPLANTI DÜZENLEDİ

2

TÜRKİYE’DE Kİ ALZHEİMER DERNEKLERİ ADANA’DA BULUŞTU

3

DEMİRÇALI’DAN AKÜLÜ SANDALYE

4

OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE KADINA YÖNELİK ŞİDDET EĞİTİMİ

5

ADANA CHP’DE PARTİ PROĞRAMI YENİLEME ÇALIŞTAYI