TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, 5 Ocak Stadyumu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kentimizin ihtiyacı aktif spor ve kültürel alanlarla desteklenmiş, anıları gözeten bir düzenlemedir. Alanla ilgili karar alma süreçlerine toplumun dahil edilmesini, idarelerin çevreye ve somut olarak söz konusu alan ile ilgili katılımcı bir anlayışı benimsemelerini istiyoruz.” dedi.
Adana 5 Ocak Stadyumu’nun yıkılmasının ihale süreci bu gün gerçekleşti. İhalenin yapılacağı saatlerden önce Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. Mimarlar Odası Toplantı salonunda gerçekleşen açıklamaya belediye meclis üyeleri ve diğer oda başkanları katılarak destek verdi. Yaklaşık 1 saat süren açıklamada konuşan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, kentin ihtiyacı aktif spor ve kültürel alanlarla desteklenmiş, anıları gözeten bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. 5 Ocak Stadı ilgili karar alma süreçlerine toplumun dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Tüzün, idarelerin çevreye ve somut olarak söz konusu alan ile ilgili katılımcı bir anlayışı benimsemelerini istediklerini söyledi.
Geçtiğimiz yıllarda yeni stadın yapılacağının açıklanması üzerine gündeme gelen gelişmelere dikkat çeken Tüzün, “Rezidans ve Alışveriş Merkezi yapma hayalleri toplumun tepkisi ve yerel yöneticilerin desteği ile durdurulmuştur. TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava ile konu tamamen kapanmış ve alan Millet Bahçesi olarak planlara işlenmiştir. Dünden bugüne konunun takipçisi olan Mimarlar Odası, toplumun tüm kesimlerini bilgilendirmeyi amaç edinerek desteklerini almış, bir yandan da alanın geleceğine dair somut örnek oluşturmak üzere fikir yarışması düzenlemiştir. Yarışmaya gelen ve derece alan gerek ilk imar planlarının ilkelerine uygun fikirler barındıran gerekse kentlinin hafızasına saygılı yaklaşımlar içeren projeler görsel sunumlar haline getirilerek konu hakkında toplumun aydınlanması gayreti içinde olunmuştur.” diye konuştu.
5 Ocak Stadı konusunun yeni bir safhaya geldiğini dile getiren Tüzün, “Konu bugün yeni bir safhadadır. Spor müsabakalarının tamamlandığı, sezonun kapandığı, yeni stadyumun hizmete girdiği bu dönemde söz konusu alanın yeni işlevi ilgili belirsizlikler toplumu tedirginliğe sevk etmektedir. Ülkemizde kimi yerlerde meydana getirilen ideolojik bakış açısını simgeleyen ‘Millet Bahçesi’ fikri ya da salt işlevsiz bir alana dönüştürülmesi endişesi ya da rant odaklı bir düzenleme ile karşılaşma riski toplumun gözlerini hep alanın üzerinde tutmasına neden olmaktadır. Beklenti ise kente yeni bir kamusal mekan kazandırılması, mevcut çevre dokusunun iyileştirilmesi ve sirkülasyon önceliklerinin yeniden belirlenmesi yönündedir. Kentimizin ihtiyacı aktif spor ve kültürel alanlarla desteklenmiş, anıları gözeten bir düzenlemedir. Alanla ilgili karar alma süreçlerine toplumun dahil edilmesini, idarelerin çevreye ve somut olarak söz konusu alan ile ilgili katılımcı bir anlayışı benimsemelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Kentliye ait bir alanın kentliye rağmen düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Tüzün, “Kaliteli çevre kaliteli mimarlık üretme ve kaliteli mekanlar elde etmenin en önemli yöntemi proje yarışmalarıdır. Proje yarışmaları aynı zamanda katılımcılığa olanak sağlayan çok önemli bir yöntemdir. Taksim Meydanı’nın düzenlenmesindeki izlenen süreç güzel bir örnek olarak hafızalarımızdadır. Bu nedenle alana ilişkin kararlar toplumun gözetiminde alınmalıdır. Kentimizin kurtuluşunun 100. yıldönümü kentimize kamusal alan kazandırılmasında fırsata dönüştürülmelidir. Adana Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ortak çalışma içine girerek bir yandan yeşil alan akslarının artmasına bir yandan 5 Ocak Stadyumunun geleceğine dair olumlu gelişmelere neden olabilirler. 5 Ocak Stadyum Alanının geçmişi ve geleceği ile ilgili, derli toplu bir bilgiyi sizlere, sizlerin vasıtasıyla topluma aktarmak istedik. Konunun kentimiz için ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve alanın tüm bu öneriler doğrultusunda ele alınması bizler için çok kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.
FİKİR YARIŞMASI SÜRECİ;
Başkan Tüzün Fikir yarışması açtıklarını belirterek, “Mimarlar Odası Adana Şubesi, söz konusu alanın, aslında nasıl bir kamusal alana dönüştürülebileceğine ilişkin somut örnekleri kamuoyu ve ilgili kurumların dikkatlerine sunmak amacıyla mimari fikir proje yarışması açtı. Yarışmanın amacını ise, “Adana 5 Ocak Stadyumunun yeri üzerine yapılması düşünülen rant içerikli işlevlerin uygulanması düşüncesine karşı kent için halka hizmet verebilecek düşünceler geliştirmek ve bu bağlamda, Adana Kentine sosyal, kültürel katkı getirecek bir işlev izlencesinin ön tasarımının gerçekleştirilmesi” olarak açıkladı. Mimarlar Odası’nın elde etmiş olduğu fikir projelerinin tasarıma esas açıklama raporlarına dikkatinizi çekmek isterim. Hemen hemen bütün projelerin alanın geleceği hakkına kamusal alan yaratma isteğinin yer aldığını görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Projelerin incelendiğini aktaran Tüzün, “Projeler incelendiğinde, Atatürk ve Sanatçılar Parkı devamında Adana Merkez Parkıyla son bulan aksın içinde yer alan 5 Ocak Stadyumu’nun yerinin, sanat, kamusal alan ve turizm açısından potansiyelinin vurgulandığı görünmektedir. Az önce bahsettiğimiz kentimizin Jansen tarafından yapılan ilk planlarına uyumlu şekilde geliştirildiği görünen önerilerde, Stadyum Caddesi’nin yayalaştırıldığı, Merkez Park ile Atatürk Parkının yürüyüş aksı vasıtası ve bir yeşil bağ ile bütünleştirildiği, yaratılmak istenen “kentsel boşluk” içinde güzel sanatlar atölyeleri, sergi salonları, Pazar alanlarının ve halkın kullanımına açık spor alanlarının yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.