TÜRKİYE’DE 29 BİN 991 HASTA ORGAN NAKLİ OLMAYI BEKLİYOR

8.11.2021 18:45:17

TÜRKİYE’DE 29 BİN 991 HASTA ORGAN NAKLİ OLMAYI BEKLİYOR






Organ Nakil Haftası dolayısıyla yapılan açıklamalar ve verilen istatistiki rakamlar günümüzde organ bağışının tüm çalışmalara rağmen halen istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Türkiye genelinde toplam 29.991 hasta organ bağışı beklerken bu bağışlardan 22.970 ini Böbrek, 2385 ini Karaciğer, 1300 ünü Kalp, 285 ini Pankreas 152 sini Akciğer, 2924 ünü Kornea ve 2 sini Kalp Kapağı oluşturuyor.





3-9 Kasım tarihleri arasında organize edilen organ bağış haftası dolayısıyla ortak açıklama yapan uzmanlar özellikle pandemi döneminin de etkisiyle kadavradan bağış oranlarının çok düşük olduğunu ifade ediyor. Bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezin de görev yapan hekimlerde organ bağışının önemi konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.





Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Böbrek Nakli Sorumluları Prof. Dr. Erkan Demir, Doktor Öğretim Üyesi Mutlu Değer, Karaciğer Nakli sorumluları Doç. Dr. Tolga Akçam, Doç. Dr. Abdullah Ülkü, Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş ve diğer ekip çalışanları organ nakli ile bir hastayı yeniden hayata bağlamak adına önemli operasyonlara imza atıyor.





BÖBREK NAKLİ’DE SON DURUM





Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Erkan Demir ve Doktor Öğretim Üyesi Mutlu Değer, yaptığı açıklamada böbrek bağışının Türkiye’de yüzde 25 düzeylerinde kaldığını Avrupa’da ise bu rakamın yüzde 75 olduğuna değinerek, Ortalama 1600 beyin ölümünden sadece 376 sının organlarının bağışlandığını diğer bedenlerin ise toprakla buluştuğunu sözlerine ekledi.









Demir ve Değer, günümüzde organ nakli ile ilgili çok önemli çalışmalar yapıldığını, ancak tüm çalışmalara rağmen yine de oranların düşük olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de canlıdan canlıya organ naklinin fazla, kadavradan canlıya naklin az olduğunu belirterek bu durumun tam tersi olması gerektiğine dikkati çekti.





Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Böbrek Nakli olarak şuana kadar nakillerdeki başarı oranlarının yüzde 95 olduğuna olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erkan Demir, pandemi döneminde organ bağışlarının sıkıntıya uğramasının olumsuzluğunu da yaşadıklarını belirtti.





KARACİĞER NAKLİ AVRUPA’DA DAHA ÇOK KADAVRADAN YAPILIYOR





Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Karaciğer Nakli sorumlularından Doç. Dr. Tolga Akçam, Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş,  pandemi döneminde organ bağışı ve nakillerin de büyük düşüşler olduğuna işaret ederek, Balcalı Hastanesi olarak Karaciğer naklinde uzun yıllar sonra canlı dan canlıya nakli de gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı.





Akçam, Ülkü ve Sarıtaş, Avrupa’da Karaciğer Naklinin kadavradan daha çok sayı da yapıldığına dikkati çekerek, Türkiye’de ki durumun ise tam tersine canlıdan nakil yapılma yönünde olduğunu, bu durumun en önemli sebebinin ise ülkemizde beyin ölümü sorasın da yeterli sayıda organ bağışının olmadığına, Karaciğer Nakillerinin Özellikle İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde yüzde 70-80 oranında kadavradan yüzde 10-20 oranında ise canlıdan yapıldığına dikkati çekerek ülkemizde ise kadavradan naklin yüzde 10’lar da kaldığına işaret etti.





Öte yandan hafta kapsamında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’n de stant açılarak hasta yakınları organ bağışı konusunda bilgilendirildi. Yine hafta kapsamasında Organ Nakil Koordinatörlüğünce Hipokrat Toplantı Salonun da bilgilendirme toplantıları düzenlendi. 




1

FATİH TERİM “SÜPER LİG TAKIMINI SATIN ALIYOR” İDDİASI

2

BEYAZ ALTINI PAMUK KİTAPLAŞTIRILDI

3

KOŞUYU “BROWNY LADY” KAZANDI

4

“4 YILDA 2 MİLYON 579 BİN 553 SİLAH RUHSATI DÜZENLENDİ”

5

KADINLARDA İHMALE GELMEZ 6 ÖNEMLİ SİNYAL!