Türkmen’den, Avukatlara Yeşil Pasaport Kanun Teklifi

22.11.2015 12:00:52

Türkmen’den, Avukatlara Yeşil Pasaport Kanun Teklifi

CHP Adana Milletvekili Avukat Elif Doğan Türkmen, meslektaşlarının yeşil pasaport alabilmesi için TBMM Başkanlığına “Kanun Değişikliği Teklifi” verdi.

Türkmen, TBMM Başkanlığına verdiği 5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesini şöyle açıkladı:

“GENEL GEREKÇE

5682 Sayılı Pasaport Kanunun 14. Maddesinin (A) bendinde hususi damgalı pasaport alabilecekler belirtilmiş ve hususi damgalı pasaport alınabilmesi ile ilgili konular düzenlenmiştir. Buna göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları bu haktan yararlandırılmıştır.

Kanuna göre, birinci, ikinci, üçüncü derece devlet memurları ve hatta sözleşmeli çalışan devlet memurları bile hususi damgalı pasaport alabilmektedir. Yasa teklifim ile 10 yıl serbest avukatlık mesleğini yerine getirenlerin de hususi damgalı pasaport almalarının sağlanması amaçlanmıştır.

Avukatlık, bir yandan serbest olmakla birlikte bir kamu hizmetidir. Yargılama sürecinin en önemli öğelerinden birisidir. Birçok batı ülkesinde avukatların bu ve benzer haklara sahip olduğu dikkate alındığında, bir kamu görevi olan savunmanın temel unsuru avukatların da bu kapsamda kabul edilmesi ve bu yöndeki mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.

Yargının üç ayağından biri olan avukatların bu haktan yararlandırılmayıp, iddia makamı Cumhuriyet Savcıları ile karar mercii hakimlerin faydalandırılmaları çifte standarttır. Ayrıca kamu kurumlarında görevli avukatlar, 10 yıllık bir dönemin sonunda hususi pasaport alabilirken, serbest çalışan avukatlara böyle bir olanağın verilmemesi de diğer bir haksızlıktır. Serbest avukatlar kamu hizmeti statüsünde kabul edilip ağır ceza mahkemelerinde yargılanırken, hususi pasaport talep ettiklerinde ise serbest meslek erbabı olarak değerlendirilmektedirler.

Gelişen dünyamızda uluslararası hukuk ilişkilerinin de arttığı dikkate alındığında avukatlar sık sık yurt dışına çıkma ve bu hukuksal uyuşmazlıklarla uğraşma zorunluğundadırlar.

Bununla birlikte, 1990 yılında Türkiye’nin de imzalamış olduğu ve ‘Havana Kuralları’ olarak da bilinen sözleşmenin 16. Maddesi: “Avukatların hiçbir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz bir müdahale ile karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyetlerini yerine getirmelerini, yurtiçinde ve yurtdışında serbestçe seyahat edebilmelerini ve müvekkilleriyle görüşebilmelerini” sağlamaktadır.

Türkiye’de adaletin gerçekleşmesi ve hukukun egemen kılınması yolunda her türlü özveriyi gösteren avukatların devlet memurlarına tanınan bir haktan faydalandırılmaması bir hukuksuzluk ve haksızlıktır. Teklifimiz ile 10 yıl hizmet yapmış serbest avukatların da bu haktan yararlandırılması öngörülmüştür.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde : 1- 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesinde değişiklik yapılarak, 10 yıl serbest avukatlık mesleğini yerine getirenlerin hususi damgalı pasaport almalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

Madde : 2- Yürürlük maddesidir.

Madde : 3- Yürütme maddesidir.”

 



1

DEMİRÇALI: HERKESE ŞEFFAF, ADALETLİ VE ADİL BİR HİZMET

2

AKDENİZ SANAT GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ

3

"HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İKTİDARIN SORUMLULUĞUDUR"

4

VETERİNER HEKİMLERİ DARP EDEREK HAYVANLARI KORUYAMAZSINIZ!

5

SEYHANLI MİNİKLERİN TİYATRO HEYECANI