Vali Coş’tan gazetecilere karanfil

10.01.2013 13:08:41

Vali Coş’tan gazetecilere karanfil

vali_1ocakcgc10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Vali Hüseyin Avni Coş Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, gazetecilerin bayramını kutladı. Vali Coş, Başkan Esendemir’e bir buket çiçek vererek, basın mensuplarına kırmızı karanfil dağıttı.

Vali Coş burada yaptığı konuşmada, basının önemine değinerek, çok zor şartlar altında görev yapan basın mensuplarının önemli bir kamu hizmetini yerine getirdiğini belirterek, tüm gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

Toplumda bir farkındalık yaratmak için bugünlerin kutlandığını belirten Coş, “Bu vesileyle zor şartlarda, yağmurda, karda, çamurda, günün her saatinde haber için koşturan, kamuoyunu aydınlatmak için gayret sarfeden, bazen iğneyle kuyu kazarak bilgi edinmeye çalışan, vatandaşın bilgilenme hakkını kullanmasına çalışan gazeteci arkadaşlarımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Sevdikleriyle birlikte nice yıllar diliyorum” dedi.

Coş, her işin zorlukları bulunduğunu, meslek ahlakına göre yapılmak istendiğinde bir takım zorluklarla karşılaşılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Coş, verilen hizmetlerin amacına ulaşıp ulaşmadığı, en ücra köşedeki vatandaşın bu hizmetlerden arzu edilen şekilde istifade edip edemediğini basın sayesinde kendilerinin de haberdar olduğunu söyledi.

Bu yönden bakıldığında hizmetlerde bir paralellik ve dayanışma olduğunu vurgulayan Coş, ‘’Bizim hizmetlerimizi daha iyi yapabilmemize imkan sağlayan gazeteci arkadaşlarıma sizler vasıtasıyla teşekkür ediyorum. Bizi muhabbetle karşıladığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Türkiye’de demokrasinin en önemli unsurlarından birinin basın olduğunu vurguladı. Türkiye’de gazeteciliğin çok zor şartlarda yapıldığını anlatan Esendemir, şöyle devam etti:

“Sendikalaşma basın sektöründe yüzde 5’lerin altına kadar düşmüştür. Herkese yasal hakları konusunda bilgilendirme yapan medya maalesef kendi haklarına konu geldiğinde, başarılı olamamıştır. Çok az oranda sendikalaşma vardır. Özellikle son yıllarda tüm arkadaşların en büyük beklentisi olan yıpranma haklarımızın en kısa sürede verilmesidir. Temennimiz en kısa zamanda bu hakkımızın geri verilmesidir.”

10 OCAK NEDEN BASIN BAYRAMI OLDU

1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.

O tarihten sonra 10 Ocak, 'Çalışan Gazeteciler Bayramı' olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, 'Bayram' olmaktan çıkarıldı ve 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anılmaya başladı.



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR