Tarih: 16.03.2013 11:16
Varisler Köpükle Nasıl Tedavi Ediliyor?
Adana(Ulus)--Varisler son dönemlerde konuşulan rahatsızlıkların başında geliyor. Varisin de tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılıyor. Op.Dr. Okan Dost, varislerde köpük tedavisinin, bacak varislerinin tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon yöntemi olduğunu söyledi.
Op. Dr. Okan Dost, varis tanımını, “Kirli kanı taşıyan bacaktaki yüzeysel ve derin toplar damarların uzaması, kapakların çalışmaması, düz veya kese şeklinde genişlemesi, incelmesi ve kıvrımlı bir hal almasıdır.” olarak yapılabileceğini söyledi. Son birkaç yıldır da yedek damar sisteminin kapatılmasında farklı tekniklerle birlikte “köpük” sisteminin de kullanıldığını belirten Dr. Dost,varis tedavisinde kullanılan köpük yönetimi ile ilgili de şöyle konuştu:
KÖPÜK (FOAM) TEDAVİSİ
“Bacak varislerini tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon tedavisini şeklidir. Güvenliği ispatlanmış sclerozan ilacın, özel yöntemlerle gazlarla (genellikle hava) karıştırılarak, boyutları 100 mikrondan küçük, diş macunu kıvamında köpük elde edilmesi ve elde edilen bu köpüğün çok ince iğneler vasıtası ile bozulmuş damara verilmesi şeklinde uygulanan bir yöntemdir.
TEDAVİSİ VE ETKİ MEKANİZMASI
Sklerozan ilacın özel yöntemlerle sıklıkla havayla karıştırılarak çok ince iğneler (28-34 G) vasıtası ile bozuk damar içine verilmesi şeklinde uygulanır. Bozulmuş damar içine verilen macun kıvamındaki sklerozan ilaç içeren köpük, damar içinde kanın yerini alacak şekilde damar duvarı ile temas eder. İşte bu temas sonrası damarın iç duvarındaki epitel hücrelerinde bir reaksiyon başlar ve damar duvarlarının karşılıklı birbirine yapışarak kapanmasına sebep olur.
KİMLERE UYGULANABİLİR ?
Öncelikle bu yöntem uygulanmadan önce mutlaka uygulayacak hekim tarafından renkli doppler ultrasonografi yapılmalıdır. Yüzeysel bozulmuş olan bu damarların yedek damar sistemi ve anadamar sistemi ile bağlantıları tespit edilmeli , bu yedek damar ve bağlantı damar bozuklukları tespit ve tedavi edildikten sonra uygulanmalıdır. Damar çapı 5 mm ve altındaki damarlarda özellikle çok etkili ve başarılıdır. Son birkaç yıldır da yedek damar sisteminin kapatılmasında da farklı tekniklerle birlikte kullanılmaktadır.”
Özellikle varislerin yok edilmesinde doğru şekilde uygulanmak koşulu ile diğer yöntemlere (lazer-radyofrekans vb.) kıyasla bilinen en etkili yöntem olduğunu ve başarı oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirten Op. Dr. Okan Dost, köpük tedavisinin kılcal damarların tedavisinde de uygulanabildiğini kaydetti. Dost, “Biraz daha uzun ve hassas bir uygulama gerektirmesi dışında kılcal damar tedavisinde uygulanan en etkili yöntemdir. Son yıllarda lazer uygulamalarındaki artışa rağmen sonuçlarının daha başarılı olması nedeni ile bu yöntemle tedavi tekrar popülarite kazanmıştır.” dedi.
Dr. Okan Dost, köpük tedavisinin işlem esnasında çok ince iğneler kullanılması sebebi ile sinek ısırığından daha ağrılı bir uygulama olmadığını ve uygulama esnasında hafif bir yanma hissi olabileceğini, uzman ve ehil bir hekim tarafından uygulandığı sürece son derece güvenilir bir yöntem olduğunu kaydetti ve yan etkileri konusunda da şu bilgileri verdi:
KÖPÜK TEDAVİSİNİN YAN ETKİLER
“Uygulama esnasında hafif yanma , birkaç saat sürebilecek hafif kaşıntılar erken dönemde görülebilir. Daha sonrasında ise uygulama bölgesinde morarma , damar üzerinde sertlik, soyulma,enfeksiyon, kahverengi lekeler ( pigmentasyon) görülebilir. Tüm bu etkiler geçici olmakla birlikte oluşan kahverengi lekelerin yüzde birinden azı bir yıldan daha fazla bir sürede geçer.
Gerekli tedavi sayısı hastadan hastaya varislerin durumuna ve kılcal damar çatlamalarına bağlı olarak değişim göstermektedir.Birkaç seansta tedavi tamamlanabileceği gibi 10-15 seans kadarda sürebilir. Tedavinin başarılı sonuçlarının alınması ve görsel olarak tam iyileşmenin sağlanması en az 2-4 ay sürmektedir. “
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —