ÜLKEMİZDE HER  YIL 2800 KİŞİ İNTİHAR EDİYOR
Manşet Haber 9.09.2016 16:54:54 0

ÜLKEMİZDE HER YIL 2800 KİŞİ İNTİHAR EDİYOR

ÜLKEMİZDE HER YIL 2800 KİŞİ İNTİHAR EDİYOR

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikoloğu Gürdal Görhan, her yıl dünyada 1 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 2 bin 800 kişinin intihar ederek yaşamını sonlandırdığını,  bu rakamın, trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadar olduğunu söyledi.

İntiharları önlemek, insanlar arasında intihar davranışının yaygınlığı ile ilgili bilgiyi ve farkındalığı arttırmak adına 10 Eylül tarihinin ''Dünya İntiharı Önleme Günü'' ilan edildiğine dikkat çeken Görhan, , çarpıcı tespit ve saptamalarda bulundu. Gürhan'ın açıklaması da şöyle :

ADANA'DA İNTİHAR RAKAMLARI
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybetmekte ve geride ailesinden bir üyenin yada arkadaşının yasını tutan 5 ila 6 milyon kişi bırakmaktadır.
Ülkemizde ki son veriler ise, her yıl yaklaşık 2800 kişinin intihar sebebiyle kaybedildiğini göstermektedir. Bu rakam trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadardır.
İntihar oranı 2015 yılı için Adana’da yaklaşık olarak, yüz binde  4 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar Türkiye ortalamalarına  yakındır. İntihar oranları ülkemizde giderek artmaktadır. intihar_gurdal_gorhan
İNTİHARI TETİKLEYEN RUHSAL NEDENLER
İntihar, birden fazla etkene bağlı gelişen ancak büyük ölçüde ruhsal hastalıklar zemininde ortaya çıkan bir davranıştır.
İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, başarısızlık, mutsuzluk yaşamdan zevk alamama, aile içi çatışmalar ve zorlayıcı hayat olayları intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Bir çok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artar.
En sık rastladığımız yaş grubu ise 15-24 yaş aralığındaki genç intiharlarıdır. Erkeklerde  tamamlanmış intiharlar kadınlara  göre daha fazladır.

İNTİHARI ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

İntiharı önleme çalışmaları ile intihar oranlarını azaltmak mümkündür ancak, tümüyle önüne geçmek mümkün değildir.
Bu durumda, Dünya İntiharı Önleme Günü çerçevesinde intihar konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak hayat kurtarıcı olur.
İNTİHARI ÖNLEMEDE MEDYANIN RÖLÜ

İntihar davranışında risk faktörlerin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle, önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gereklidir. Burada medya sektörüne de önemli görevler düşmektedir; intihar haberlerini özendirici bir şekilde sunmaması, intiharın sorunların çözümü  imajı yaratmaması, intiharların içeriğinin ayrıntılı verilmemesi, intihar görüntülerinin yayınlanmaması  konusunda dikkat göstermesi intiharı önlemeyle ilgili atılacak doğru adımlardır.”

YAZARLAR

17.3° / 7.9°