TÜRKAN AKYOL-RUHSAR PEKCAN
Manşet Haber 13.05.2021 23:57:52 0

TÜRKAN AKYOL-RUHSAR PEKCAN

TÜRKAN AKYOL-RUHSAR PEKCAN


12 Mart Muhtırasından sonra, Nihat Erim Hükumeti kurmakla görevlendirilmişti. Prof. Dr. Türkân Akyol, Hacettepe Üniversitesi’nde görev yapıyordu. Nihat Erim, Türkân Akyol’a sağlık bakanlığını teklif etti. Teklif, Akyol için tam bir sürprizdi.
-“Ne benim, ne de ailemden birinin hiç böyle bir tecrübesi var. Ayakbağı olurum size, çok tecrübesizim,”diye cevap verdi Akyol. Devlet görevi liyakat isterdi. Erim ise kararlıydı.
-“Biz tecrübeli insan aramıyoruz,Siz 24 saat düşünün, sonra bilgi verin,”dedi.

Akyol, durumu eşine anlattı. Birlikte dekan arkadaşları Prof. Lütfü Tat’a danışmaya gittiler. Tat, az, öz ve çok net konuştu:
-“Onurlu bir görev; kabul ederseniz belki pişman olursunuz, ama kabul etmezseniz belki daha çok pişman olursunuz.”

Akyol, endişelerini Erim’e tekrarladı. Erim şöyle dedi.
- “Ben sizi bir arenaya atıyorum, beceremezseniz sizi aslanlar yer becerirseniz bakan olarak kalırsınız.” Bakan oldu Akyol. Türkiye’nin ilk kadın bakanı.

Becerdi, aslanlara yem olmadı, aslanlar gibi görev yaptı ama hükümet etme sürecini demokrasi ile bağdaştıramıyordu. Askeri darbe ortamı olsa da, 11 ay sonra 11 bakan arkadaşı ile, “Böyle demokrasi olmaz, buna ortak olamayız,” diyerek istifayı ettiler.
Çünkü, TBMM açıktı, yasalar yapılıyordu, ama çıkan yasalar hep yukarıda alınan uygun oluyordu. Kukla olmak istemediler.
Akyol, üniversiteye döndü ve 1980'de Ankara Üniversitesinin ilk kadın rektörü oldu 1982'de YÖK Kanunu'na karşı çıktığı için, YÖK'ün onayı ile görevinden ayrıldı.
1983'te Prof. Dr. Erdal İnönü'nün davetiyle, Sosyal Demokrasi Partisinin kurucuları arasına katıldı. 1987′de İzmir’den Milletvekili seçildi. Dönem sonunda yine fakülteye döndü.
1992’de, Demirel hükümetine, Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak dışardan atandı.1993 - 1994 tarihlerinde, 50. hükümette de aynı görevini sürdürdü.
Bütün bu kadar iş arasında, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Onursal Üyeliği ve Sosyalist Enternasyonal Kadınları Şube Başkan Yardımcısı görevlerinde de bulundu.
Ömrünün sonuna kadar kendini bilime, sağlığa, insan yetiştirmeye ve ülke sorunlarına adayan ve aldığı her görevi onuruyla yapan Türkan Akyol, 7 Eylül 2017'de, 89 yaşında, Ankara'da hayata gözlerini yumdu. Arkasında hiçbir şaibe yoktu.
ARDINDA NASIL BİR SERVET, ÇOCUKLARINA NELER BIRAKTIĞINI BİLMİYORUM.
AMA…
• ONURLU BİR GEÇMİŞ, ÇOCUKLARINA GURUR DUYACAKLARI BİR İSİM BIRAKTIĞINI BÜTÜN TÜRKİYE BİLİYOR.

• DUYDUN MU RUHSAR.

YAZARLAR

36.2° / 24.7°