Tarih: 18.06.2017 23:28
“TSK VE KAMU, YETERLİ GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMİYOR”
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Alparslan, gıda zehirlenmelerinin kabul edilemez ve önlenebilir olduğunu bildirdi. Son dönemlerde, basın aracılığıyla kamuoyuna yansıdığı üzere üst üste yaşanan gıda zehirlenmelerinin kabul edilemez olduğuna işaret eden Alparslan, özellikle askeri kışlalarda yaşanan ve ölümle de sonuçlandığı bilinen bu vakaların üst üste gelmesinin ülkemizde gıda güvenliğinin hangi noktaya geldiğinin bir göstergesi olduğuna işaret etti.
“Gün geçmiyor ki askeri birlikler, okul kantin ve yemekhaneleri, kamu kurumlarına ait yemekhaneler, hastaneler, nişan, sünnet, düğün gibi toplu yemek tüketiminin olduğu yerlerde gıda zehirlenmesi vakalarına rastlanmasın” diye konuşan Alparslan, son günlerde askeri birliklerde yaşanan toplu gıda zehirlenme vakalarından ders çıkarılmadığını vurguladı.
Hizmet alım yolu ile yapılan toplu yemek pişirme ve dağıtım işinin doğrudan insan sağlığını ilgilendirdiği için üzerinde özenle durulması gereken bir konu olduğuna dikkat çeken Alparslan, şunları söyledi:
“Azami teknik şart ve gerekliliklerin yerine getirilmemesi durumunda durumun nasıl bir boyuta ulaşabileceğini ve maalesef can kayıplarının olabileceğini ülke olarak yaşamakta ve görmekteyiz. Bu gibi hayati konularda hizmet alımı ihalelerinde yaşanan rekabet, üst düzey standartlarda verilmesi gereken hizmet şartlarının, olabildiğince düşük şartlarda sunulmasını beraberinde getirmektedir. Rekabetin, nitelikli hizmet ve kaliteli ürün temelinde olmayıp düşük fiyat esasına göre gerçekleşmesi, hizmet alım ihalesine giren firmaların maliyetin altındaki fiyatlara kadar 'kırım' yapması, başta Mehmetçik olmak üzere bu ülkenin geleceği olan okul çocuklarımızın ve gençlerimizin de 'kırılmasına' sebep olmaktadır. Mehmetçik bu ülkenin fakir halkının evladıdır. İhale oyunlarının ne öznesi ne de nesnesi değildir. Bu sorumsuzluk önlenmelidir.
“TSK, GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMELİDİR”
Kamu kaynaklarının özel firmalara aktarılması anlamına gelen kamuda hizmet alımı uygulamalarından biran önce vazgeçilmeli ve hepimizin vergileri ile sağlanan kamu kaynakları kamu eliyle hepimizin yararına olacak şekilde kullanılmalıdır. TSK‘nin kendi içindeki denetimleri, eksiksiz ve donanımlı bir şekilde yapabilmesi için gelişen teknolojiye uygun olarak kadrolu ya da muvazzaf personel istihdamına önem vermesi ve acil olarak Gıda Mühendisi istihdamına gitmesi gerekmektedir.
Ülkemizdeki gıda denetimlerinin yetersizliğini 'kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşu' olarak daha önce yaptığımız basın açıklamalarında ve düzenlediğimiz sempozyum, kongre gibi etkinliklerimizin sonuç bildirgelerinde de vurguladık. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesinin gerekli şartlarından birisi, kamuda yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdamının olmasıdır. Geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan personel atamalarından 328’i Gıda Mühendisleri oluşturmaktadır. Bu sayı etkin ve güvenilir bir gıda denetiminin olması için yeterli değildir. Yukarıda ifade edilen olumsuz durumlarının tamamının en alt düzeye çekilmesinin yolunun yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdamından geçtiği unutulmamalıdır.
Yaşanan bu olaylarda sorumluluğu olanlar gerekli idari ve adli soruşturmaya tabi tutulmalıdır. Vatanın güvenliği için silah altına alınan gençlerin 'Gıda Güvensizliği'nden dolayı ne hayatını kaybetmesi ne de böylesi bir durumdan zarar görmesi hafife alınacak bir durum değildir. Gıda zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden askerimize rahmet, rahatsızlanan askerlerimize ve onların ailelerine acil şifalar diler, Gıda Mühendisleri Odası olarak toplum sağlığını ilgilendiren bu gibi konuların takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —