Türkiye’ye blues coşkusu yaşattı

3.12.2013 01:52:39

Türkiye’ye blues coşkusu yaşattı

24 yıldır ülkemizin dört bir yanına Blues müziğini taşıyan, Türkiye’nin ilk ve tek Blues festivali “Blues Festival”, bu yılki yolculuğunu Edirne’de gerçekleştirilen final konseriyle tamamladı. Festival 24. yılını, 17 şehirdeki muhteşem konserlerde ustalarından dinlenen keyifli Blues ezgilerinin yanı sıra; Antalya yolunda merakla takılan nazar boncukları, Avanos’ta ilk kez denenen seramik çalışmaları, Gaziantep’te tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndan alınan el yapımı flüt, heybe ve çarıklarla, Trabzon’da kemençe ve tulum eşliğinde, diğer illerde müzikseverlerin eşsiz vokalleriyle Türkçe olarak  söylenen “Estarabim” ezgileri ile geride bıraktı.

Jimmy_Burns_Band_Blues_Festival_2423 yıl boyunca aralıksız olarak Efes Pilsen desteğiyle hayata geçirilen ancak yasal düzenlemelerle alkol firmalarının etkinliklere sponsor olamaması nedeniyle artık Pozitif Live tarafından gerçekleştirilen Blues Festival, bu yıl 24. kez Türkiye yollarındaydı. Ülkemizin en uzun soluklu müzik etkinlikleri arasında yer alan festival, yolculuğuna 1 Kasım’da Denizli konseri ile başladı; ardından sırasıyla  AntalyaKonyaKayseriMersin,AdanaHatayKKTCGaziantepDiyarbakırTrabzonSamsunEskişehirBursaBalıkesir,Çanakkale ve Edirne’de müzikseverlerle buluştu. 12 sanatçının sahne aldığı, 1200 kişilik bir ekibin görev yaptığı, toplam 6 bin kilometre yol kat ederek 17 ilde gerçekleştirilen festivalde yaklaşık 18 bin müziksever Blues coşkusu ile bir araya geldi.

Müzikseverleri, kökenleri dünyanın bambaşka bir noktasında bulunan Blues müziği ve kültürü ile buluşturan Blues Festival, konuk ettiği sanatçılara da Türkiye’nin farklı mozaiği ve kültürel değerlerini tanıtıyor. Bu yıl da Türkiye ve KKTC’de gerçekleştirilen konserlerde 17 farklı şehri ve kültürel zenginliklerimizi görme fırsatı bulan Blues sanatçıları, toplam 6 bin kilometre yol kat ederek, belki de Türkiye’de yaşayan pek çok kişinin gezip, gördüğünden fazla şehri ve yöresel değeri 25 günlük bir sürede tecrübe etti.

1 Kasım’da Denizli’den yola çıkan Blues Festival 24 Ekibi, Antalya yolunda merakla taktıkları nazar boncukları ile turneye devam etti. 25 gün boyunca yollarda olan ekip, ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleriyle bizzat tanıştı, yöresel lezzetleri tattı, yerel sanatçılarla ve halkla buluştu. Blues Festival ekibi, Kayseri konserinden sonra Göreme Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etti, Avanos’ta seramik atölyesinde maharetlerini sergiledi, cam sanatının anavatanı Hatay’da cam atölyesinde cam ustalığının inceliklerini öğrendi. Gaziantep’te dünyanın en büyük mozaik müzesi Zeugma’yı gezdi, tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndan el yapımı flüt, heybe ve çarık gibi yöresel hediyelik eşyalar satın aldı. Aylin Aslım’ın sahnesine konuk olarak, “Stand By Me” ve “Fever” şarkılarını birlikte söyledi. Diyarbakır’da poşu taktı, Âşık Zülfi ile düet yaptı, bağlama ve tef gibi enstrümanlarla tanıştı. Beş yıl aradan sonra tekrar turne programına dâhil olan Samsun’a ayak basınca Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli ve tarihi bir yeri olan Bandırma Vapuru’na bir ziyaret gerçekleştirdi. Çanakkale yolunda Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Truva Antik kentini gezen, Trabzon’da kemençe ve tulum eşliğinde Erkin Koray’ın ünlü “Estarabim” şarkısını söyleyen Blues Festival 24 sanatçıları, Türkiye’nin doğal ve tarihi zenginliklerine hayran kaldı.

Kayseri_Blues_Festival_24_06_11_2013 (2)Blues Festival’in 24 yıllık birikim ve keyifli tınıları, ilk kez bu yıl hayata geçirilen özel bir albümle taçlandırıldı. Blues Festival 24 sanatçıları ve Jimmy BurnsKatherine Davis ile caz, soul, R&B, bossa nova ve pop tarzlarındaki özgün müziğiyle ülkemizin gelecek vaat eden sanatçılarından Elif Çağlar’ın Chicago’da kaydettiği “Blues ile Birlikte Hayata” albümü 4 Türkçe 4 İngilizce şarkı ile doğu ve batı ezgilerinin Blues’la bir araya geldiği çok özel bir çalışma oldu. Blues coşkusunu yıl boyu yaşamak isteyenlerin ellerinden düşürmeyecekleri bu keyifli albümün parçaları ise ilk kez turnenin Bursa durağında canlı söylendi.

Çağımızın en ünlü Blues sanatçılarından biri olan “Joe Louis Walker” ve beş kişilik grubu da Blues Festival 24’ün bu yılki konuğuydu. Ünlü Blues ustası ve grubu, Anadolu rock müziğinin büyük ustası Erkin Koray’ın efsane şarkılarından biri olan “Estarabim”i ilk kez Adana konserinde repertuarlarına aldı. Walker ve grubunun Esterabim performansı öyle beğenildi ki turnenin geri kalan tüm illerinde müzikseverlerle birlikte söylendi. Walker’ın “Esterabim” performanı en coşkulu karşılandığı yer ise, kendisine tulum ve kemençenin eşlik ettiği Trabzon konseriydi.

Vanessa_Collier_Blues_Festival_24_SamsunJimmy Burns Band’in gitaristi “Dave”, Blues Festival 24 kapsamında ilk kez Diyarbakır konserinde Âşık Zülfi’nin evine konuk olarak, saz ile tanıştı. Ünlü gitarist, turnenin Eskişehir durağında müzik aletleri satan bir mağazadan kendine bir saz edindi. Mağazada tanıştığı Eskişehirli bağlama ustası Aytaç Karausta’dan kısa bir saz dersi alan “Dave”in gitarına, Eskişehir sahnesinde bağlama ustası eşlik etti. O günden sonra, Blues Festival 24 yolculuğu boyunca bağlamayı elinden düşürmeyen “Dave”, festivalin final konseri Edirne’de aldı bağlamayı eline ve hem grup arkadaşlarına hem de müzikseverlere büyük bir sürpriz yaparak, Blues Festival 24 turnesinin finaline yakışan bir şova imza attı.

23 yıllık Blues yolculuğu

23 yıl boyunca aralıksız olarak Efes Pilsen’in sponsor olduğu ve Pozitif Live organizasyonuyla gerçekleştirilen Efes Pilsen Blues Festival, yeni yasa ve düzenlemeler doğrultusunda alkollü içecek sektöründe faaliyet gösteren firmaların etkinliklere ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak sponsor olamaması nedeniyle 24. yılında Pozitif Live tarafından gerçekleştirildi. 24 yılda92 grup ve 291 sanatçıyı ülkemizde ağırlayan Festival, toplam 398 konserle 470 binin üzerinde müziksevere Blues coşkusu yaşattı.

Vanessa_Collier_Blues_Festival_24_Gaziantep



1

YÜREĞİR’DE MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ

2

ZORLUDEMİR: SANATIN HER YÖNÜ İNSANLARI MUTLU ETMEKTİR

3

ADANA BAROSU’NDA VOLKAN BÖKE DÖNEMİ

4

KADIN VOLEYBOLCULAR KAYBETMİYOR

5

ADANA LEZZET FESTİVALİ, LEZZET ŞÖLENİ YAŞATTI