Tarih: 31.12.2016 13:06

“VATANDAŞ İŞE VE OKULA KARANLIKTA GİDİYOR”

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen; sürekli hale getirilen yaz saati uygulamasının ekonomik ve sosyal alanda olumsuzluklar yarattığını belirterek, “vatandaş işe ve okula karanlıkta gidip, karanlıkta geliyor” dedi. Elif Doğan Türkmen, yaz saati uygulamasından vaz geçilip geçilmeyeceğini sordu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi veren Elif Doğan Türkmen; yaz saati uygulamasının Bakanlar Kurulu Kararı ile 8 Eylül 2016 tarihinden itibaren kalıcı hale getirildiğini hatırlatarak, kararın enerji tüketimini artırdığını, AB ülkeleri ile Türkiye arasındaki saat farkının açılmasından dolayı da ticari hayatın olumsuz etkilendiğini söyledi.
Elektrik Mühendisleri Odasının yaptığı çalışmaya da dikkat çeken Elif Doğan Türkmen, “bu çalışmaya göre; yaz saati uygulaması, elektrik tasarrufu sağlamamış, aksine elektrik tüketiminde artışa neden olmuştur. Kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artışla 22,7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeyine ulaşmıştır” dedi.
Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınmasının vatandaş için de büyük sıkıntı olduğunu ifade eden Elif Doğan Türkmen; uygulamanın, AB ülkeleri ile aramızdaki saat farkının açılmasına ve dolayısıyla iletişim ve ticari ilişkilerin de olumsuz etkilenmesine neden olduğunu söyledi.
Bakan Albayrak’a; “Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin ekonomik ve sosyal alanda yarattığı bu sıkıntılar hakkında ne düşünüyorsunuz?” diye soran Elif Doğan Türkmen şu sorularının da cevaplandırılmasını istedi:
OKUL VE MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK Mİ?
“Sözkonusu uygulamanın elektrik tüketiminde artışa neden olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?Vatandaşların işe ve okula karanlıkta gidip eve karanlıkta dönmeleri nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı gidermek için okul ve mesai saatlerinde bir değişikliğe gitmeyi düşünüyor musunuz?Kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçmeyi ve Türkiye şartlarına ve coğrafyasına uygun yaz-kış saati uygulamalarına tekrar dönecek misiniz? Açıklar mısınız?



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —