Av. İsmail Hakkı Atal, ucunu gösteren ve önlem alınmazsa daha da şiddetlenecek tüm bu felaketlerin nedeni iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin en önemli nedeni de kömürlü ve doğalgazlı termik santraller olduğunu bildirdi.
Kömürlü ve doğalgazlı termik santrallerin neden olduğu küresel iklim değişikliğinin Türkiye'yi etkisi altına almaya başladığını ifade eden Av. Atal, 'Temmuz ayında Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika gibi soğuk bölgelerden bile sıcak hava dalgaları nedeniyle toplu ölüm haberleri geldi. Avrupa ve Amerika'da sıcaklık rekorları kırılıyor. Ülkemizde ise her coğrafi bölgede seller, aşırı yağışlar , heyelanlar , hortumlar ve orman yangınları sırasında panik içinde kaçışan yurttaşlarımızın ana haber bültenlerindeki görüntüleri geleceğimiz için bizi daha da endişelendiriyor. Dünyada yaşamın devam edebilmesi, iklim sisteminin bozulmamasına bağlıdır' dedi.
İklim sisteminin bozulmaması için atmosferdeki gazların yoğunluğunun belirli bir oranda kalması gerektiğini belirten Av. Atal, şunları söyledi:
'Oysa ki; kömür, petrol ve doğalgaz tüketimi, atmosferde sera gazları dediğimiz C02, metan v.s. gazların yoğunluğunu arttırıyor ve bu da iklim sisteminin bozulmasına; iklim sisteminin bozulması da evimizi barkımızı yıkan heyelanlara, sellere; tarlamızdaki mahsulü harap eden doluya, sele, kuraklığa; dağlardaki karın eksilmesine ve yaz aylarında içme -sulama suyunun bitmesine neden oluyor. Kısacası insanoğlu yaşamak için muhtaç olduğu iklim sistemini, enerji -elektrik -para döngüsündeki yanılsamayla tahrip ederek, kendi bindiği dalı kesiyor.

2011 yılından bu yana Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE ) , Adana Barosu, Adana Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Erzin Üretici Birlikleri olarak Mersin-Adana-Hatay sahil şeridinde inşa edilmek istenilen ve lisans alan 20 termik santral aleyhine lisans ve önlisans iptal davaları açtık. Açtığımız her davada basın açıklamalarıyla EPDK'yı ve yatırımcı şirketleri uyarıp, termik santrallerden vazgeçmeleri çağrısında bulunduk. 6 dava dosyamızda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kümülatif etki konusundaki taleplerimizi haklı gördüğü içtihat oluşturan kararlarından sonra, 6 termik santral lisansı EPDK kararıyla sonlandırıldı. EPDK 16 termik santral başvurusunu ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kararlarından sonra reddetti. Dava açtığımız termik santrallerden 4'ünü ise ( 1 doğalgazlı -3 kömürlü ) engelleyemedik. Bu termik santraller şu anda küresel iklim değişikliğini besleyerek çalışıyor. Bir kömürlü termik santral günde 10.000 ton yılda 3.000.000 ton kömür yakıyor.'
'TERMİK SANTRALLERDEN VAZGEÇİLMELİDİR'
' Türkiye'nin ve dünyanın tüm ülkelerinin ( başka ülkelerin önce adım atmasını beklemeksizin ) termik santrallerden hemen şimdi vazgeçmesi gerekmektedir.' diyen Av. Atal, ' Aksi takdirde, bugün ucunu gösteren ve tüm insanlığa uyarı niteliğinde olan iklim felaketleri şiddetini ve yoğunluğunu arttıracak, insanlık enerji -elektrik -para döngüsündeki yanılsamayla tahrip ettiği iklim sistemine muhtaç olduğunu çok acı sonuçlarla yüzleşerek anlayacaktır.'