“Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor”
Manşet Haber 1.06.2016 12:34:12 0

“Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor”

“Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor”

Adana Barosu ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nin 24 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirdiği “Kentsel Dönüşümde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç” paneli sonuç sonuç bildirgesi açıklandı.

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve İMO Adana Şube Başkanı Halil Çağdaş Kaya imzasıyla yayınlanan sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

“Seyhan İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Türkan Eşli, sonuna kadar izleme duyarlılığını gösterdiği panelde yaptığı konuşma ile Seyhan Belediyesi’nden bir yetkilinin konuyla ilgili değerlendirmelerinin mahalleliler tarafından dinlenmesini sağladı; duyarlılığı ve sorumluluğu salondakilerce takdir edildi.  Diğer belediyelerden başkan ve yardımcısı düzeyinde katılım olmadı. Vatandaşlar bu yöndeki beklentilerini ifade ettiler.

Çok değişik alanlardan, çoğunlukla da mahallelerden gelenlerin izlediği panele ilişkin olarak değerlendirmelerimizi başlıklar halinde sunuyoruz:

Kentsel dönüşüm proje alanlarında yaşayan vatandaşlarımız, projelerle ilgili yeterince bilgilendirilmemektedir. Panel göstermiştir ki; mahallelilerin, sorunlarını anlatacak bir merci bulma ihtiyacı üst seviyededir. Panele yoğun katılımın nedeni, vatandaşların kendilerini ifade etme isteğidir.

Vatandaşlar sadece projelerin anlatılmasını değil, projelendirme aşamalarında düşüncelerinin alınmasını da istemektedir. Vatandaşlar, kendilerini dışlanmış hissetmektedir ve tepkilidirler. Tepkilerinin birinci nedeni,  proje aşamalarında yok sayılmaları;  ikincisi ise kendilerine sunulan seçenekler nedeniyle ekonomik olarak kayba uğrayacaklarını düşünmeleridir. Ayrıca, genelde dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde oturanlar, borçlanarak ev sahibi olmalarının mümkün olmadığını ifade etmiştir.

Vatandaşlar, komşuluk ilişkilerini devam ettirecek, sosyal yaşamlarını göz önünde bulunduran bir dönüşüm istemektedir. Mahalle sakinleri, itirazlarının dinlenmesini ve seçeneklerin kendilerine zorla dayatılmamasını talep etmektedir.

TOKİ eliyle yürütülen projelerin, bölge yaşamı, bölge insanı değerlendirmeye alınmadığından bölgenin, insanların ihtiyacını karşılayacak nitelikten uzak olduğu görülmektedir. Yerelde ve yerinde dönüşümü oluşturmanın yolları hep birlikte aranmalıdır.

Projelerin işleyişinde ve hukuksal süreç konusunda vatandaşların desteğe ihtiyacı vardır. İMO Adana Şubesi ve Adana Barosu kendi bünyelerindeki komisyonlarla bu desteği vermeye hazırdır.

Bu denli çok ve bu kadar fazla yönü olan sorunların çözümü, tek yanlı kararlarla mümkün değildir. Adaletli, hakkaniyetli ve uygulanabilir çözüm yolunda, belediyeler, meslek odaları ve mahalle temsilcilerin birlikte çalışması, sağlıklı ve sorunları azaltıcı nitelikte olacaktır.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

20.8° / 13.5°