Tarih: 21.02.2018 17:56

TAŞERON İŞÇİLERİ BAŞBAKAN YILDIRIM’A SORDU

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, başvuru süresinin başladığı 2 Ocak’tan bu yana büyük bir tedirginlik yaşayan taşeron işçilerinin korktuğunun başına geldiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kadroya geçişinin sağlanacağının belirtildiğini ancak gelinen süreçte Adana’da yüzlerce, Türkiye genelinde binlerce taşeron işçisinin işlerinden, aşlarından edildiğini kaydeden Tümer, TBMM Başkanlığına verdiği Başbakan Binali Yıldırım’ın yazılı yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1- Taşeron işçilerin mevcut hak ve ücretlerle kadro başvurularının sona erdiği 11 Ocak 2018 tarihi itibariyle başvuruda bulunan işçi sayısının Türkiye geneli ve Adana ili için ayrı ayrı sayıları kaçtır?
2- Başvuruda bulunan işçilerden başvurusu uygun bulunanların iller ve kurumlar itibariyle dağılımı nedir?
3- Başvuruda bulunduğu halde başvurusu uygun bulunmayanların iller ve kurumlar itibariyle dağılımı nedir?
4- Başvurusu kabul edilmeyenlerin mevzuatta tanımlanan açık engeller dışında subjektif gerekçelerle elemeye tabi tutuldukları yönündeki şikayetlere ilişkin bir inceleme yürütülmekte midir?
5- Türk mahkemelerince yargılanan, cezalarını çeken ve yine Türk mahkemelerince serbest bırakıldıktan sonra taşeron olarak işbaşı yapan işçilerin kadro başvurularının reddedilmesinin hukukla bağdaşır bir yanı var mıdır?
6- Güvenlik soruşturması gerekçesi ile başvurusu geri çevrilenlerin ilgili mevzuattaki hükümler tam uygulanmaksızın haksız yere keyfi bir muameleye tabi tutuldukları şeklindeki şikayetleri hakkındaki değerlendirmeniz nedir?
7- Taşeron işçisi olarak bir devlet dairesinde çalışması tehlikeli görülmeyen bir kişi devlet kadrosuna geçerken niye tehlikeli olarak değerlendirilmektedir? Bu hususun dini, siyasi vb ayrımcılık için kullanıldığının bir göstergesi değil midir?
8- Çalışma barışının korunması ve yaratacağı sosyal sorunların önüne geçilmesi açısından kadro başvurusu reddedilen işçiler için ne tür bir çözüm düşünülmektedir?



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —