‘UNUTULAN SOYKIRIM, TEKRARLANIR’
Manşet Haber 11.07.2024 12:32:00 0

‘UNUTULAN SOYKIRIM, TEKRARLANIR’

Adana’da Srebrenitsa Katliamı’nın 29.yıldönümünde Merkez Park’taki anıt önünde anma töreni düzenlendi

Adana Balkan Boşnak Türkleri; Srebrenitsa Katliamı’nın 29.yıldönümü nedeniyle anma töreni gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Züleyha Özbek; Avrupa’nın göbeğinde göz göre göre gerçekleştirilen soykırımı lanetledi.

Sırplar tarafından 11 Temmuz 1995 yılında gerçekleştirilen katliamı kınayan Özbek; 500 toplu mezarda 20 Bin’den fazla ceset bulunduğunu ve bu cesetlerin 18 Bin’inin kimlik tesbitinin yapıldığını dile getirdi.

BM güvencesinde olan Hollandalı askerlerin geri çekilerek, katliamın gerçekleştirilmesine destek sağladıklarını ifade eden Özbek; Bilge Kral Aliye İzzetbegovic’in söylediği; “Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” sözünü tekrarladı.

Merkez Park içerisindeki Srebrenitsa Özgürlük Anıtı önünde gerçekleştirilen anma töreninde İstiklal Marşı okunup, saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında Kur’an tilaveti okunduktan sonra Adana Balkan Boşnak Türkleri Derneği Başkanı Züleyha Özbek; dernek tarafından hazırlanan basın açıklaması okudu.Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi;

“11 Temmuz 1995- 11 Temmuz 2024. Tam 29 yıl önce bugun Avrupanın ortasında büyük bir soykırım yaşandı. Dört yüz yıla yakın Avrupa'ya hükmetmiş ve fethettiği topraklarda adil ve insani bir yönetim anlayışı geliştirmiş Osmanlı İmparatorluğu yıkılınca bölgede pek çok küçük devlet kuruldu. II.dünya savaşından sonra Avrupa'nın gördüğü en büyük soykırımın önünü Yugoslavya iç savaşı açtı. 1992 yılında Bosna Hersek Yugoslavyadan ayrılınca Sırplar, Boşnaklara yönelik etnik temizlik başlattı. Birleşmiş Milletler Srebrenitsayı boşnaklar için güvenli bölge ilan etti. Boşnakların ellerinden silahları alındı ve Hollandalıların yönetimindeki bu kentte yaşamaya başladılar. 

11 temmuz 1995’te Ratko Mladiç komutasındaki sırp birliklerine Hollandalı askerler kentten çekilerek şehri teslim etti. Sırplar 8372 Türk ve müslümanı hiçbir ayrım gözetmeksizin katletti. Kadınlara ve kız çocuklarına babalarının, kardeşlerinin, eşlerinin önünde tecavüz edildi. 

“Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?” diyen bosnalı küçük kızın sözlerini hiçbirimiz unutmadık. 2007 yılında Lahey Adalet Divanı Srebrenitsa'da yaşananları soykırım olarak kabul etti. Yugoslavya’da kurulan uluslararası ceza mahkemesi bosnalı sırpların komutanı bosna kasabı Ratko Mladiç müebbet hapis cezasına, ona bu emri veren katliamın siyasi sorumlusu Radovan Karaciç’i on ayrı suçtan hapis cezasına mahkum etti. Eski Yugoslavya devlet başkanı Slobodan Miloseviç 2002 yılında yargılandı 2006 yılında hücresinde ölü bulundu. 2024 yılında Birleşmiş Milletler Srebrenitsa'da yaşananları soykırım kabul etti ve bugünü anma günü ilan etti. 

Bugüne kadar yapılan kazılarda 500 toplu mezarda 20 bin ceset bulundu. 18 bininin kimliği tespit edilebildi çünkü sırplar toplu mezarlara insanları parçalayarak karışık şekilde koymuştu. Mezar yerleri pek çok kere yer değiştirildi, uydudan tespit edilmemesi için buralara metal parçalar yerleştirildi. Bu senede kimlik tespiti yapılan 14 Türk ve müslüman bosnalı Potoçari mezarlığında defnedilecektir. 

Bütün bunları yaparken bir şeyi gözden kaçırdılar. Mavi kelebekler. Avrupa'da yaşanan katliamın simgesi, toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça toprak zenginleşmiş yabani artemis bizim bildiğimiz adıyla misk otu, yavşan otu, ölüm çiçeği çoğalmış ve yalnız onunla beslenen mavi kelebekler sayesinde toplu mezarlara ulaşılmıştır. 

Avrupa'nın ortasında ama insanlıktan çok uzakta tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan soykırımda hayatını kaybeden Türk ve müslüman Boşnak halkının aziz anısına saygıyla. 

Tarih tekerrürden ibarettir demiş şair, bugün de aynı dram Gazze'de yaşanıyor. Her zaman taraf tutmalıyız; tarafsızlık baskı yapana yardım eder, kurbana değil. Suskunluk eziyet edeni cesaretlendiri, eziyet göreni değil. Gazze'deki insanlık dramını lanetliyoruz. 

Acımıza ortak olan ve bizleri yalnız bırakmayan sizlere şükranlarımızı sunarız. “

Anma toplantısına CHP Seyhan İlçe Başkanı Ramazan Atikaslan, CHP Yüreğir İlçe Başkanı Sabri Sarı ile Meclis üyeleri Aziz Sağıroğlu ve Uğur Büyükkantantarcı da katıldı.

Katılımcıların yakalarına soykırımı temsil eden Srebrenica çiçeği kokartı takıldı.


Anahtar Kelimeler: ‘UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR’

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.9° / 24.6°