TÜRKİYE
Manşet Haber 19.07.2023 10:47:30 0

TÜRKİYE'DE İŞE ALIM BEKLENTİLERİNİN EN GÜÇLÜ OLDUĞU BÖLGE AKDENİZ

TÜRKİYE'DE İŞE ALIM BEKLENTİLERİNİN EN GÜÇLÜ OLDUĞU BÖLGE AKDENİZ






Net İstihdam Görünümü (NEO) yüzde 25 puan artan Türkiye’de işverenler Temmuz – Eylül 2023 döneminde güçlü bir işe alım ortamının beklendiği,  Türkiye'de işe alım beklentilerinin en güçlü olduğu bölgenin ise 27 NEO puana ulaşan kdeniz Bölgesi olduğu bildirildi..





ManpowerGroup’un İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, Temmuz - Eylül aylarını kapsayan 2023'ün üçüncü çeyreğinde işe alım beklentilerini ölçmek için 41 ülkede 38 bin 849 işverenle İstihdama Genel Bakış Anketi’ni yaptı. Ankete göre Türkiye'nin 7 bölgesinden 6'sında işverenler Temmuz - Eylül 2023 döneminde çalışan sayılarında artış beklerken Türkiye'deki en rekabetçi bölge ise 2023'ün ikinci çeyreğinden bu yana yüzde 2 puan, 2022'nin 3. çeyreğinden bu yana ise yüzde 7 puan artışla 27 NEO puana ulaşan Akdeniz Bölgesi oldu. Bölgelerin NEO puanları şu şekilde sıralandı: Akdeniz (27), Marmara (24), İç Anadolu (23), Karadeniz (22), Doğu Anadolu (9), Güneydoğu Anadolu (7) ve Ege (-1).





Türkiye’de genelinde de Temmuz - Eylül 2023 döneminde işverenler, yüzde 25 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile güçlü bir işe alım ortamı bekliyor. İş piyasasına yönelik beklentiler geçen çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan, geçen yılın bu dönemine göre ise yüzde 4 puan arttı. Türkiye, istihdam görünümü açısından bölge ortalamasının 5 puan üzerindeki puanı ile listenin üst yarısında yer alıyor.





Araştırmaya göre küresel çapta ise mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümü (NEO) 28'e yükselirken işverenler 2023'ün 3. çeyreğinde çalışan seviyelerini geçen çeyreğe göre daha hızlı artırmayı planlıyor. Küresel görünüm geçen çeyrekten bu yana 5 puan artarken çoğu ülkede 2023'ün 2. çeyreğine kıyasla ılımlı artışlar oldu. Ancak istihdam görünümü, devam eden ekonomik krizin baskısıyla geçen yılın bu dönemine göre hala yüzde 4 puan daha düşük. Bu zorluklara rağmen, birçok işveren kuruluşlarının büyümeye devam ettiğini ve yeni yeteneklere olan talebin arttığını belirtiyor. Güney ve Orta Amerika bölgesi, önümüzdeki çeyrek için en düşük ve en yüksek istihdam beklentilerine sahip ülkeleri içeriyor. Kosta Rika (43) 2023'ün üçüncü çeyreği için en yüksek istihdam görünümünün beklendiği ülke olurken Arjantin en düşük beklentiye sahip ülke oldu.





“Sonuçlar, Türkiye'nin değişen piyasa koşullarına uyum yeteneğini gösteriyor”





Araştırma sonuçlarını değerlendiren ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Araştırmanın yapıldığı dönemde ülkemizdeki seçim dönemli belirsizlik yaratıyor ve bu durum ekonomik belirsizlikle de birleşiyordu. Seçimlerin sona ermesiyle birlikte bu belirsizliklerin etkisinin azalmakta olduğunu da söyleyebiliriz. Ancak, yakın zamanda meydana gelen yıkıcı depremlerin etkileri hala devam ediyor. Bu deprem çok yıkıcı bir etki yaratmış olsa da bölgedeki büyük sanayi tesislerinin çok fazla etkilenmemiş olması istihdam üzerinde nispeten olumlu bir etki yaratmaya devam ediyor. Türkiye'deki iş piyasasının büyümeye ve güçlenmeye devam ettiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Son anket sonuçları da önümüzdeki çeyrek için Türkiye'de işe alım ortamının güven verici ve iyileşmekte olduğunu ortaya koyuyor. Sonuçlar, çeşitli sektörlerde artan yetenek talebine işaret etmekte ve Türkiye'nin esnekliğini ve değişen piyasa koşullarına uyum sağlama yeteneğini göstermektedir. Öte yandan ManpowerGroup olarak biz de bilgi birikimimiz ve deneyimimizle istihdam seferberliğine önemli katkıda bulunuyoruz. Deprem bölgelerindeki vatandaşlarımızın uzun vadeli istihdam ihtiyaçlarına katkı sağlamak için tüm paydaşlarımızla iletişim halindeyiz. ManpowerGroup Türkiye olarak hem işletmelere hem de iş arayanlara destek olmaya kararlıyız. İstihdam dünyası için yenilikçi çözümler sunmaya ve bireyleri tam potansiyellerine ulaşmaları için desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.





En güçlü ve en zayıf sektörler





Türkiye'deki 9 sektörün tamamında NEO puanları, işverenlerin Temmuz - Eylül 2023 döneminde çalışanların sayısında artış beklediğini gösteriyor. Türkiye'deki en rekabetçi sektör, 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana 11 puan, 2022'nin 3. çeyreğinden bu yana ise 26 puan artış göstererek 36 NEO puanına ulaşan finans ve gayrimenkul sektörü oldu. Bu sektör aynı zamanda 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana beklentilerdeki en büyük artışın olduğu sektör. Hatta Türkiye, finans ve gayrimenkul sektörünün çeyreklik artışında 41 ülkenin ortalama çeyreklik artışını 9 puan geride bırakarak dünya genelinde onuncu sırada yer alıyor. Sektörlerin NEO puanları şu şekilde:





Finans ve Gayrimenkul (36)





Sağlık ve Yaşam Bilimleri (31)





Taşımacılık ve Lojistik & Otomotiv (31)





Bilgi Teknolojileri (26)





Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler (18)





Tüketim Malları ve Hizmetleri (17)





Enerji ve Kamu Hizmetleri (15)





İletişim Hizmetleri (3)





Diğer (15)





Organizasyon büyüklüklerine göre





Organizasyon büyüklüğü açısından tüm kurumlar 2023'ün üçüncü çeyreğinde çalışan seviyelerinde artış bekliyor. 250'den fazla çalışanı olan büyük kuruluşlardaki işverenler, 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana yüzde 3 puan ve geçen yılın aynı döneminden bu yana yüzde 1 puan artışla 30 NEO puana ulaşarak en iyimser işverenler oldu. Geçen çeyrekten bu yana beklentilerdeki en büyük artış mikro kuruluşlarda (10'dan az çalışanı olan) ve küçük kuruluşlarda (10 - 49 çalışanı olan) gerçekleşti. Her iki kuruluş türü de 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana yüzde 5 puanlık bir artış bekliyor. Ayrıca bu çeyrek, 10 yıldan uzun bir süredir 10'dan az çalışanı olan mikro kuruluşlarda kaydedilen en yüksek NEO puanın görüldüğü çeyrek oldu. Bu kuruluşlarda en son 2012 yılının 2. Çeyreğinde 25 NEO puanı görülmüştü. Kuruluş büyüklükleri açısından NEO puanları şu şekilde gerçekleşti:





250+ (30)





10 - 49 (24)





50 - 249 (23)





10'dan az (19)



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

19.9° / 13.3°