“TAŞERON VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA BİÇİMLERİ YASAKLANMALI”
Manşet Haber 17.10.2017 14:02:55 0

“TAŞERON VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA BİÇİMLERİ YASAKLANMALI”

“TAŞERON VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA BİÇİMLERİ YASAKLANMALI”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Hasan Emir Kavi, 30 Kasım- 2Aralık tarihleri arasında yapılacak “IX Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi ve Sergisi” son aşamaya geldiğini söyledi.
Çalışma Bakanlığı’nın mayıs ayında “sıfır kaza kampanyası” başlattığını anımsatan MMO Adana Şube Başkanı Kavi, bu kampanyadan sonra 13 Mayıs ile 12 Eylül tarihleri arasında 753 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini kaydetti.Kavi yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“İş cinayetlerinin bitmesi için göstermelik mevzuat değişikliklerinin veya kampanyaların etkisinin olmadığını bu istatistik bile göstermiştir. İş cinayetlerinin bitmesi için; meslek örgütlerinin de içerisinde olacağı etkin İSİG kuralları ve denetimi devreye girmeli, taşeron ve güvencesiz çalışma biçimleri yasaklanmalı, güvenceli-sendikalı-toplu sözleşmeli çalışmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.
11 Ekim 2017 tarihinde TÜPRAŞ’ın İzmir Aliağa rafinerisinde bir patlama yaşandı ve 4 işçi daha hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Uzun süredir kullanılmayan bir tankın bakımı sırasında yaşanan patlama emekçilerin canı pahasına çalıştığını bir kez daha maalesef ortaya koydu. Ülkenin en büyük sermayedarları, işçileri taşeronlarda güvencesiz bir şekilde çalıştırarak, karlarına kar katarken emekçilere sömürü, güvencesizlik hatta bu patlamada olduğu gibi ölüm reva görülmektedir.
“BU BİR KAZA DEĞİLDİR İŞ CİNAYETİDİR”?????
Bu cinayetin de esas nedeni taşeronlaştırmadır. Tankın bakımını TÜPRAŞ’ın tabiriyle ‘yüklenici firma’ bütün işçilerin bildiği ismiyle taşeron şirket yapmaktadır. Daha fazla kar elde etmek için yeterli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemleri alınmadan ağır risk taşıyan işleri daha fazla kar baskısıyla taşeron işçilere yaptırmak bu patlamanın zeminini hazırlamıştır.”
Kavi, ILO verilerine göre, Dünya’da 1,2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında işgücü bulunduğunu, dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyled. Kavi, açıklamasında şöyle dedi:
“ Her 15 saniyede 160 işçi, iş kazası geçirmektedir. Her gün yaklaşık 6 bin 400 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Bu ölümlerin bini iş kazaları, 5 bin 400‟ü meslek hastalıklarından dolayıdır. Her yıl yaklaşık olarak 350 bin kişi iş kazası, 2 milyon kişi meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte, 313 milyonu aşkın işçi ölümcül olmayan iş kazası geçirmekte (bu bir günde ortalama 860 bin işçinin iş kazasına maruz kaldığı anlamına gelmektedir) ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır.
Her yıl, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde, zehirli maddelerden dolayı 651 bin işçi yaşamını yitirmekte ve dünyada meydana gelen cilt kanseri hastalıklarının yüzde 10‟unun işyerlerinde zehirli maddelerle temas yüzünden oluştuğu belirtilmektedir.
Her yıl asbest yüzünden 100 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Üstelik dünyada asbest üretimi 1970’lerden bugüne sürekli azalmasına rağmen, geçmiş dönemde temasta bulunanlar için risk hala devam emektedir.
Her yıl silis tozundan kaynaklanan ve ölümcül bir akciğer hastalığı olan silikozis, on milyonlarca insanın hayatını etkilemektedir. ILO rakamlarına göre tüm dünyada inşaat sektöründe her yıl yaklaşık 60 bin ölümcül kaza yaşanmakta ve buna göre her 10 dakikada bir kişi iş kazası sonucu yaşamını yitirmektedir.”



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

17.2° / 6.8°