TGC 3. EY ÖZGÜRLÜK SERGİSİ BASIN MÜZESİ’NDE AÇILDI
KÜLTÜR-SANAT 15.10.2024 12:16:00 0

TGC 3. EY ÖZGÜRLÜK SERGİSİ BASIN MÜZESİ’NDE AÇILDI

Sergide 24 sanatçı, resim, seramik heykel, fotoğraf, karikatür ve kolajlarıyla yer alıyor. Sergi 1 Kasım 2024’e kadar TGC Basın Müzesi’nde görülebilir.

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi’nin üçüncüsü 14 Ekim 2024 Pazartesi günü gazeteciler ve sanatseverlerle TGC Basın Müzesi’nde buluştu. Sergide 24 sanatçı yer alıyor.

3.Türkiye’de Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Görsel Sanatlar Sergisi’nde sanatçıların resim, seramik, heykel, fotoğraf ve kolajdan oluşan eserleri sergileniyor. TGC Basın Müzesi’nde bu etkinlik kapsamında Yasaklı Kitaplar Sergisi de yer alıyor.

Serginin Küratörlüğünü Kültür Sanat Komisyonu Sekreteri Fatma Batukan Belge üstlendi. Sergi Murat Erdin, Aybeniz Ece Uçan, Cihan Oğuz, Erol Aktı, Esin Yolçınar ve Öznur Oğraş Çolak’tan oluşan Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlendi.

Sergiye TGC Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Balotaj Kurulu Başkanı Mesude Demir, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri Kani Atmaca, Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Akpınar, Kültür Sanat Komisyonu üyeleri Fatma Batukan Belge, Murat Erdin, Aybeniz Ece Uçan, Erol Aktı, Esin Yolçınar, Öznur Oğraş Çolak,  TGC Üyeleri Fügen Ünal Şen, Yunus Şen, Sibel Köklü, Faruk Kutlu, Bedri Kayabal, Fahri Aral,  Seraceddin Zıddıoğlu, Demir Feyizoğlu, Alp Orçun, Erden Aktoğu, Turgut Karaçimen, Ahmet Coşkunaydın ve çok sayıda TGC üyesi, gazeteciler ile sanatseverler katıldı.

SİBEL GÜNEŞ: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMADAN NORMALLEŞME OLMAZ

Serginin açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için verdikleri mücadeleye sanatın gücünü de kattıklarını söyledi ve şöyle devam etti:

“Cumhuriyet'in kuruluşuna adadığımız sergimizin üçüncüsünde sizlerle birlikteyiz. Basın özgürlüğü demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla uyumlu bir sistem içinde kişiyi, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan bir kavramdır. Bu kavram temellerini İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden almaktadır. Basın özgürlüğünün olmadığı yerde diğer özgürlüklerden söz edemeyiz. Halkın haber alma gerçekleri öğrenme, doğru haber alma hakkı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller, bu ülkede yaşayan her yurttaşı olumsuz etkiliyor. Sansür, oto sansür, haberlere erişimin engellenmesi, yayın durdurma, yüksek para cezaları, gazetecilere yönelik haksız gözaltı, tutukluluk, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller olmaya devam ediyor. Son olarak Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edildi. Basın emekçilerine yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet, hedef gösterme eylemlerinin her gün biraz daha arttığı bir ortamda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak haberin suç olmadığını, haberin serbest dolaşımının gerektiğini anlatmayı sürdürüyoruz. Meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde basın özgürlüğünün önündeki engellerle mücadele ediyor, hak ihlallerinin görünür olmasını sağlıyoruz. Son üç yıldır düzenlediğimiz Ey Özgürlük Sergisi ile resim, seramik, fotoğraf ve karikatür sanatçılarının birbirinden etkili eserleriyle özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Sergiyi düzenleyen Küratörümüz Fatma Batukan Belge ile Kültür Sanat Komisyonumuzun üyeleri, kıymetli sanatçıları ve eserlerini bizlerle buluşturarak bu yıl da önemli bir çalışmaya imza attılar. Sergiyi düzenleyen küratörümüze, Kültür ve Sanat Komisyonu üyelerimizle, sergiye katılan tüm sanatçılarımıza, TGC İdare Müdürlüğümüzün personeline,  TGC Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay ve Yardımcısı Nedim Kavuk’a Müze çalışanlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz.

Gazetecilerin düşünceleri, yazıları, kitapları, haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı, şiddete uğramadığı, haberin özgürce dolaştığı ve yurttaşa ulaştığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. Siyasi cinayetleri, çocuğa, kadına yönelik şiddeti, cinsel istismarı, cinayetleri, hayvanlara yönelik şiddeti, yeşilin yok edilmesini, yolsuzlukları haberleştiren gazetecilerin güç odakları tarafından tehdit edilmediği, haberlerin karartılmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. İktidar ve muhalefet temsilcilerine basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü olmadan normalleşme olmayacağını hatırlatıyoruz. Her yurttaş gibi gazetecilerin de can ve çalışma güvenliğinin sağlanması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. Bu ülkenin çok güçlü bir gazetecilik geçmişi olduğunu unutmadan geleceğe dair umudunuzu koruyarak hepinize sergimizin açılışına katıldığınız için TGC Yönetim Kurulumuz adına şükranlarımızı sunuyorum.” 

FATMA BATUKAN BELGE: SERGİNİN AMACI GAZETECİLERİN EMEĞİNİ ONURLANDIRMAK

Küratör Fatma Batukan Belge ise yaptığı konuşmada serginin gazetecilerini emeğini onurlandırmak için yapıldığına dikkat çekti:

“Sergi fikrini ağır ve zor koşullarda, baskı altında mesleğini hakkıyla yapan tüm gazetecilerin emeğini onurlandırmak için ortaya atmıştık. Ama ardından ‘Bir ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü yoksa o ülkede insan hak ve özgürlükleri de yoktur’ diyerek serginin kapsamını genişlettik. Temel hak ve özgürlüklerin hiyerarşik bir sıralaması yok, birbirlerine bağlı ve eş zamanlı uygulanıyorlar ya da tam tersine ortadan kaldırılıyorlar. Özgürlük yaşam hakkıyla beraber en temel insan hakkı. Geleneksel hale getirdiğimiz ve bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz sergi, sanatçılar ve gazetecilerin iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Sergide resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi çeşitli disiplinlerden bu konuya odaklanan 24 sanatçı ve gazetecinin çalışmaları üç sergi salonuna yayılmış şekilde görülebilir.”

MURAT ERDİN: ŞİDDET SARMALIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Dr. Murat Erdin ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“TGC Basın ve Düşünceyi İfade Özgürlüğü Sergisi’nin üçüncü edisyonuyla karşınızdayız. Kültür Sanat Komisyonu üyelerine ve TGC Yönetim Kurulu’na teşekkür ederim. Türkiye'de düşünce özgürlüğünün önündeki engeller devam ediyor. Bu engellerin yanı sıra tüm toplumu saran bir şiddet sarmalıyla karşı karşıyayız. Çocuklarımız, kızlarımız, kadınlarımız ve erkeklerimiz şiddetle karşı karşıya. Ne yazık ki şiddeti doğuran bir ortam, bir iklim var. Kadına şiddet, sağlık çalışanlarına şiddet, hayvanlara şiddet. Bunların hepsi birbirine bağlıdır. Birini diğerinden ayıramayız.”

SERGİYE KATILAN SANATÇILAR

Sergide Ayfer Karamani, Belgin Şahin, Cem Kara, Çağrı Saray, Deniz Dalman, Elif Aydoğdu Ağatekin, Ercan Arslan, Ezgi Karaata, Evren Gül, Fatma Batukan Belge, Gül Delemen, Gültekin Çizgen, Kaan Sağanak, Mehmet Aksoy, Meliha Coşkun, Neslihan Demircioğlu, Parandis Tayar, Sevim Arslan, Serhat Gökçaylar, Süreyya Acar, Tan Oral, Turhan Selçuk, Vedat Arık ve Zafer Temoçin’in eserleri yer alıyor.

SERGİ AÇILIŞINDA BASIN MÜZESİ’NE DESTEK OLAN ÜÇ GAZETECİYE PLAKET VERİLDİ

Sergi kapsamında Basın Müzesi’ne yaptıkları bağışlarla destek olan TGC üyeleri Faruk Kutlu, Erdoğan Arıpınar ve Bedri Kayabal’a teşekkür plaketlerini TGC Başkan Yardımcısı İhsan Yılmaz verdi. Sergi 14 Ekim-1 Kasım 2024 tarihleri arasında TGC Basın Müzesi’nde görülebilir.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°