Bilgi çağı ve hızına yetişemediğimiz teknolojiyle birlikte ivme kazanan doyumsuzluk; toplumu tüketim çılgınlığına iterken, kişisel değerlerde olumsuz değişikliklere neden oluyor. Bu nedenle, anne ve babalara önemli görevler düşüyor.
‘Anne Büyüyorum Bana Yardım Et’ kitabının yazarı Dr. Obengül Ejder’e göre çocuklar çekirdekten ‘tüketim çılgını’ olarak yetişiyor ve hatta tüketim çılgınlığını ebeveynlerinden öğreniyor.
Anne ve babaların fazlasıyla iş hayatının stresi ve gelecek kaygısı altında kendilerine ve ailelerine yeterince zaman ayırmadıklarını, bir şeylere sahip olarak mutlu olmaya çalıştıklarını hatırlatan Dr. Ejder, ancak sürekli satın alarak iyi hissetme ihtiyaçlarının, bir süre sonra tıpkı bir uyuşturucu madde bağımlılığı gibi, sahte ve geçici mutluluk hissi ile onları esir aldığına dikkati çekti. İnsanın iç dünyası fakirleştikçe, manevi duyguları zedelendikçe o koca boşluğu maddi kaynaklarla doldurma çabası içine girdiğine işaret eden Dr. Ejder, “Doğal olarak çocuklar da anne babalarından ne görüyorlarsa onu doğru kabul ediyor ve yaşam tarzlarını rol model alıyorlar. Her istediği yapılan, sınır koyulmadığı için sınırları tanımayan, anne, baba ya da diğer büyüklerinin senkronize ve kararlı bir şekilde “HAYIR“ diyemediği çocuklar kendilerini dünyanın merkezinde görüyorlar. Bunun sonucunda okul veya iş yaşamlarında her istediklerinin çabuk ve kolay gerçekleşmesini bekliyorlar. Bu mümkün olmadığında da ya içe dönüp, güven çemberlerini daraltıyorlar ya da öfkelenip, saldırgan ve agresif tavırlarla dışa vuruyorlar.” dedi.
Tüketim Çılgınlığına Karşı Öneriler.
Ancak bilinçli ebeveynler olarak, bu sorunu hayatımızdan uzak tutmanın da mümkün olduğunu bildiren Terapist Dr. Ejder, tüketim çılgınlığına karşı şu önerilerde bulundu.
1. Gerek market gerekse diğer mağazalardan alışveriş yapmadan önce gerçek ihtiyaçlarınızı belirleyip, liste yapın
2. Çocuklarınızın her istediğini anında yapmayın, beklemeyi ve sabırlı olmayı öğretin. Bazen de istediği her şeye sahip olamayacağını görmesini ve bunun dünyanın sonu olmadığını fark etmesini sağlayın.
3. Çocuklarınızla sıkıldığınızda sadece alışveriş merkezlerine gitmeyin, top oynayın, parka gidin, ya da evde yaşarlına uygun etkinlikler yapın.
4. Aile bireylerine ya da arkadaşlarınıza özel günler dışında da onları önemsediğinizi gösteren, maddi değerinden çok manevi değeri anlamlı küçük hediyeler verin
5. Evin bir bölümünde mutlaka acil ihtiyaç kutunuz olsun, bu kutuya bir miktar para atın, paralarınızı orada biriktirin. Her ay biriktirdiğiniz bu parayla aile bireylerinden birinin istediği bir şeyi alın.
6. Ev işleri için görev paylaşımı yapın ve herkese bir sorumluluk verin.