“TÜRKİYE’DEKİ İŞLETMELERİN YÜZDE 95’İ AİLE İŞLETMESİ”
“TÜRKİYE’DEKİ İŞLETMELERİN YÜZDE 95’İ AİLE İŞLETMESİ”
Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanvekili Vedat Gizer, aile şirketlerinin serbest ekonomilerde önemli ve etkin bir rol üstlendiğini, yapılan istatistiklerin Amerika’da aile şirketlerinin milli hasılanın yüzde 49’unu oluşturduğunu, bir çok ülkede ise yüzde 75’lere varan bir oran yarattığını vurguladı.
ADSİAD’ın Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ile birlikte ‘Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik’ konulu toplantı konuşan Vedat Gizer, dünya çapında çalışan nüfusun yüzde 75’ini istihdam eden aile şirketlerinin Türkiye ekonomisinde de önemli bir payı bulunduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
“Son verilere bakıldığında Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’ine yakınının aile işletmesi olduğu görülecektir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler de dahil edildiğinde bu oran yüzde 98’ler seviyesine çıkmaktadır. Ekonominin tüm dünyada kritik aşamada olduğu ve Türkiye’nin yaşadığı daralma da göz önüne alındığında ekonomistlerin, yöneticilerin aile şirketleri üzerine yoğunlaşmaları gerektiği açıktır. Yüksek işsizlik rakamlarını aşağı seviyelere çekmenin en önemli yollarından biri de aile şirketlerine yeni iş olanakları, yatırım alanları açmak ve bu yatırım imkanlarını kolaylaştırmak olmalıdır. Özellikle küçük aile işletmelerinde yönetici ve sahiplik zincirinin aynı düzlemde ilerlemesi ürünün pazara kolayca ve daha hızlı sunulmasına imkan vermektedir. Bu avantajın doğru kullanılması ve ileri seviyelere yükseltilmesi Türkiye ekonomisinin düzlüğe çıkma mücadelesinde önemli bir yol gösterici olacaktır. Aile şirketleri de rekabetçi yapısını doğru kullanmalı, bu sayede daha uzun ömürlü ve sürdürülebilir bir yapıyla ekonomiye büyük katkı sunmaya devam etmelidir.”
TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü ise, TAİDER’in 2012 yılından bu yana “Ailede Birlik, İşletmede Sürdürülebilirlik” misyonu ile aile şirketlerinin genlerinde var olan sürdürülebilirlik kavramını güçlendirmeyi amaçlayan etkinlikler gerçekleştirdiğini belirtti. Öğücü, konuşmasında kurumsallaşmanın, aile şirketleri tarafından aşılması gereken en önemli aşılması zorluklardan birisi olduğuna değinerek “Bir kurumun içinde çalışan herkes, o kurumun karşılaşabileceği her durumda ne yapılacağını, herhangi bir talimat almaksızın biliyor ve yine herhangi bir talimat almaksızın yapıyorsa, o zaman kurumsallaşma yolculuğu başlamış demektir. Kurumsallaşma olmadan, aile şirketleri maalesef yeteri kadar uzun yaşamıyor” dedi.