TBMM Kit Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve civarına yapılması planlanan yaklaşık 14 termik santrali Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, tarihe “katliamlar hükümeti” olarak kanlı harflerle yazılacak olan bu hükümetin Adana’da gerçekleştirmek istediği Termik Santral Projesi’nin, halk sağlığına, bölge ekonomisine, bölge tarımına ve bölgenin doğasına karşı yapılmış bir katliam olduğunu savundu.
Özdiş, birçok gelişmiş ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğine dikkat çekerek,”Bu çağdışı uygulama Adana halkına apaçık bir zulümdür. Her zaman olduğu gibi bugünde bu zulüm karşısında susmayacağız, hesap soracağız.” dedi.
Başbakan’a verdiği soru önergesinde konunun tüm detaylarıyla aydınlatılmasını isteyen Özdiş; “Daha Yumurtalık–Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi bitirilememişken, bunca yatırımın sadece termik santrale yüklenmesi hem bölge ekosistemini, hem bölge tarımını, hem de halk sağlığını ciddi düzeyde etkileyecek.” dedi.
“YUMURTALIK ENERJİ İHTİSAS BÖLGESİ BİTİRİLEMEZ Mİ?”
CHP’li Özdiş; Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde 2007 yılından beri kamulaştırma davaları bahane edilerek tamamlanamayan Enerji İhtisas Bölgesini ve neden yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi oranda yatırım yapılmadığını sordu. Ayrıca 2015 yılında küresel iklim değişikliğine karşı Türkiye dahil 196 ülkenin katılımıyla imzalanan Paris Anlaşması’nı hatırlatan Özdiş; “ Ülkemize kömürle çalışan termik santraller kurarak karbon emisyonunu nasıl azaltmayı düşünüyorsunuz? “ diye belirtti.
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in TBMM Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
Adana ilimizin Yumurtalık ilçesine yapılması planlanan 14 adet termik santrale ilişkin ÇED raporları hazırlanmakta olup, hâlihazırda bölgede faaliyet gösteren termik santralin ve bu santral için yapılmış kömür depolarının bile bölge halkında (Yumurtalık – Ceyhan bölgesi) tepkiye neden olduğu bilinmektedir. Örneğin limana gelen kömürlerin nakliyesi ve açık alanda depolanması nedeniyle etrafa çok miktarda kömür tozu saçılmakta, bu durum tarım alanlarını, halk sağlığını, sosyal yaşamı etkileyen çeşitli sorunlar yaratmaktadır. Bu çerçevede;
1-2015 yılında 196 ülkenin katılımıyla iklim değişikliğine karşı imzalanan Paris Anlaşmasındaki metni olduğu gibi kabul etmediğinizi biliyoruz. Söz konusu anlaşmada karbon emisyonları hususunda Türkiye’nin tutumu nedir? Ülkemize kömürle çalışan termik santraller kurarak karbon emisyonunu nasıl azaltmayı düşünüyorsunuz?
2-Global çevre standartlarını göz önünde bulundurursak termik santrallerin ülke geleceğimizde ve ekonomimizde yeri nedir?
3-Her nerede kurulursa kurulsun kömürle çalışan elektrik üretim tesislerinin bölge halkına, sağlığa, tarıma etkileri çarpıcı oranlardadır. Bu konuda temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi düşünmüyor musunuz?
4-Bölgeye yapılması planlanan termik santraller için planlanan yatırım tutarı nedir? Yatırım yapılacak para miktarıyla, 2007 yılından beri sürüncemede kalan, bölge ekonomisine can suyu olacak Yumurtalık Enerji İhtisas Bölgesi tamamlanamaz mı? “