TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARDI

30.09.2022 14:26:16

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI UYARDI

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi “İskânsız binaların, ruhsatsız asansörlerin kazalara yol açtığını ve ölümlere davetiye çıkardığını savunarak önlem alınmasını istedi.
Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Seyhan ilçesi Pınar Mahallesinde bulunan bir apartmanda asansör kazası meydana geldiğini, asansör kazası sonrası olay yerinde gerekli incelemelerin yapıldığını bildirdi. MMO Adana Şubesi açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Asansöre binen kat malikleri 5.kattan zemin kata kayıt verildiği; fakat asansörün zemin katta durmayarak 2.bodrum katında tampona sert bir şekilde çakılmasıyla içinde bulunan kişilerin yaralanmasına sebep olmuştur. Yapılan incelemede, yaralanma ile sonuçlanan bu kazanın da bir ihmaller zinciri sonucu olduğu görülmüştür.
Asansörlerin montajını yapan firma tarafından eksiklerinin olduğu ve yeşil etiket alınmadığı tespit edilmiştir. Asansörlerin tam olarak kullanıma açılması, Yetkili A Tipi Muayene kuruluşuna kontrollerin yaptırılması, yeşil etiketin alınması ve İlgili İdareye tescil işlemlerinin tamamlanmasından sonra olmalıdır. Ancak kazaya konu binada bu işlemlerin hiçbirinin yapılmadığı tespit edilmiştir. Asansör monte eden firma asansörlerin eksiklerini tamamlamamış ve bu haliyle kullanıma açmıştır.
Yüksek binaların hayatımızda daha fazla yer almasıyla birlikte asansörlere ihtiyaç da daha fazla artmıştır. Binalarda yapılacak asansörler ilgili yönetmelik ve standartlara uygun bir şekilde yapılmalıdır. Gerekli tüm testlerden geçtikten sonra kullanıma açılmalıdır. Aksi halde bu tür kazalar daha fazla karşımıza çıkacaktır. Asansör montajını yapan asansör firmaları, inşaatı yapan müteahhit firmalar ve İlgili İdare bu tür kazaların önlemesi için daha sıkı tedbirler almalıdır. İnsan canı bu kadar kolay tehlikeye atılmamalıdır.
ASANSÖR YÖNETMELİKLERİNE UYULMADIĞI TAKDİRDE KAZALAR DEVAM EDECEK
Asansörler 06.04.2019 tarih ve 30737 sayılı Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği gereği tescil öncesi ilk kontrollerinin yapılması ve kontrol sonucunda yeşil etiket alarak tescil işlemleri yapılmalıdır. (Asansörün tescili - MADDE 7 – (1) Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen her asansör ilgili idareye tescil ettirilir. Tescil başvurusu, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla altmış gün içerisinde söz konusu asansörü piyasaya arz eden asansör monte eden tarafından yapılır.)
İskânı bulunmayan yeni binalarda dairelere elektrik, su, doğalgaz abonelikleri alınmakta, bu durum yapı sahiplerini iskânsız binalara ve ruhsatsız asansör kullandırmaya yol açmaktadır.
İnsan sağlığı ve can güvenliğini doğrudan etkileyen ürün grupları içerisinde yer alması nedeniyle asansörler; tasarım, imalat, montaj, işletmeye alma, ruhsatlandırma ve kullanım aşamalarında ülkemizde zorunlu standartlar ve yönetmelikler kapsamına alınmıştır.
Makina Mühendisleri Odası olarak, yaşanan kaza nedeniyle yaralılara acil şifa diliyor, kamuoyunu ve ilgilileri bir kez daha uyarıyoruz.
Yeni yapılan iskânı bulunmayan binalarda elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin, genel iskân olmadan kamu kurum ve özel sektöre bağlı kurumlarca abonelik işlemlerinin yapılmaması gerekmektedir.
Yeni işletmeye alınacak asansörlerin ilgili belediyelerden Asansör İşletme Ruhsatı almaları şarttır. Bu konuda en büyük sorumluluk asansörü monte eden firmalara sonrasında da yapı sahiplerine aittir.
Kazaları önlemek adına Makina Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum, kuruluş ve ilgili yerel idarelerle iş birliği içerisinde olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR