Tarih: 06.05.2013 13:36
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Türkiye’de işsizliğin en yüksek oranlara ulaştığı Adana’daki istihdam sıkıntısının çözümü için düzenledikleri girişimcilik eğitimlerinin ekonomiye son derece olumlu yansımalarda bulunduğunu söyledi.
Adana Ticaret Odası, KOSGEB Adana Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu işbirliğiyle düzenlenen, “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” yüze yakın başvuru arasından seçilen 30 girişimci adayının katılımıyla başladı. ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen, Türk Ekonomi Bankası (TEB) Çukurova Bölge Direktörü Halil Vurarak, TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu Başkanı M. Tansel Ün de katıldığı eğitimin açılışında konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından birisini girişimci sayısının yeterli düzeye ulaşamamasının oluşturduğunu belirtirken, “Çünkü girişimcilik, istihdam ve üretimin temel lokomotifidir. Girişimciliğin olmadığı bir ortamda ne üretim, ne istihdam, ne de katma değerden bahsedilemez” dedi.
Adana’nın geçtiğimiz yıllarda yüzde 26’lara kadar yükselen işsizlik oranı ile işsizliğin en yüksek olduğu şehirlerarasında en önde yer aldığını hatırlatan Gizer, istihdamın artırılabilmesi için üretimin dolayısıyla yatırımların artırılmasının zorunlu olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Adana Ticaret Odası olarak birinci görevimiz, kentin ticaretine yön vermek, yeni üretim ve istihdam alanları yaratılmasını sağlamaktır. Bunu da her geçen gün geliştirerek hayata geçirmenin çabasındayız. Adana ekonomisine kazandırdığımız girişimciler de bu amacın birer parçasıdır. Bu tür eğitimler, projesi olan ancak bilgi ve cesareti eksik girişimciler için büyük bir fırsat oluşturmaktadır. Bu düşünceler doğrultusunda Adana Ticaret Odası olarak bölgemizin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilmesine dönük birçok etkinliğin yoğun çalışması içindeyiz. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi de bu konudaki adımlardan bir tanesidir. Çünkü artık ülkemizde gözü kapalı girişimcilik ve kendi işini kurma devri bitmiştir. Kelimenin tam anlamıyla bu eğitimlerle, katılanlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeyi hedefliyoruz. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek vermeyi hedefleyen bu eğitime katılan ve başarılı bulunan girişimci adaylarının iş planları, KOSGEB tarafından hibe ve kredi şeklinde desteklenmektedir. Ben özellikle şuna inanıyorum ki, bu eğitimde başarılı olarak sertifikalarını almaya hak kazanan girişimcilerimiz, yeni iş fikirleri ile bölge ve ülke ekonomisine hareket katacaklardır. Böylelikle, iş imkanı bulamayan vatandaşlarımız kendi işlerini kurarak ülke ekonomisinin çarkına dahil olacak ve işletmelerinde de başka işsizleri istihdam ederek, işsizlik sorununun çözümüne de katkı sağlayacaklardır. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan arkadaşlarımıza, sertifikalarını aldıktan sonra da işyerlerini kurabilmeleri ve geliştirmeleri konusunda destek olacağımızın bilinmesini istiyorum. Bu arada bir de teşekkürümü iletmek istiyorum. Malum, bankalar ticaret hayatının vazgeçilmez aktörlerinden birisi. Sundukları ürünler ve kredilerle ticari hayatımızı kolaylaştırırlar. Girişimci adaylarımız da ileride işlerini kurduklarında bunu çok daha iyi anlayacaklardır. Bu anlamda Türk Ekonomi Bankası’nın bu eğitimi birlikte düzenleme teklifini bize getirmelerini çok anlamlı bulduğumu belirtmek isterim. Kendilerine tüm katılımcılar adına huzurunuzda teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Çukurova Bölge Direktörü Halil Vurarak, da Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri ile ilgili şunları söyledi:
“Türkiye’deki en geniş kapsamlı Girişim Bankacılığı hareketini başlatan TEB, ‘Danışman Banka’ yaklaşımıyla girişimcilere hizmet sunabilmek için şubelerinde küçük işletmelere hizmet veren İşletme Bankacılığı müşteri ilişkileri yöneticilerine 2012 yılından itibaren ‘Girişimcilik ve Girişimci İşletmeler’ konusunda eğitimler veriyor. Böylece girişimciler kendilerini anlayan ve projelerine danışmanlık hizmeti verebilecek kapasitede bir müşteri ilişkileri yöneticisinden hizmet alıyor. Girişimci Bankacılık modeliyle sadece teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimcilere değil, yüksek katma değerli projelere sahip tüm girişimcilere yardımcı olmayı amaçlayan TEB’in bu doğrultuda hayata geçirdiği TEB Girişim Evi eğitim programları kapsamında şimdiye kadar 365 girişimciye eğitim verildi. TEB, girişimcilerin işletme kurmalarına ve işletmelerini büyütmelerine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği eğitimleri Türkiye geneline yaymak üzere çalışmalarına devam ediyor. 6-10 Mayıs ve 20-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 9 günlük Uygulamalı Girişimcilik Eğitim programının Adanalı girişimcilere büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Banka olarak girişimcilere sadece eğitim vermekle kalmıyor aynı zamanda bu eğitimin sonrasında KOSGEB’den hibe almaya hak kazanan girişimcilerden 1 yıl boyunca havale/EFT, hesap işletim ücreti ve şirket kredi kartı ücreti almıyoruz. Aynı zamanda, 1 ay sıfır faizli kredi imkanı sunarak hibe tutarı hesaplarına yatana kadar nakit ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi.
TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu adına konuşan Duygu Demircan da, toplam 9 gün sürecek olan “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” programını başarıyla tamamlayan girişimcilerin, KOSGEB’in 30 bin TL. hibe ve 70 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkânlarından yararlanmaya hak kazanırken, KOSGEB’in faizsiz kredi imkânlarından yararlanabilmeleri için iş planlarını TEB Girişim Bankacılığı danışmanları ile birlikte hazırlayabileceklerini söyledi. Demircan, “TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu olarak bu eğitimin düzenlenmesinde bizden desteklerini esirgemeyen Koordinatör Odamız Adana Ticaret Odası’na ve Türk Ekonomi Bankası’na teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —