Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Dünya Veteriner Hekimler Gününün; her yıl nisan ayının son Cumartesi gününde kutlandığını, 2021 yılının temasının da “Veteriner Hekimlerin Covid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlendiğini açıkladı.
Temanın, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ nün çalışmaları ile belirlendiğini, yaşanan pandemi sürecinde veteriner hekimlerin etkinlikleri, mücadeledeki önemlerinin tanımlanmak istendiğine dikkat çeken Nihat Köse, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Belirlenen tema ile veteriner hekimlerin bu alanlardaki çalışmalarına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır.
Yedi kıtada 500 binden fazla veteriner hekim tarafından 21’inci kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, veteriner hekimler için onur kaynağı, gurur kaynağı ve mutluluk kaynağı olmuştur.
Günümüzde hem hayvan hem de insan sağlığının korunmasına yönelik olarak eğitim gören ve faaliyetler yürüten tek meslek grubu veteriner hekimlerdir.
Zoonoz bir hastalık olan COVID-19 pandemisi sürecinin başından itibaren Veteriner Hekimler önemli roller üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmektedirler.
Dünya genelinde milyarlarca insanın sağlığını tehdit eden, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan, ekonomi, turizm, sosyal ve kültürel yaşamı ciddi olarak etkileyen COVID-19 pandemisi; insan, hayvanveçevresağlığınınkorunmasınayönelikenetkiliyaklaşımınTekSağlıkkavramınınoperasyonelleşmesiolduğunuaçıkçaortayakoymuştur.
Bu kapsamda veteriner hekimler; İlgili bakanlıkların bilim kurullarında yer alarak hastalığın kontrolü, toplumun korunması, gıda tedarik zincirinde sıkıntılar yaşanmaması gibi konularda bilimsel yaklaşımlarını ortaya koyarak sürecin yönetimine katkı sağlamışlardır.
Sürecin en başından itibaren ülkemizde veteriner hekimliği mesleğinin çatı kuruluşu olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği, tüm veteriner hekimler adına; aşı, antikor, ilaç ve test kiti geliştirilmesi ile ventilator ihtiyacının karşılanması konularında bilgi ve kapasite paylaşımı yapılması hususunda veteriner hekimlerin hazır olduğunu belirterek veteriner hekimlerin “Salgına karşı Milletinin ve Devletinin yanında olduğunu” deklere etmiştir.
Veteriner hekimler risk iletişimi kapsamında, zoonoz bir virus olan COVID-19 etkeninin etiyolojisi, hayvanlar üzerine etkisi, gıda güvenliği açısından önemi, zoonoz hastalıklarla mücadele yöntemleri, aşılar ve hijyen konularında yazılı ve görsel mecralarda topluma yönelik açıklamalarda bulunmuşlardır.
Veteriner hekimler mevcut altyapı, bilgi ve deneyimlerini COVID-19 aşısının geliştirilmesi için de kullanmış olup, ülkemizde geliştirilen aşılar veteriner hekimlerin eseri olmuştur.
Bu süreçte veteriner hekimler sürveyans çalışmaları ile hastalığın tedavisine yönelik antikor, real time PCR test kiti üretiminde bulunmuş, antiviral geliştirme çalışmaları yapmıştır.
Pandemi sürecinde hayvan sağlığının korunarak gıda tedarik zincirinde her hangi bir aksaklık yaşanmaması için veteriner hekimler sahada aşılama çalışmalarını, sağlık hizmetlerini, denetim ve kontrol görevlerini eksiksiz olarak sürdürmeye devam etmiştir.
Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü buruk kutluyoruz Çünkü;
-Filyasyon ekiplerinde en ön saflarda görev aldık ama sağlık çalışanı sınıfında yokuz!
Sağlıkta şiddet yasasında yokuz!
Tek sağlık yaklaşımında yokuz!
Sağlık çalışanı olarak özlük haklarımız yok!
Tehlikeli meslek sınıfındayız ama fiili hizmet hakkımız yok!
Ama yine de; Veteriner Hekimler sürecinin yeni bir çağın kapılarını araladığı bilinciyle; geçmişte olduğu gibi gelecekte de veteriner hekimler “sağlıklı bir toplum için sağlıklı çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıda” olması gerektiği bilinciyle bilgi, iletişim, robotik, nanorobotik, yapay zeka teknolojileri ile biyokontrol, biyoteknoloji ve genetik gibi çağın gereklerine uygun bilimleri holistik bir yaklaşımla hem hayvan hem de insan sağlığı yararına etkin olarak kullanan tek sağlık çalışanı olmaya devam edeceklerdir. “