Turizmin yıl boyu yaşanacağı bölge: Doğu Akdeniz
Turizmin yıl boyu yaşanacağı bölge: Doğu Akdeniz
Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, Bereketli Topraklar Üzerindeki gelişen yeni Turizm Destinasyonu: 'Doğu Akdeniz' konusunda şöyle konuştu:
Türkiyenin Doğu Akdeniz Bölgesinde yer alan Adana, Merain, Hatay ve Osmaniye illerimiz ülkemizin turizm değerleri içerisinde son yıllarda giderek gelişen yeni bir destinasyon olma özelliğini yakalayan bir bölgedir. 2013 yılında özellikle Akdeniz Oyunlarının Mersin'de yapılmasıyla Mersin ilimiz iç ve dış turizmde oldukça hareketli bir sezonu geride bırakmıştır. Mersin sahillerimizin ve eşssiz kumsallarının artık daha iyi tanınmasıyla Rusya, Almanya ve Hollanda pazarından bir önceki yıla oranla önemli bir artış sağlamıştır. Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle bölgemiz Ortadoğu ve Suriye pazarından çok önemli bir potansiyeli kaybetmiştir. Özellikle Hatay ilimiz bu pazardan önemli girdi sağlamaktaydı. Ancak Hatay Havalanının açılmasıyla özellikle iç turizmde 2013 yılında önemli artışlar sağlamış olmasına rağmen hemen Suriye ile komşu olmasından dolayı sıkıntılar devam etmektedir.
Adana ilimiz 2013 yılında çok sayıda önemli toplantı ve kongrelere ev sahipliği yapmıştır. Kongre, Kültür, Sağlık ve Gastronomi turizmiyle ön plana çıkan Adana ilimiz 2013 yılında özellikle sağlık turizminde çok iyi bir ivme yakalamış olup Türki Cumhuriyetlerinden, Irak'tan, Afrika ülkelerinden başta olmak üzere çok sayıda insana sağlık turizminde hizmet vermiştir.
Bakan Çelik'in katkısı büyük
Doğu Akdeniz Bölgesi olarak 2014 yılına tüm sektör olarak hazırlıklarımızı yapmaktayız. Bir taraftan mevcut altyapı ve konaklama imkanlarımızı geliştirirken diğer taraftan yurt içi ve yurt dışı tanıtımlara ağırlık vereceğiz. Ülkemizde ekonomik ve siyasi bir kriz yaşanmadığı sürece 2014 yılının bölgemiz turizmi açısından daha iyi geçeceğine inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer ÇELİK'in Adanalı olmasının bölgemiz Turizmi açısından büyük bir ivme kazandırdığını bakanlığımızca yapılan çalışmalardan görmekteyiz. Bugün Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından bölgemizde çok sayıda kazı çalışması yapılmakta, Adana'ya çok büyük bir müze kompleksi yapılmakta, Hatay Mozaik müzesi devam etmekte, Gastronomi turizmi için önemli adımlar atılmakta, Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımı devam etmekte. Bunlar gibi daha birçok projeye başlanılmış olup bu çalışmalardan dolayı Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ömer ÇELİK'e bölge turizmcileri adına teşekkür ediyoruz.
Turizmin yıl boyunca yaşanılacağı bölge
Yılın 8-9 ayını pırıl pırıl bir hava ile yaşayan, kısa dönemli kış havasını ve yaz havasını da eklediğimizde tüm yıl boyunca çok keyifle yaşayacağınız Doğu Akdeniz Bölgemizde eşsiz güzellikteki kumsallarımızla Deniz turizmini, Toros Dağlarının yemyeşil ve tertemiz havasıyla Yayla Turizmini, Çok sayıda uluslararası sertifikalı hastaneleriyle Sağlık Turizmini, Antakya'daki St. Pierre Kilisesi ve Tarsuslu St. Paul ile İnanç Turizmini, Çok sayıda toplantı ve kongre salonları ile Kongre turizminin en iyi şekilde yaşanacağı bölgemiz Türkiye'de turizmin yeni parlayan yıldızı olmaya adaydır.
Çukurova Bölgesel Havalimanı en çok turizme fayda sağlayacaktır
Adana ile Mersin arasında 3500 m pist uzunluğu ve 3500 m paralel taksi yolu ile uluslararası standartlarda ülkemizin ikinci büyük havalimanı olacak Çukurova Havalimanı inşaatına başlandı. Bu Bölgemiz turizmine büyük fayda sağlayacak bir projedir. Ayrıca bölgemiz İç Anadolu bölgesi ile hızlı tren imkanına da kavuştuğunda tüm bölgeye ulaşımı çok kolay olan bir hizmeti de sunacak olan Çukurova Havalimanı belki de Ortadoğu ile ülkemiz arasındaki transit uçuşların sağlanacağı bir havalimanı da olacaktır.
Tarsus-Kazanlı'da ki yatırımlara artık başlanılmalı
Doğu Akdeniz'in en büyük turizm yatırımı olarak adlandırılan 'Tarsus-Kazanlı Sahil Bandı' projesinde yatırımlara artık başlanmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından daha önce tahsisleri yapılmış ancak henüz yatırımlara başlanmamış 3 milyon metrekarelik alan üzerinde, uluslararası standartlara uygun 2 golf sahası, kongre merkezi, sağlık kompleksi ve 7 bin 600 yatak kapasitesi barındıran Tarsus-Kazanlı Turizm Merkezi bittiğinde Tarsus, Avrupalı turistlerin uğrak noktalarından birisi olacaktır. Proje bittiğinde toplam 15 bin yatak kapasitesine ulaşacak Mersin'i Doğu Akdeniz'in en önemli turizm merkezi konumuna taşıyacaktır. Tarsus- Kazanlı Sahil Bandı projesi dışında Kültür ve Turizm Bakanlığımızca Turizm Merkezi ilan edilen Toros Dağlarındaki Kar Boğazı mevkii ile kış-kayak turizmine de hizmet edecek projelerle bölgemiz turizminin gelişmesinde önemli bir ivme kazanacaktır.
Adana Çalıştayı
Geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Bakanlığımızca Adana'da yapılan Turizm Çalıştayı sonuçları belli oldu. Özellikle Gastronomi, yeme-içme-eğlence turizmi, Sağlık Turizmi, Kongre-Toplantı ve Kültür Turizmi ile öne çıkması planlanan Adana için Kültür ve Turizm Bakanlığı projeleri başlatıyor. İlk olarak yeni müze kompleksi, Kültür Merkezleri, Portakal Çiçeği Karnavalı, Seyhan Baraj Gölü çevresinin turizme açılması gibi projeleri hayata geçirecek olan bakanlığımız Adana ve çevresinde Sirkeli, Misis, Anavarza ve Magarsus gibi tarihi yerlerde de kazı çalışmalarını takip ediyor, destekliyor. Belki birkaç yıl içerisinde turizmde çok büyük hamleler kaydedecek çalışmalara paralel olarak Adana'da yeni açılan ve yapımına devam edilen oteller ile de şu an 4 bin 500 civarında olan yatak kapasitesi birkaç yıl içinde 8 bin 500 yatak potansiyeline ulaşacak.”