Tarih: 13.06.2017 03:24
TOPUK KANI HASTALIĞIN TESPİTİNDE ÇOK ÖNEMLİ
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halise Neslihan Önenli Mungan, fenilketonüri hastalığına dikkat çekerek topuk kanının önemini vurguladı.
Adana’da 1500'ün üzerinde fenilketonürili olgunun takibinin yapılabildiğini ifade eden Mungan, sadece fenilketonüriyi tarayıp erken tanı koymanın dışında sağlık otoritelerine düşen en önemli görevin bu hastalığın tedavisinin gereklerinin tam olarak yerine getirilmesi olduğunu belirtti.
Ömür boyu et, süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi hayvansal gıdalar, tahıl ve baklagilleri ve bunlardan yapılan hiç bir şeyi tüketemeyen ve bunları tükettiklerinde kalıcı zihinsel ve bedensel yetersizlikleri gelişen çocuklar için mutlaka mama dışındaki gıdaların da devletçe karşılanması gerektiğini, hatta daha da önemlisi ve kalıcı olanının devlet tarafından bunların üretimin sağlanması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, aksi takdirde sadece mamayla beslenmesi olanaksız olan çocukların, çok pahalı oldukları için özel diyet ürünleri de alamadıklarından yasak gıdaları tükettiklerini ve erken tanıya rağmen zihinsel ve bedensel yetersizliklerin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Mungan Bu bağlamda bir yıldır özveriyle sürdürdükleri özel ekmek üretimi için Seyhan Belediyesi ve Boğalar Fırını’na, bu ekmeklerin satışını gerçekleştirdikleri için de Çukurova Üniversitesi'ne bir kez daha teşekkür etti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —