Tarih: 20.01.2013 11:22
Varislerde Erken Teşhis ve Tedavi Önemli
Adana(Ulus)--Operatör Dr. Okan Dost, önemli bir sağlık sorunu olan varis için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu söyledi.
Varis vakasının bacaktaki yüzeysel toplardamarların uzaması , düz veya kese şeklinde genişlemesi, incelmesi ve kıvrımlı bir hal alması olarak tanımlanabileceğini belirten Opt. Dr. Okan Dost, “Kalp her atışta vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için bir miktar kanı atardamarlar ile dokulara gönderir. Bu temiz kan, gerekli oksijeni ve besleyici maddeleri hücrelere verir ve ortamda oluşan artık maddeleri toplar. Oluşan bu kanın artık rengi koyudur ve toplardamarlar aracılığı ile kalbe geri taşınır. İşte varis bacaktaki bu yüzeysel toplardamarların uzaması , düz veya kese şeklinde genişlemesi, incelmesi ve kıvrımlı bir hal almasıdır.” dedi.
BACAKLARDA ŞİŞMELER İLE KENDİNİ GÖSTERİR
Opt. Dr. Okan Dost, varislerin çok basit birkaç kılcal damar şeklinde görülebildiği gibi ciltte kalın büyük damarlar şeklinde , bacaklarda ağırlık hissi ve hatta sadece bacaklarda şişmeler ile de kendini gösterebildiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Varis tedavisinde en sık klasik cerrahi , endovenöz lazer ablasyon ve radyo frekans ablasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan bu yöntemlerin birbirine üstünlükleri ve eksik yanları mevcuttur. Fakat hepsinin ortak özelliği tıbbi ismi vena safena magna olan halk arasında yedek damar olarak adlandırılan damarın alınması veya kapatılması amacıyla uygulanmasıdır.
VARİS TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEM
Son birkaç yılda teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte özellikle de renkli doppler ultrasonografinin yaygın kullanılması sonucu external valf repair olarak isimlendirilen yeni bir yöntem de uygulanmaya başlanmıştır. Diğer yöntemlerden farklılığı, yedek damar olarak adlandırılan v.safena magnanın alınması veya yakılması gerekmeden yerinde bırakılarak korunmasını sağlamasıdır. External valf repair dediğimiz halk arasındaki bilinen adıyla kelepçe yöntemi özellikle erken teşhis konulan hastalarda oldukça başarılı bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde vücudun yedek damar sistemi korunmakta ve ileride olunması gerekebilecek herhangi bir by-pass operasyonu veya damar ameliyatında kullanılmak üzere sağlıklı damarlar bırakılmış olmaktadır.
Ülkemizde koroner kalp hastalığı sıklığı göz önünde bulundurulduğu zaman bu yedek damar sisteminin korunmasının önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Aynı zamanda bu yedek damar sisteminin yerinde bırakılması, bacakların normal fizyolojisinin de sağlıklı işlemesini sağlayacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus erken teşhis ve zamanında gerekli müdahalenin yapılmasıdır. Bu girişim oldukça basit olup sadece lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Birkaç saat içinde hasta yürüyerek taburcu olabilir.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —