TEMSA’nın geleceğe yönelik vizyonunu ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu teknoloji programlarını TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik anlattı.
Sabancı Holding’de düzenlenen basın toplantısında TEMSA’nın geleceğe yönelik vizyonunu ve bu vizyon doğrultusunda oluşturduğu teknoloji programlarını aktaran Çelik, ulaşımda dijitalleşme döneminin başladığını ifade etti. Çelik, “TEMSA hayata geçirdiği ‘Smart Mobility’ vizyonu ile geliştirdiği teknoloji programlarıyla; emisyon salınımı ‘0’ olan elektrikli araçlar, yakıt tüketimini ve emisyon salınımı yüzde 10 oranında azaltan akıllı araçlar, trafik sıkışıklığını yüzde 20, trafik kazalarını yüzde 25 oranında azaltan akıllı trafik uygulamaları ve çevreye dost akıllı fabrikalar ile Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)’nin günümüz ve gelecek ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştiriyor” dedi.
Çelik “TEMSA Smart Mobility vizyonu ile geliştirdiği teknoloji programlarını Akıllı Araçlar, Elektrikli Araçlar ve SMART 2020 olarak belirledi” diye konuştu.
AKILLI ŞEHİRLERE AKILLI ARAÇLAR
Dinçer Çelik “TEMSA Akıllı Araçlar” programı hakkında şunları kaydetti: “Yolcudan şoföre, şoförden araca, araçtan araca, araçtan filoya, filodan şehre kadar uzanan ihtiyaçlar zincirinde tüm süreçlere yenilikçi çözümler üretmekte ve tamamen TEMSA yetkinliği ile geliştirilmiş yazılım ve donanımlardan oluşmaktadır. Akıllı Araç programının ilk ürünü olan Avenue iBUS ihtiyacı hızlı bir şekilde öngörerek hayata geçirilmiştir ve Türkiye’nin ilk akıllı otobüsü unvanını almıştır. Akıllı Araç programının araştırma konu başlıkları; eco drive, araç veri işleme, yolcu güvenlik ve yolcu ve şoför konforu başlıkları olarak belirlenmiştir.”
ÇEVRECİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR
Toplu taşıma araçlarının sürekli trafikte ve şehir içinde çalışan araçlar olduğu için egzoz emisyonları, şehir içinde üretilen emisyonların yüzde 34’ünü olduğuna dikkat çeken Çelik, “TEMSA elektrikli araçlar programı ile hayata geçen Avenue EV ve MD9 ElectriCITY araçları bu önemli soruna yenilikçi çözümler üretmiştir. Elektrikli Araçlar programının araştırma konu başlıkları; pil yönetim sistemleri, pil modülleri, şarj sistemleri, elektrik tahrikli sistemler ve araç yazılımları olarak belirlenmiştir” dedi.
SMART 2020 İLE AKILLI FABRİKALAR
Akıllı ürünlerin akıllı fabrikalarda üretilmesini sağlamak amacıyla Smart 2020 programını başlattıklarını ifade eden Dinçer Çelik, “Smart 2020 programının araştırma konu başlıkları; büyük veri, 3D yazıcılar, robotla montaj, akıllı depolama sistemleri, görsel fabrika, akıllı stok ve akıllı cihazlar” diye konuştu.
Temsa vizyonu şekillendi
Genel Müdür Dinçer Çelik, TEMSA’nın liderliğini sürdürdüğü otobüs pazarında otobüs üretmekle birlikte akıllı ürünlerini akıllı fabrikalarda, geleceğin ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler üreten teknoloji şirketi olma yolunda ilerlediğini vurgulayarak, bu doğrultuda TEMSA’nın vizyonunun; akıllı ulaşım çözümleri üreten, yenilikçi ve girişimci, fark ve değer yaratan teknoloji şirketi olma olarak şekillendiğini iletti.