Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Üreticilerimizin rekabet gücünün artırılması bakımından maliyetlerin düşürülmesini istedi, “Gübre, mazot, ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurlar mutlak surette desteklenmeli, girdilerdeki KDV oranları indirilmelidir” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun sürekli arttığı, buna karşılık tarım arazilerinin ve temiz su kaynaklarının giderek azaldığı yüzyılımızda, gıda ve suya ulaşmanın ülkeler için daha zor olacağını ve tarımın 2000’li yılların en stratejik sektörü olmaya devam edeceğini belirtti. Genelde tarımın, özelde yaş sebze ve meyve üretiminin, temel besin maddelerinin sağlanmasının yanı sıra sağlıklı beslenmenin de temini bakımdan hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, günümüz yaşam koşullarında pek çok hastalığın ortaya çıkmasıyla birlikte sağlıklı beslenmeye yönelik ürünlerin tüketiminin de hız kazandığını bildirdi.
Yaş sebze ve meyve sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası.Bu açıdan bakıldığında yaş sebze ve meyvenin yüksek oranda su, yaşam için önem arz eden mineraller, düşük oranda protein, karbonhidrat ve yağ içermeleri nedeniyle sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası haline geldiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yaş sebze ve meyve üretiminde de ülkemiz oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya yaş sebze ve meyve üretiminden yüzde 2,4 pay alan Türkiye, önde gelen yaş sebze ve meyve üreticilerinden biridir. Ülkemizde, 2012 yılında yaş sebze meyve üretimi 45,6 milyon tona, ihracatı 2,1 milyar dolara yükseldi.
Ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan yaş sebze ve meyvede karşılaşılan sorunların çözümü, sektörün daha da ileri gitmesi açısından fevkalade önemli. Başta pazarlama sorunları olmak üzere, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan genel sorunlar yaş sebze ve meyvenin de temel sorunlarıdır.”
Bayraktar, üreticilerin rekabet gücünün artırılması bakımından maliyetlerin düşürülmesi, gübre, mazot, ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurların mutlak surette desteklenmesi, girdilerdeki KDV oranlarının indirilmesi gerektiğini bildirdi.