HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a, “Temsa’nın bankalara olan borçlarını yapılandırmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.
Peköz, yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üreten; ürettiği otobüslerin yüzde 80’ini ihraç ederek 125 milyon dolar ihracat gerçekleştiren, yan sanayisi ile birlikte yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayan Temsa geçtiğimiz günlerde “Bankaların tavrına ve uygulanan hacizler nedeniyle üretimi durdurduk” açıklamasıyla 23 Aralık 2019’a kadar üretimini durdurduğunu ilan ettiğini anımsattı.
Kemal Peköz Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde şöyle dedi:
“1968 yılında kurulan ve 1987’den bu yana Adana’da 510 bin metrekare büyüklüğündeki tesislerinde faaliyet gösteren TemsaTürkiye’ye ait ilk ve tek yolcu otobüsünü üreten firma olmakla birlikte 70’e yakın ülkede faaliyet göstermektedir. Yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üreten; ürettiği otobüslerin yüzde 80’ini ihraç ederek 125 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Temsa, yan sanayisi ile birlikte yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlamakta, yaklaşık 12.000 kişi bu istihdam ile geçinmektedir.
Sabancı Ailesi tarafından 6 ay önce True Value CapitalPartners S.A. fonuna satılan Temsa, “Stok sayılacağı için üretime ara verdik” olarak yaptığı üretimi durdurma gerekçesini, “Bankaların tavrına ve uygulanan hacizler nedeniyle üretimi durdurduk” olarak değiştirmiştir.
Bu bağlamda;
1.Temsa’nın bankalara olan borçlarını yapılandırmayı düşünüyor musunuz?
2.Temsa’nın üretiminin tamamen durması durumunda işsiz kalacak 3000 işçi ile ilgili bir planlamanız var mıdır?
3.Bakanlığınızın yerli otomobil üretme ile ilgili hassasiyeti göz önüne alındığında Türkiye’ye ait ilk ve tek yolcu otobüsünü üreten firmanın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ile ilgili bir çözüm arayışına girecek misiniz?