“ÜSTÜ AÇIK FABRİKA OLAN TARIM İÇİN METEOROLOJİ HAYATİ ÖNEMDEDİR”
EKONOMİ 22.03.2018 21:35:31 0

“ÜSTÜ AÇIK FABRİKA OLAN TARIM İÇİN METEOROLOJİ HAYATİ ÖNEMDEDİR”

“ÜSTÜ AÇIK FABRİKA OLAN TARIM İÇİN METEOROLOJİ HAYATİ ÖNEMDEDİR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üstü açık fabrika olan tarım için meteorolojinin hayati önemde olduğunu bildirerek, “İklim değişikliği, ozon tabakasının incelmesi, sıcaklık, yağış, dolu, fırtına, hortum her türlü meteorolojik olay ilkin tarımı etkiliyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, meteorolojinin, başta tarım olmak üzere, ulaşım, çevre, şehircilik gibi pek çok faaliyet alanını yakından ilgilendirdiğini belirtti. Planlamalar yapılırken meteorolojik olayların olası etkileri üzerinde titizlikle durulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, insanoğlunun tarih boyunca gökyüzünde olan yağmur, kar, fırtına, şimşek gibi olaylara ilgi duyduğunu bildirdi.
Üstü açık fabrika olan tarım için meteorolojinin hayati önemde olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Meteoroloji biliminin takip ettiği iklim değişikliği, ozon tabakasının incelmesi, sıcaklık, yağış, dolu, fırtına, hortum gibi meteorolojik olaylar üstü açık fabrika olarak tanımladığımız tarım sektörü için de oldukça önemlidir. Hava olaylarının üreticilerimiz için taşıdığı önem dikkate alındığında Meteoroloji Günü farkındalık oluşturması bakımından önemli bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gerekli tüm tedbirler alınıp en son teknoloji kullanılsa bile tarımda üretim, verimlilik ve kalite iklimden bağımsız olamaz. Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri sonucu meteorolojik afetler artmış, artan afetlerden en fazla etkilenen sektör tarım olmuştur. Tamamen önlenmesi mümkün olmayan afetler son yıllarda sık sık görülmekte çiftçilerimiz için zaman zaman büyük felaketlere neden olmaktadır. Üretimde meydana gelebilecek miktar kayıpları ve kalitenin düşmesi, üretici gelirlerini azalttığı gibi ulusal ekonomiyi de olumsuz etkilemektedir.”
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1963 yılındaki 329 zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olay dışında 1940-2008 döneminde hiçbir zaman yıllık 300’ü geçmeyen zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olay sayısının, 2009’da 461, 2010’da 555, 2011’de 324, 2012’de 538, 2013’de 461, 2014’te 500, 2015’de 781, 2016’da 654, 2017’de 598 olduğu bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti:
“2014 yılından bu yana yıllık zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olay sayısı 500’ün altına inmedi. 2017’de zarar oluşturan meteorolojik olağanüstü olayların yüzde 36’sını fırtına ve hortum, yüzde 31’ini şiddetli yağış ve sel, yüzde 16’sını dolu, yüzde 7’sini kuvvetli kar, yüzde 4’ünü yıldırım, yüzde 1,5’ini çığdan, kalan yüzde 1’i ise diğer afetlerden oluştu.
Artan bu afetler tarım ürünlerine oldukça fazla zarar vermekte, tarımsal faaliyet bir üretim sezonunda çoğu zaman hemen hemen her türlü riskle karşı karşıya kalmaktadır.
Meteorolojik karakterli doğal afetlerin artmasının tarım sektörüne verdiği zararların azaltılması, beklenen afetlere karşı önceden önlem alınabilmesi, meteorolojik veri ve tahminlerin tarımda daha etkin kullanımının sağlanması gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır.”
Bayraktar, üreticilerin, zirai meteoroloji hakkında daha fazla bilgilendirilmesi, doğru kaynaktan alınan meteorolojik bilgi ve verinin kullanımının sağlanarak tarımsal faaliyetlerin planlanmasında ve yapılmasında, erken uyarı sistemlerinin ve duyuruların takip edilerek afetlerin olası etkilerinin en aza indirmeleri konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şemsi Bayraktar, “özellikle son yıllardaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler sonucu, uydu ve bilgisayarların meteorolojik çalışmalarda kullanılması, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi yaşanan afetlerden zarar görme oranını azaltabilmektedir” dedi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

13.2° / 5.8°