Vali Hüseyin Avni Coş, Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde “Adana'nın İmar Sorunları Üzerine Tespitler Düşünceler ve Öneriler” konulu bir konferans verdi.Vali Coş’un gözünden Adana fotoğrafının başlıkları şöyle:
“Adana İmarların Kevgire Çevrildiği Yer Olmuş”
'İmar Planları Herkesin Bilmesi Gereken Planlardır”'
Gecekondu ile Kaçak Yapı Arasındaki Farkı Bilmeyen Belediyeciler Var”“İmar Şekil Değiştiriyor”“AVM İstihdam Sağlar”“Milli Mensucat Fabrikası Müzeler Kompleksi Oluyor”Adana Valiliği web Sitesi’nde bu konudaki haber şöyle:
“Konferansta konuşan Vali Coş, imar konusunun, insanlığın var oluşundan itibaren ortaya çıkmış bir ihtiyaç olduğunu, günümüzden yüzyıllar önce yapılan bazı binaların halen ayakta kaldığına vurgu yaparak, 'O dönemin teknolojisi ile sınırlı imkânlarla yapılan binaların, bugünkünden çok daha iyi olmasını nasıl yorumlamamız gerektiğini takdirlerinize sunuyorum. Bu belki şundan oluyor; işimizi iyi takip etmediğimizden, işimizi baştan savma yapmamızdan, mükemmele odaklanmayışımızdan, her konuyu basite alışımızdan kaynaklanıyor' dedi.
'ADANA, İMARLARIN KEVGİRE ÇEVRİLDİĞİ BİR YER OLMUŞ'Vali Coş, Adana'nın yapı stoku itibariyle 660 bin civarında konutunun olduğunu, bu konutlardan ruhsatlı olan konutların sayısının yüzde 60 oranına tekabül ettiğini belirtti.
Son 40 yılda konut sayısının 3 kat arttığına dikkat çeken Vali Coş, buna rağmen ruhsatlı bina sayısında aynı oranda artışın yaşanmamasından bahsederek, 'Adana'da o kadar imar mevzuatı bypass edilmiş ki, kent imar planlarının kalbura çevrildiği, uygulanmadığı bir yer olmuş. Peki, böylesine karışık ve düzensiz bir tablo ortaya konulurken, topluma yön vermesi gereken, yanlışlıklara işaret etmesi gereken kurum ve kuruluşların üzerine düşen uyarı sorumluluğunu yerine getirip, getirmediğini en iyi sizler biliyorsunuz. Büyük Atatürk ne demiş? 'En hakiki mürşit ilimdir, fendir' o zaman, ilim ve fen adamlarının en başta bu konuda yanlışlıkları uyarması, doğruyu göstermesi ve bu hususta kitaplarda olan ve herkesin bildiği hususların uygulanmasını istemesi lazımdı. Ancak böyle mi olmuş, baktığımızda böyle olmadığını görüyoruz. Bu konuda topluma yön vermesi gereken kuruluşlardan bir tanesi olan Çukurova Üniversitesi dahi ruhsatsız bina yapmış ve binaların pek çoğunu kanuna uymadan yapmış. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın bu binaların ruhsatlandırılması için girişimler başlattığını biliyoruz. Bu anlamda örnek davranışlarından dolayı kendisine ve yardımcılarına teşekkür ediyorum. Üniversite ve meslek odalarının daha yol gösterici ve aydınlatıcı tavırlarına ihtiyacımız var' dedi.
'BUNLAR TİMSAH GÖZYAŞLARI'Bilim adamlarının sorumluluğunun, güzeli ve iyiyi işaret etmek olduğunun altını çizen Vali Coş, bu konuda çelişkili uygulamaların yapıldığını, Adana'da toprak kanunu gerekçe gösterilerek hastane ve okul yapımına karşı çıkıldığını vurguladı.
Adana'nın pek çok alanında verimli tarım arazisi ortadan kaldırılırken, bu karşı çıkanların ses çıkarmadığına değinen Vali Coş, 'Adana Numune Hastanesi için, bugün milyonlarca kişiye hizmet veren, ta Mardin'den, Şırnak'tan hastalar gelen, Adana'daki vatandaşlarımıza layık oldukları tıbbi hizmet vermeye çalışan bir hastaneye karşı çıkılmış. Hâlbuki kanunda istisnalar var. 'Kamu yararına ait bir tesis yapılacaksa, tarım arazisi üzerine de yapılabilir' diyor. Biz istisna kapsamındaki bu tesise karşı çıkan ve aşırı duyarlılık gösteren bazı çevrelerin öbür taraftan onun bin misli büyüklüğünde verimli tarım arazinin imara açılması konusunda en ufak bir itirazını ben göremedim. 2011 yılında yaklaşık 53 bin dönüm arazi, tarımsal arazi imara açılmış. Peki, bu imara açılma karşısında 'Adana Numune Hastanesi verimli tarım arazisi üzerine yapılıyor' diye itiraz edip, hatta mahkemelere koşanlar, aynı duyarlılığı göstermiş mi? Hayır. Bu çifte standarttır. Olsa olsa timsah gözyaşlarıdır. O yüzden gerçekleri, doğruları açıkça söylememiz lazım. Eğer biz bir takım mevzuatları işimize geldiği gibi yorumlamaya kalkışırsak o zaman yanlış yapmış oluruz, çevremizi, kendimizi aldatmış oluruz; gelecek kuşakların üzerimizdeki emanetine ihanet etmiş oluruz' şeklinde konuştu.
'İMAR PLANLARI HERKESİN BİLMESİ GEREKEN PLANLARDIR'Çağdaş kent planlamalarının katılımcı, paylaşımcı ve şeffaf bir anlayışla yapılması gerekirken Adana'da böyle yapılmadığını belirten Vali Coş, 'Bu çevrelerin görüşlerinin, Adana'da kent imar planları yapılırken 'şöyle olsun, böyle olsun' dediklerini ben hiç duymadım. İlimizde birkaç yıldır sürekli planlar yapılıyor, iptal ediliyor, bozuluyor, yeniden yapılıyor böyle bir döngü içerisinde devam ediyor. Bu konuda, nasıl yapılması gerektiği konusunda, doğrular-yanlışlar konusunda toplumun aydınlatılması konusunda bir faaliyet yapıldığını ben işitmedim. Demek ki çok cılız olduğu için bize kadar gelmedi. Hâlbuki çağdaş planlama ilkeleri nedir? Birincisi katılımcı bir anlayışla, ilgili bütün kesimlerin görüşlerini alarak, paylaşımcı bir anlayışla ve şeffaf bir anlayışla yapılması gerekir ancak böyle mi yapılmıştır? Hayır. Adana'da, aleniyet gereği olarak mecliste kabul edildikten sonra ilan edilmesi gereken ve ilan edilmediği için iptal edilen imar planları olmuştur. İmar planları NATO savunma planları değildir. Herkesin bilmesi gerektiği planlardır' dedi.
'
GECEKONDU İLE KAÇAK YAPI ARASINDAKİ FARKI BİLMEYEN BELEDİYECİLER VAR'
Gecekondu ile kaçak yapı arasındaki farkı bilmeyen, ayırt edemeyen belediyeciler olduğuna değinen Vali Coş, 'Bizim için birinci derecede tehlikeli olan gecekondulardır. Kanunen bu yapıların derhal yıkılması gerekir. Ama ne acıdır ki, toplumumuzda, Adananımızda gecekondu yapan Belediye Başkanları var. Üstelik yaptığı gecekonduyu da bir hak olarak savunmuş, işin içine bir takım siyasi söylemler katarak, kendisinin en başta uygulaması gereken kanunu, kendisi çiğnemiş ve bunu bir meziyet, hatta mağduriyet gibi ortaya koymuştur. Bu tür çifte standarttan uzak durmamız lazım. Bu tür yanlışlıklar hala devam ediyor' diye konuştu.
'
İMAR ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR'
Adana'da giderek parsel ya da ada bazında düzenlemelerle imarın şekil değiştirdiğini belirten Vali Coş, buna karşılık yeterli yeşil alan, okul, ibadethane ve otopark ihtiyacının karşılanmadığını, şehirde okul yeri olan ve hala üzerinde okul bulunan bazı parsellerin, eğitim alanından çıkarıldığını gördüklerini vurgulayarak, 'Hâlbuki bunun için eşdeğer bir alan ortaya koymak lazım. İlgili idarenin de olurunu almak lazım. Böyle bir durum olmadığını dahi görüyoruz. Böyle bir şey olmaz. Adana 2025'te 2050'de nereye varmak istiyorsa, buna yönelik olarak hangi alanda ne kadar nüfus yoğunluğu düşünüyorsa, ticari merkezlerin nerelerde olması gerekiyorsa, konut alanlarının nerelerde olması öngörülüyorsa, müstakbel üniversitelerin nerelerde olması arzu ediliyorsa, ikinci, üçüncü organize sanayi bölgelerinin nerelerde olmaları isteniyorsa onların şimdiden şekillendirilmesi lazım. Ama böyle mi yapılıyor, hayır. Günü kurtarma, herkes kendi sahip olduğu arsaların durumunu, imarını artırma, onları sağlama alma peşinde koşulan bir imar çalışmasının Adana'nın geleceğine hitap ettiğini, cevap vereceğini söylemek çok fazla iyimserlik olur' dedi.
'
OKUL VE HASTANE YAPMAK İÇİN ARSA BULAMIYORUZ'
Adana'da 52 bin 900 dönüm tarımsal alanın imara açıldığını belirten Vali Coş, 'Orada yüzde 40 Düzenleme Ortaklık Payı (DOB) kesilmesi lazım. Yani o bölgede teknik ve sosyal donatılar için DOB kesmesi lazım. Ama bu yapılmıyor. Bugün Çukurova'da yeni bir yerleşim alanı olmasına rağmen okul yapmak için arsa bulamıyoruz. Güneyde Devlet Hastanesi yapacağız arsa bulamıyoruz. Hâlbuki DOB planlamasıyla bunların yerinin ilgili idareye bedelsiz verilmesi gerekiyor. Ama bu yapılmıyor. 52 dönümlük stadyum için haklı olarak duyarlılık gösteren meslek odalarının, 53 bin dönümlük imara açılan yerleri görmezden gelmeleri lazım. Yarın oralarda yol genişletmek istediğimiz zaman kamulaştırma yapmamız gerekiyor. Onlardan almadığımız arsayı, tekrar paramızla satın almak durumunda kalıyoruz. Hatta üzerinde yapılaşma olduğu için, arsa da olmadığı için, orada yapılmaması gereken yapıların da bedelini ödemek suretiyle onları yıkıp, arsa haline getirebilmek için çaba sarf ediyoruz. Çukurova yeni bir ilçemiz, yakın bir tarihte imara açılmış ama yüzde 40 DOB kesintileri nereye gitmiş bulmakta ve kamusal yatırımlar için değerlendirmekte zorlanıyoruz. Arsa temin edemiyoruz' şeklinde konuştu.
'
OTOPARK SORUNU VAR'
Vali Coş, Adana'da otopark sorunun yaşandığını belirterek, 'Her binadan otopark yönetmenliği uyarınca belli bir bedel alınıyor. Bunu İlçe Belediyeleri toplayıp, Büyükşehir Belediyesi'nde toplanıyor. Geçen de merak edip sorduk, 'bu paralar ile ne yapılıyor' diye. Paralar, bir banka hesabında tutulmuş, harcanmamış. Para toplamak yetmiyor, ön görüldüğü şekilde kullanmak gerekiyor. Otopark olmayınca ne oluyor? Adana'da her yıl aşağı yukarı yüzde 7-8, bazı yıllar yüzde 10 oranında motorlu taşıtların sayısı artıyor ama aynı oranda yollar artıyor mu? Otoparklar artıyor mu? Artmıyor. Araçları yollara koyduğumuz zaman ne oluyor 2 şeritli yollar tek şerit haline geliyor. Adana olarak, bu manzara, bu tabloya layık olmadığımızı düşünüyoruz. Biz, burada yanlışlıkları önlersek, kaçak yapıyla mücadele edersek, Adana'nın imarı daha iyi olursa, otoparkları ile caddeleri ile yeşil alanları ile birbirinden güzel yapılarıyla Adana'da sosyal alanda gelişirse, bundan hepimiz istifade ederiz' diye konuştu.
'
AVM İSTİHDAM SAĞLAR'
Vali Coş, bir ilköğretim okulu ziyaretinde, öğrencilerin kendisine 'Adana'da neden yeterince alışveriş merkezi yok' sorusunu ilettiğini ifade ederek, kent içerisinde yapılacak alışveriş merkezlerinin Adanalıların başka şehirlere alışveriş için gitmesini önleyeceğini ve istihdam sağlayacağını vurguladı.
'
MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI, MÜZELER KOMPLEKSİ OLUYOR'
Konuşmasının sonunda şehirde güzel şeyler olduğunu da dile getiren Vali Coş, yıllardır atıl durumda bekleyen Milli Mensucat Fabrikası'nın Müzeler Kompleksi haline getirileceğini, buranın sadece projesi için 2 milyon TL'ye yakın harcama yapıldığını ifade ederek, 'Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir Müze Kompleksi haline getirilmesi için, 65 bin metrekarelik kapalı alanın bir müze haline getirilmesi için proje hazırlandı, proje bitti ve ilk etabının ihalesi de yapıldı. Çok şükür, inşallah önümüzdeki günlerde sözleşme imzalanacak noktaya gelecek. Kısa sürede tamamlanması için ödenek sorunu da yok. Hep beraber Adana’mıza ihtiyaç duyduğu bir Arkeoloji Müzesi, Etnografya, Tarım, Sanayi, Mozaik Müzesi, ihtiyaç duyduğu ne müze varsa bir kompleks şeklinde kazandırmak için çalışmalar yapılıyor ve yaşayan bir müze olacak. Gelen yerli yabancıya da göğsümüze gere gere de gösterebileceğimiz bir mekân oluşacak. İlk etabı için de yaklaşık 20 milyon TL'lik bir maliyeti vardı, bir an önce faaliyet yapmak için projeyi iki bölüme ayırdık, toplam 50 milyon liralık bir proje. Adana'nın Kültürel Merkez olma konumunu güçlendirecek bir projedir' dedi.
Vali Coş, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını yanıtladı.
Konferansa Vali Coş'un yanı sıra kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, meslek örgütü yöneticileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.