TOPLU ARI ÖLÜM NEDENLERİ NETLEŞİYOR
Manşet Haber 8.03.2017 12:47:35 0

TOPLU ARI ÖLÜM NEDENLERİ NETLEŞİYOR

TOPLU ARI ÖLÜM NEDENLERİ NETLEŞİYOR

Adana Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, son dönemlerde yaşanan arı ölümlerinin nedenlerinin araştırıldığını söyledi. Arı ölümlerinin gerçekleştiği bölgelerden alınan 65 numunenin incelendikten sonra ölüm nedenlerinin 5 grupta toplamdığını belirten Köse, tarım ilacı kullanan üreticileri ve arıcıları ilaçlama konusunda uyardı. Köse,” Arıcılarımızı bilime yakın olmaya bilimsel çalışmaları takip etmeye çağırıyorum.” dedi.
Adana ve çevresinde yaşanan ve TBMM gündemine kadar taşınan arı ölümleri ile ilgili Adana Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse yazılı bir açıklama yaptı. Adana’nın kış ve ilkbahar mevsiminin ılıman geçmesi nedeni ile Türkiye genelinde arıcılık yapan birçok vatandaşımızın arılarını kışlatmak amacıyla konakladıkları önemli bir konumda olduğuna dikkat çeken Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Şubat ayı sonundan itibaren, ilimiz tarla ekiliş alanlarının çoğunluğunu oluşturan mısır ekilişleri başlamakta, özellikle sert çekirdekli ürünlerin (şeftali, kayısı vb.) çiçeklenme dönemine girmesi sebebiylede insektisitlere karşı ilaçlamalar ve çeşitli mücadeleler yapılmaktadır.
Arılar, bal üretimi yanında polen dediğimiz çiçek tozlarını taşıyarak onların döllenmesi yolu ile meyve ve sebze oluşumuna katkı sağlamaktadırlar. Bilinçsizce yapılan arı ilaçlamaları, mısır ve ayçiçeği ekilişleri ile meyve ağaçlarının bakımı amacıyla kullanılan zirai ilaçlar, ani ısı değişimleri (yalancı bahar), çeşitli patojenler (Nosema vb.) ve yağmacılık gibi faktörlerde arı ölümlerinin sebepleri arasında sayılabilir.
ARI ÖLÜMLERİNDE 65 NUMUNE
Dünyanın her yerinde olduğu gibi Ülkemizde ve İlimizde de hiç istemediğimiz halde bu dönemlerde arı ölümleri yaşanmaktadır.2015 ve 2016 yıllarında görülen arı ölümleri nedeniyle İl Müdürlüğü arı ölümlerinin görüldüğü bölgelerden toplam 65 adet numune alınmış olup, bu numunelerin; 13 adedin de Coumaphos, 2 adedin de tau-fluvaliant, 2 adedin de beta-endosülfan, 41 adedin de Nosema, 7 adedin de ise Deforme kanat virüsü hastalığı tespit edilmiştir.
Kış aylarında bilinçsizce yapılan bakım ve beslemeler arılarda protein eksikliği meydana getirdiği için arıların vücut direnci düşerek ölüme neden olabilir. Havaların erken ısınması sonucu yalancı bahar olarak adlandırılan bu mevsimde vücut direnci düşük olan arıların uzun uçuşları neticesinde ölümler görülebilir.Adana İl müdürlüğünden alınan bilgiye göre arılarda tarım ilaçlarının toksik etkisini araştırmak üzere kalıntı tespiti amacıyla Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne numuneler gönderilmiş sonuçta tek başına ölüm yapmayacak düzeyde fungisitpestisit,insektisit tespit edilmiştir,ayrıca Adana Veteriner kontrol Enstitüsünde bu yıl 56 adet numunenin analizi yapılmış olup 8 adetin deparaziter bir hastalık olan Nosema (arıların sindirim sisteminde hasara neden olan verim düşüklüğü, toplu ölümlerle seyreden özellikle rutubetli bölgelerde ilkbahar mevsiminde sık görülen bir hastalık) tespit edilmiştir.
Yukarıda anlattıklarımızdan anlaşılacağı üzere arılarda beslenme eksiklği Nosema gibi hastalıklar ve tarım ilaçları bir araya gelerek ölümlere sebep olabilir.
İLAÇLAMALAR ARICILARA BİLDİRİLMELİ
Ölümlerin önüne geçebilmemiz için tarım ilacı kullanacak arkadaşlarımızın arılarda toksik etki göstermemesi için yapacağı ilaçlamayı 7 gün önceden arıcalara bildirmesi yasal zorunluluktur. Arıcılarımızın arılarına kış mevsiminde arılarını yeterli düzeyde beslemeleri, hastalıklarla doğru mücadele etmeleri, çiftçilerimizin de ilaçlama yapacağı zamanı da arıcılarımıza önceden bildirmeleri gibi önlemlerle arı ölümlerinin önüne geçilebilir.İl tarım Müdürlüğ öncülüğünde Üniversitelerin katılımıyla Bir çalışma yapılmış yukarıda anlattığım sonuçlara ulaşılmıştır Arıcılarımızı bilime yakın olmaya bilimsel çalışmaları takip etmeye çağırıyorum.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

21.9° / 14.2°