Tarih: 04.10.2024 19:33

TBMM KÜRSÜSÜNE PAMUKLA ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, AKP iktidarı boyunca pamukta 32 milyar dolarlık ithalata tepki gösterirken, yerli üretim ve üreticiye destek verilmesini talep etti. Bu sene pamuğu 27-28 liralık maliyetle üreten çiftçinin ürününü 20-21 liradan satmak zorunda bırakıldığına dikkat çeken Barut, "Elleri nasırlı çiftçimiz alınteriyle ürettiğinden büyük zarar ediyor, iktidar ise seyrediyor. Pamukta yangını söndürün, destekleme primini en az 5 lira olarak güncelleyin" dedi.
PAMUK MECLİS KÜRSÜSÜNDE
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda CHP Grubu adına kürsüye elinde pamukla çıkan Ayhan Barut, "Pamuk umuttur, berekettir, iştir, aştır, pamuk beyaz altındır. Pamuk, en önemli ihracat sektörlerinden olan tekstil ve konfeksiyon sanayisinin de hammaddesidir. Böylesine önemli bir ürünü üreten çiftçilerimiz maalesef son yıllarda, özellikle de bu yıl çok sıkıntılıdır. Şu anda hasadı tamamlanmak üzere olan pamuk üreticileri ve pamuk büyük sorunlarla karşı karşıyadır" diye konuştu.
"ÜRETİCİLER ZARARDA"
Bölgelere göre değişmekle birlikte üreticilerin 1 kilogram pamuk için 27-28 lira maliyetinin bulunduğunu anlatan Ayhan Barut, konuşmasına şöyle devam etti:
"Üreticilerimiz ortalama 27-28 liraya mal ediyor, satması gereken fiyat ise minimum 35 lira ancak şu anda tüccarlar pamuğu 21 lira civarından alıyor, kooperatifler de 23-24 liradan alıyor. Yani pamuk üreticisi her kilogram pamuktan 7-8 lira civarında zarar ediyor. Aslında çiftçinin 21-22 liraya pamuğu satmasına itirazı yok. Eğer pamuğu 17-18 liraya üretici mal ediyorsa 21-22 liraya satsın ama pamuğu 27 liraya mal edip 21 liraya satmak akılla izah edilecek bir durum değil. İşte bu nedenledir ki aradaki farkın prim olarak ödenmesi gerekiyor ancak kiloda 1,6 lira olan prim maalesef kurtarmıyor, en az 5 lira ödenmesi lazım. Kaldı ki AKP iktidarı ve Tarım Bakanlığı bu prim sistemini de değiştirdi; 1,6 lirayı beğenmezken önümüzdeki yıllarda bu prim de ödenmiyor. Dekara 500 kilogram civarında baz aldığında 800 lira olan prim alan bazlı artık 549 lira ödenecek. İşte, girdilerin 5-6 kat arttığı bir dönemde maalesef üretici zararda."
"18 MİLYON TONLUK İTHALAT YAPILDI"
AKP iktidarı döneminde 18 milyon tonluk pamuk ithalatı için AKP iktidarının 32 milyar dolar ödediğini aktaran Barut, şunları kaydetti:
"Çiftçiler ürettiğinden zarar edince, bunun neticesinde, pamuk ekim alanları her geçen gün eksilmektedir. 1990'lı yıllarda pamuk ekim alanı tüm Türkiye'de 750-760 bin hektarken günümüze geldiğimiz şu yıllarda 350-400 bin hektar civarındadır. Neden pamuk ekiminden kaçılmıştır? Üretici kazanamıyor. Bunun karşılığında ise ne yapıyoruz? Pamukta ithalata yöneliyoruz. Her yıl 1 milyon tonun üzerinde, 2 milyar dolar civarında para ödeyerek maalesef pamukta ithalat yapıyoruz. AKP iktidarında 18 milyon ton pamuk için 32 milyar dolar para harcanarak maalesef ithalat yapılmıştır. İşte bu 32 milyar dolar para eğer bizim kendi üreticimizin cebinde kalmış olsaydı, hem pamuktaki açığı kapatmış olurduk hem de üreticilerimiz refah içinde tarımını sürdürürdü. Ancak işbaşındaki AKP iktidarı maalesef ithalat sevdalısı. Hem 'yerliyiz' hem 'milliyiz' deyip de yerli ve milli üreticileri desteklemeyip yurtdışı üreticilerini destekleyen bir iktidar var. Bu nedenle, pamuk üreticisinin derdine derman olmak için, en az 35 lira civarında ürününü elinden çıkarması gerekiyor. Aksi takdirde, zaten azalmaya yüz tutmuş, neredeyse yok olmuş bu pamuğu bundan sonra eski Türk filmlerinde ancak görebiliriz. Pamuk üreticilerinin derdine derman olun."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —