TBMM’DE TAŞERON İŞÇİ TARTIŞMASI
SİYASET 17.12.2017 11:42:40 0

TBMM’DE TAŞERON İŞÇİ TARTIŞMASI

TBMM’DE TAŞERON İŞÇİ TARTIŞMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın TBMM Bütçe görüşmelerinde Bakan Jülide Sarıeroğlu CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in taşeron işçilerle ilgili sorularını yanıtlamadı.

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer Taşeronlarla ilgili söz alarak Bakan Jülide Sarıeroğlu’na “Belediyelerde taşeron çalışanı belediye şirketlerine alacağınızı söylüyorsunuz. Bu, kadro değildir. Belediyenin çoğunda kendi şirketlerinde çalışanlar var. Esas olan, onları belediye kadrosuna alacak mısınız? Tüm taşeronlara, çalıştığı kurumda, asıl işi yapanın asıl kadroya alınması ve eşit işe eşit ücret verecek misiniz? Yardımcı zabıta olarak görev yapanlar, Millî Eğitim, aile hekimliği, yüksek hızlı tren, sağlık çalışanları, Kızılay gibi kurumlarda çalışanları kadroya alacak mısınız? KİT'lerde çalışanlara kadro verecek misiniz? Karayolları, şeker fabrikası, ÇAYKUR çalışanlarının çalışma süresinin altı aydan dokuz aya çıkarılması kurum inisiyatifine bırakılıyor. Bu çalışanları kadroya neden almıyorsunuz? Bunlarla ilgili kadro düzenlemesi neden yapmıyorsunuz? İşveren çalıştırmazsa ne olacak? Emeklilikte yaşa takılanların hakkını 2018'de verecek misiniz? 900 bin kişiye kadro sözünüz var. Amasız, lakinsiz çalıştığı kurumda doğrudan kadroya alınmalarını sağlayacak mısınız? Sözünüzde durmanızı bekliyoruz” sorularını yöneltti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili olarak; “Biliyorsunuz, emekli aylığı bağlanabilmesi için ne kadar prim ödenmesi, ne kadar çalışma yapılması kanunlarımızda belirtilmiş durumda” İfadesini kullandı. Gürer’in ısrarla sorduğu taşeron sorularına açıklama getirmedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Sarıeroğlu kürsüde konuşurken de Asgari ücret ve taşeron sorularını yanıtsız bıraktı. TBMM’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşülürken tutanaklarda bazı bölümler şöyle.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – 4,5 katına kadar, mevcuttaki çalışanları, taşeron kardeşimizi kadroya alıyoruz.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Siz 900 bin kişiyi kadroya alıyor musunuz?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Belediyelerimizdeki 400 bin kardeşlerimizi, belediye iştiraklerini gayet de iyi şartlarda istihdamlarını sağlayacağız.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Belediye şirketine değil, belediyeye alın, belediyeye alın. Belediye iştirakine değil, belediye kadrosuna alın.

TANJU ÖZCAN (Bolu) – Belediye iştirakine değil.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri…

Sayın Gürer, Sayın Özcan…

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Kabulleneceksiniz inşallah.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – BİT’ler ne olacak?

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Belediye iştiraki belediye kadrosu değildir, belediye kadrosuna alın onları.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Geçici mevsimlik işçilerimizin çalışma süreleri beş ay yirmi dokuz gündü, gelen talep doğrultusunda onu da dört ay kadar daha uzattık. 4/C’li çalışan kardeşlerimize de benim kamu görevlileri toplu sözleşme sürecinde sözüm vardı…

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Yanıltıyorsunuz, belediye kadrosuna alın, belediye iştiraki kadro değildir.ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Asgari ücretle ilgili de dün iki farklı toplantı gerçekleştirdik.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Bakan, bir dakika daha süre vereyim, tamamlayın lütfen.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Asgari ücreti de 2 bin yapın.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Net asgari ücrette reel olarak yüzde 111 artış yapmış bir iktidarız.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Biz dedik diye.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Bu anlamda, asgari ücreti, az önce de söyledim, hiçbir zaman siyasi popülizm malzemesi yapmadık. Asgari ücret ülkemiz açısından önemli denge ücretidir. Az önce bakış açımızı söyledim. Teşvik sistemimizde bile asgari ücretten daha da yukarı çıksın diye ücretler, yeni bir dizayna gitmiş durumdayız. Asgari ücret üçlü yapıda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen bir ücret. İşçilerimizle, işverenlerimizle Hükûmet olarak ikinci görüşmemizi yaptık. İnşallah, mutabakatla, tüm kesimler için faydalı olacak, her kesimin beklentisini karşılayacak bir ücreti de yine AK PARTİ iktidarı olarak biz belirleyeceğiz diye ifade etmem gerekiyor.

Emekçilerimiz, işverenlerimiz, çiftçilerimiz, emeklilerimiz, inşallah yakın zamanda onlarla ilgili de güzel çalışmalarımız da olacak.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Perişanlar Sayın Bakan, perişanlar.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI JÜLİDE SARIEROĞLU (Devamla) – Her kesim, toplum, 80 milyon vatandaşımız için güçlü politikalar üretmeye on beş yıldır yaptığımız gibi…

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

28.8° / 22.1°