TGC TOLGA ŞARDAN’IN DURUŞMASINI İZLEDİ
Manşet Haber 10.07.2024 14:01:00 0

TGC TOLGA ŞARDAN’IN DURUŞMASINI İZLEDİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu; TGC üyesi, Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi ve T24 yazarı Tolga Şardan’ın “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu yargı raporunda neler var?” başlıklı haberi nedeniyle yargılandığı duruşmasını

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu; TGC üyesi, Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi ve T24 yazarı Tolga Şardan’ın “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu yargı raporunda neler var?” başlıklı haberi nedeniyle yargılandığı duruşmasını izledi. 9 Temmuz 2024 Salı günü Çağlayan’da İstanbul Adalet Sarayı’ndaki  2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasını  TGC Yönetim Kurulu adına Genel Sekreter Sibel Güneş takip etti.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi Tolga Şardan gazetecidir. Siyasi olayların perde arkasını aydınlatmak ve yurttaşları bilgilendirmek için görevini yapmıştır. Gazeteciler ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmektedir. Ancak ifade özgürlüğü sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsamaktadır. Bu ülkenin güçlü bir gazetecilik damarı vardır. Gazeteciler tarihe not düşerler. Sadece gazetecilik yaptığı için yargılanan meslektaşımız Tolga Şardan’ın beraat etmesini istiyoruz.” dedi.

MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var? başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 1 Kasım 2023’te tutuklanan ve beş günlük tutukluluk sonrası Sincan Hapishanesi’nden tahliye edilen T24 yazarı Tolga Şardan ilk kez hâkim karşısına çıktı. İddianamede, Sansür Yasası olarak bilinen Dezenformasyon Yasası kapsamındaki “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçlamalarıyla Şardan’ın 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenmişti. Duruşmada Şardan ve avukatlarının savunmalarının alınmasının ardından savcı, Şardan’ın her iki suçtan da cezalandırılmasını talep etti. Savunma, iddianamenin tekrar edildiği bir mütalaayı kabul etmeyeceklerini ve karşı savunmada bulunmak istediklerini ifade etti. Tolga Şardan ise savunmasında “Ben tecrübeli ve haberine sahip çıkan bir gazeteciyim. Söz konusu yazıda yalan bilgilerin olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir gazeteci yalan/yanlış bilgi içeren yazıya imza atmaz. Bu davaya konu olan yazıda da olayın iki tarafı vardır. Birincisi Cumhurbaşkanlığı, ikincisi MİT Başkanlığı’dır. Benimle ilgili gözaltı ve tutuklama kararı söz konusu yazının yayımlanmasından günler sonra gerçekleşmiştir. Ne Sayın Cumhurbaşkanı’nın ne Cumhurbaşkanlığı’nın ne MİT Başkanlığı’nın ne de MİT Başkanı’nın şikayeti ya da davaya müdahil olma talebi vardır” dedi. Duruşma, 17 Aralık 2024’e ertelendi. Duruşmayı izleyenler arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Evin Barış Altıntaş, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret de yer aldı.


Anahtar Kelimeler: TOLGA ŞARDAN’ DURUŞMASINI İZLEDİ

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.9° / 24.6°