CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi, CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer iş ve işçi sorunlarını TBMM gündemine taşdı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer iş güvenliği ve işçi sağlığının önemli olduğuna dikkat çekerek 1.717.709 iş yerinden 665.288 tehlikeli ve çok tehlikeli iş yeri var. Bu işyerlerinde 2013 ile 2016 yılları arasında tarafından iş sağlığı ve güvenliği yönünden 50.615 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş, AKP hükümetleri dönemlerinde 18 bin aşkın iş cinayetinin nedeni bu anlamda yeterli denetim olmadığının açık göstergesi. Alınması gereken çok önlem var. Öncelikle mesleki yeterlilik belgesi zorunlu, alması gereken kesime eğitim desteği sağlanmalı, dosya temini kolaylaştırılmalı, başta inşaat sektörü olmak üzere sorun kayıt dışı çalışanların varlığından da doğmaktadır. Bunun kurallı kılınmasında herkesime sorumluluk ve görev düşmektedir. Önlemlerin alınması iş cinayetlerini azaltacaktır ”dedi.
Gürer Ülkemizde az tehlikeli ve tehlikeli iş yerlerinde çalışanların durumları ve bunları alması gereken mesleki yeterlilik belgesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na soru olarak yöneltti.
Gürer sorusunda-“6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği kanununda tanımlanan Ülkemizde çok tehlikeli sınıfında faaliyette bulunan iş yeri sayısı (kamu ve özel ayrı ayrı) kaçtır? Çok tehlikeli, Az tehlikeli ve tehlikeli olarak ayrılan işletme ve kurumların ülkemizde toplamda sayısal dağılımı nedir? Çok tehlikeli işlerde çalışanların Mesleki eğitim olarak bilgi, beceri, tavır ve değer duygularını geliştiren ve bireylerin fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik yeteneklerinin gelişim sürecinin bir plan içerisinde yürütülmesini sağlayan eğitime 2016 yılında tabi olan kişi sayısı kaçtır? Çok tehlikeli sayılan kurum ve işletmeler bu bağlamda yılda kaç kez denetlenmektedir? Ceza uygulaması yapılan işyeri ve kurum son beş yılda var mıdır? Çok tehlikeli, az tehlikeli ve tehlikeli işler olarak ayrı ayrı ayrıştırılıp son beş yılda bu kurum ve işletmelerde meydana gelen iş kazası sayısı kaçtır? (Kamu ve özel sektör ayrı ayrı) diye yönelttiği soruların yanı sıra Zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesinin de kaç kişi tarafından alındığını da sordu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sorulara verdiği yanıta göre ülkemizde 665 288 tehlikeli iş yeri olduğu ortaya çıktı. Bakan 140.923 kişinin Mesleki yeterlilik belgesi aldığını ifade etti. Müezzinoğlu şöyle dedi:
“6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda tanımlanan ülkemizdeki iş yerlerinin Mart 2017 tarihi itibarıyla tehlike sınıflarına, kamu özel ayrımına göre sayıları aşağıda yer almaktadır.
Tehlike Sınıfı İşyeri Sayısı
Kamu Özel
Az Tehlikeli 24.965 1.027.516
Tehlikeli 6.705 363.472
Çok Tehlikeli 4.663 238.743
Bakanlığımız, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile işin yürütümü yönünden mevzuatın gereği gibi uygulanıp uygulanmadığını denetleyip, teftiş etmektedir. Bu kapsamda, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girdiği 2013 ile 2016 yılları arasında tarafından iş sağlığı ve güvenliği yönünden 50.615 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş olup, yapılan teftişler sonucunda tespit edilen ve işveren tarafından giderilmeyen mevzuata aykırılıklar sonucunda idari para cezası uygulanmıştır.
Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu denetmenlerince 2012 yılı ile 2017 Şubat ayı arasında 278.367 işyeri denetlenmiş ve tespit edilen mevzuata aykırılıklar hakkında idari para cezası uygulanmıştır“ dedi.
140.923 KİŞİ MYB ALDI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kaç kişi MYB aldığı sorusuna da Bakan yanıt verdi.-“Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde bugüne kadar 140.923 kişi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almıştır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde denetimler Bakanlığımız İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen tehlikeli ve çok tehlikeli işlere ilişkin 48 meslekte bugüne kadar 88.756 kişinin sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmıştır. MYK'nın Avrupa Birliği Fonları ile oluşturduğu Belgelendirme İçin Doğrudan Hibe Programı kapsamında adayların tüm mesleklerde sınav ücretleri 300 Avroya kadar karşılanmaktadır. Belgelendirme İçin Doğrudan Hibe Programının süresinin uzatılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.