'REKOLTE KAYBI NEDENİYLE KIŞIN NARENCİYE ÜRÜNLERİ CEP YAKACAK'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, aşırı sıcaklar nedeniyle çok ciddi rekolte kaybının beklendiği narenciyede tehlike çanları çaldığını söyledi.
Aşırı sıcaklar nedeniyle kış aylarının vazgeçilmez ürünü olan portakal, limon, greyfurt ve mandalina üretiminin ihtiyacı karşılayamayacağını belirten Barut, 'Aşırı sıcak nedeniyle acilen afet bölgesi ilan edilmesini, üretici kaybının karşılanmasını istiyoruz. Bu sağlanmazsa kış aylarında tıpkı geçen yıl patates, soğan ve patlıcanda olduğu gibi bu yıl da narenciye ürünlerini tüketiciler çok pahalı tüketecektir' dedi.
Türkiye'nin yıllık ortalama 4.5 milyon tonluk narenciye üretiminin 3'te 1'inden fazlasının karşılandığı Adana'daki narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, nisan, mayıs ve haziran aylarında etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle narenciye bahçelerinde yüzde 70'lere varan ürün kaybının beklendiğini kaydetti. Yaz aylarının tıpkı Çukurova'nın bereketli toprakları gibi bolluk ve bereketin simgesi olduğunu anımsatan Ayhan Barut, 'Yaz ayları Adana'da da sebze ve meyvenin bolca üretilmesi demek. Ancak bu bereket üreticinin başına bela oldu. Ürünler tarlada elinde kaldı. Tarlada çürümeye terk edildi, nakliye masrafını bile karşılamadı. Çiftçinin elinde tarlada kalan bu ürünler büyük kentlerde 10-15 kat fazlasına tüketiciye sunuldu' diye konuştu.
Kış aylarının vazgeçilmez tarım ürünü olan narenciye bahçesinde inceleme yaptığını aktaran Ayhan Barut, şunları vurguladı:
'Nisan, mayıs ve haziran aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle ağaçlarda ciddi derecede meyve dökülmelerine neden oldu. Bu rekolte kaybından dolayı ihtiyacı bu yıl karşılayamaz duruma gelindi. Geçtiğimiz günlerde buranın afet bölgesi ilan edilmesini, üreticinin zararının karşılanmasını istedik ancak çağrımız karşılıksız kaldı. Şimdi tekrar uyarıyoruz. Eğer bu zararlar telafi edilmezse narenciye üretimi ihtiyacı karşılayamayacak. Geçtiğimiz yıl Meclis gündemini tarım ürünleri oluşturmuştu. Bu yıl da tarım ürünleri narenciyeden başlayarak Meclis gündemine oturacak. Üretici zarar edecek, tüketici çok pahalıya tüketecek. Bu sistemi ortadan kaldıracak, üreticinin destekleneceği, tüketicinin ucuza tüketeceği bir sistemi hep beraber desteklemeliyiz.'