Şeker Fabrikaları’nın ardından, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne kayıtlı arazi ve gayrimenkulleri yok pahasına satıldığı ortaya çıktı. Kurum, uzun zamandır pek çok bölgede çiftçiden buğday almayıp çiftçiyi tüccarın eline mahkum ediyordu.
Başta Çukurova'nın Kozan, İmamoğlu, Doğankent gibi ilçelerinin aralarında bulunduğu pek çok bölgedeki çiftçiden alım yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiyi uzun zamandır tüccarın eline mahkûm ediyordu. Örneğin çiftçi, hali hazırda, elindeki buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi'ne 1050 liraya satması gerekirken, 900 liraya tüccara vermek zorunda bırakılıyordu.
CHP Adana Milletvekili Oya Tekin, şimdi de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satışa çıkarıldığını ortaya çıkardı. CHP Milletvekili Adayı Avukat Oya Tekin, bu konuda yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Toprak Mahsulleri Ofisi'ne bağlı arazi ve gayrimenkullerin, sessiz sedasız satışa çıktığı ortada. Aralarında Erzurum, Kars, Sivas, Kayseri, Yozgat, Çanakkale, Ankara, gibi illerin bulunduğu bölgelerde resmi kurum alanı, ticaret alanı, konut alanı, yeşil alan, park alanı gibi farklı türde Toprak Mahsulleri Ofisi'ne bağlı arazi ve gayrimenkuller, yok pahasına satılıyor. O kadar ki, İskenderun’da satışa çıkan taşınmazlar arasında “yol” olduğu da görülüyor.
Satışa çıkanlar arasında, Erzurum'da 19 dönümlük boş arsa 26 bin 700 liraya, Gaziantep’te bin dönümün üzerinde arsa, üzerindeki hisseli gayrimenkul ile birlikte 230 bin lira bedelle satışa çıktığı görülüyor. Yanı sıra, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait, Eskişehir’de 6 katlı lojman binası, Kırklareli’de hizmet binası, Gaziantep’te çok sayıda gayrimenkul, Afyonkarahisar’da hizmet binası, 1000 tonluk depo, 3’lü lojman binası, Çanakkale’de hizmet binası, lojman, misafirhane; Kırklareli’nde hizmet binası, lojman ve boş arsa, Sivas’ta arsa ve gayrimenkulün Mayıs ayında ihaleye çıktığı görülüyor. “
AKP iktidarı ile işlevsizleştirilen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, satışa çıkardığı arazi ve gayrimenkulleri uzun zamandır depo olarak kullanıldığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Adayı Oya Tekin, TMO’nun çiftçiden alım yapmadığını kaydetti.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu tutumunun çiftçiye büyük zarar verdiğini belirten Tekin, 'Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday hasadı döneminde, üreticinin hasadını yaptığı buğdayı alması gerekirken kapalı ve alım yapmıyor. Üretici ürünü TMO yerine tüccara veriyor. Bir başka değişle tüccara mahkum ediliyor. Zira, buğday Toprak Mühendisleri Ofisi'ne 1050 liraya satması gerekirken, 900 liraya tüccara vermek zorunda bırakılıyor' ifadelerini kullandı.
Av. Tekin, AKP iktidarının TMO’nun alım merkezlerini kullanmamasının ardında tesislerin satışa çıkarılması gerçeğinin ortaya çıktığını belirterek, “TMO’nın Adana’nın Kozan, İmamoğlu ve Yüreğir İlçesi’nin Doğankent’teki merkezlerinde alım yapmadığı ortada. TMO, şahıslara ait sertifikaları kiraladığı ortada. Şahıslara ait bu depolarda devlet adına alım yapıyor. Ödemeyi devlet adına peşin ödüyor. Üreticiye ayrıca nakliye parasını da şahıs üzerinden yapıyor. İktidar neden TMO’yu elden çıkarıyor? TMO’da neler olduğunu takip etmeyi sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.
http://www.marketersbliss.com/http://www.bursamasajsalonlari.net/