Tarih: 18.04.2017 12:47
TEPEBAĞ HÖYÜĞÜ’NDE KAZI BAŞLADI
Adana’da ‘Tepebağ Höyük Kazısı’ çalışmaları kış mevsiminde verilen 3 aylık aranın ardından yeniden başladı.
10 bin yıllık tarihi ve Adana’nın en önemli höyüğü Tepebağ’da 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ve İsviçre Bern Üniversitesi iş birliğinden başlayan ve ara verilen kazı çalışmaları Vali Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü ve diğer yetkililer tarafından ilk kazma vurularak yeniden başladı.
2,5 dönüm alan üzerinde devam eden kazı çalışmaları sırasında açıklama yapan Vali Mahmut Demirtaş, kazılardan 8 bin yıl önceki tarihi ortaya çıkarmak istediklerini ifade etti.
Vali Demirtaş, “Kısmet olursa 8 bin yıllık tarihi çıkartmak istiyoruz. Bunu turizmle ve vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. Temennimiz, en kısa zaman içerisinde Adana’nın güzelliklerini ortaya çıkarmak” dedi.
Vali Demirtaş, kazı alanını genişletilmesiyle ilgili bir soru üzerine, “Bu konuda hem belediye başkanı arkadaşlarımızın hem de bizim ciddi çalışmalarımız var. Biz hemen yanı başımızda Tepebağ Lisesi’nin restorasyonunu yapıyoruz. Hedefimizde başka yerlerde var. Bunun ötesinde bu bölgeyle bir çalışmamız var” yanıtını verdi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise kazı bittikten sonra alanının kültür merkezi olabileceğini ifade ederek, “Burada, bu iş metodu, yöntemi belli. Tepebağ’ın her tarafı kazılmaya değer. İnsanlık tarihi burada yatıyor ve Adana köklü bir şehir. İnsanlığa her zaman ev sahipliği yapmış bir şehir. Tepebağ’ın zenginliklerine ulaşılmasından şehrimizin kazancını tahmin edebiliyorum. Tepebağ’da tarihi değeri olmayan bütün binalar yıkılmalı ve imkan olan her yerde Tepebağ’ın altına inilmeli. Kazılar bittikten sonrada Tepebağ’ın köklü mimarisi belli. Ona sadakatle burada bir kültür merkezi yapılabilir” diye konuştu.
Kazı çalışmaları ile ilgili verilen bilgilere göre;‘Tepebağ Höyük Kazısı’nın 2017 yılında höyüğün Seyhan Nehri’ne bakan 100 metrekarelik kısmında 9 ay süreceği şuana kadar ise Geç Tunç Çağı’na erişildiği belirtildi.
Ayrıca kazılar bittikten sonra da Tepebağ höyük ve çevresine, ‘Höyük üzerinde açık hava müzesi arkeoparkı’, ‘Tepebağ Mahallesi ile ilgili sokak sağlıklaştırılması’, ‘Turizm karşılama meydanı’, ‘Kazı ve temizlik çalışmaları’, ‘Turizmin canlandırılması için kültür yolu’ projelerinin yapılacağı açıklandı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —