Tarih: 30.04.2018 15:05
VETERİNER HEKİMLER HAK KAYIPLARINA TEPKİLİ
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Dünya Veteriner hekimliği Günün kutlandığı bir süreçte, toplum ve hayvan sağlığını hiçe sayan, Veteriner hekimlik mesleğini değersizleştiren ve yetkilerimizi paylaştıran TBMM Tarım Orman ve Köy İşlerin komisyondan geçen taslağı kabul etmediklerini açıkladı.
AB mevzuatına uyum amaçlı getirilen 5996 sayılı kanunun gıda güvenliğine ilişkin bölümlerinde kritik değişikliklerin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'ndan geçirilerek taslak haline getirildiğini anımsatan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Değişiklikler yapılırken Veteriner hekimlerin asli görevleri olan hayvansal gıda üretimi ve denetimi, bu konuda hiç bir eğitim almayan başka mesleklerle paylaştırılmıştır. Tüm meslekler değerlidir, ancak kendi müfredatına uygun istihdam alanlarında çalışmaları onları daha da değerli kılacaktır. Hele ki görev paylaşımı yapılan alan çok sayıda zoonoz hastalığın bulunduğu doğrudan toplum sağlığını ilgilendiren bir alansa çok daha dikkatli olunmalıdır. Sırf istihdam yaratılacak diye bu değerli meslek mensuplarının eğitimini almadığı bir alanda görevlendirmek, toplum sağlığı politikalarının samimiyetine gölge düşürür. Bu nedenledir ki son zamanlarda giderek artan oranda hayvansal gıda kökenli zehirlenme vakaları, hileli gıda üretimi vb olumsuzluklar yaşanmaktadır. Diğer taraftan AB mevzuatına uyum için çıkarılan 5996 sayılı kanunun büyük bir kısmı Veteriner hekimlik çalışma alanlarıyla ilgilidir. Bu konularda yapılacak aykırı değişiklikler AB hedefi ile de çelişmektedir
Kanunun Ek 2 tablosunda yapılan değişiklikler yasalaşırsa toplum ve hayvan sağlığını riske sokabilecek, mesleğimizin istihdam alanını daraltacak aşağıdaki çarpıcı hükümler yürürlüğe girecektir: 1. Bulaşıcı hastalık riski her zaman olan ve hekimlik eğitimi gerektiren parçalama işlemi yapılan yerlere ilişkin denetimler ziraat mühendisi ve gıda mühendisleri tarafından da yapılacaktır.
2. Hayvansal yan ürün kullanarak pet hayvan yemi üreten işletmelerde ziraat mühendisi (zooteknist), su ürünleri mühendisleri de görev alabileceklerdir.
3. Hayvan kökenli olan ve olmayan bileşenleri içeren gıdaların üretim ve işlenmesinde su ürünleri mühendisleri görev alabileceklerdir.
4. Et depolayan ve dağıtan işyerlerinde gıda mühendisleri görev alabileceklerdir.
5. Hayvan kökenli olan ve olmayan bileşenleri içeren gıda üreten işyerlerinde su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri görev alabileceklerdir.
Görüldüğü gibi genel olarak Veteriner hekimlerin yetkileri, hiç bir bilimsel temeli olmadan, halk sağlığı, hayvancılığımıza ve ekonomiye vereceği zararlar düşünülmeden paylaştırılmıştır.
Eğitim planlaması yapılırken, fakülteler açılırken istihdam planlaması da düşünülerek adımlar atılmalıdır. Mezun olduktan sonra iş alanı yaratmaya çalışmak her açıdan önemli kayıplar getirecektir. Her meslek değerlidir, hekimlik mesleği ise yaşama ilişkin detaylı bir eğitimin alındığı çağımızın stratejik mesleğidir. Yapılan hatalar hayvan ve insan yaşamını riske sokacak sonuçlar doğurur. Bu nedenlerle komisyonunda görüşülen bu taslakta yapılan değişikliklerin tekrar ele alınması, öncelikle toplum sağlığı, sonrasında mesleki bilgi ve birikimin esas alındığı bir düzenleme yapılması, istihdam sorunu yaşayan mesleklerin için başka teşviklerle üretime kazandırılması Ülkemizin yararına olacaktır.
Başta TVHB ve meslek odalarımız olmak üzere meslektaşlarımızı ve gıda güvenliği konusunda hassasiyeti olan tüm tarafları konuya ilgi göstermeye davet ediyoruz. En büyük hassasiyeti kendisi de hekim olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sn Fakıbaba'dan bekliyoruz.
Dünya Veteriner hekimler gününü kutladığımız şu günlerde özellikle fiili hizmet zammı konusunda diğer meslek gruplarına yapılan iyileştirme müjdesini beklerken, mesleğimize reva görülen bu uygulamayı on binlerce meslektaşımızın, milyonlarca hayvan severin, üreticinin ve güvenli gıdayı hak eden vatandaşımızın takdirine bırakıyoruz.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —