Tarih: 11.05.2017 09:49

VETERİNER HEKİMLERİNİN SORUNLARI TBMM GÜNDEMİNE

Facebook Twitter Linked-in

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde sayıları 14 bini geçen veteriner hekimlerin, meslekleriyle ilgili sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Milletvekili Gürer’in sözlü soru önergelerini Meclis kürsüsünden yanıtladı. Bakan Çelik, veteriner hekimlikte uzmanlık yönetmeliğine ilişkin çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından sözlü olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı raporlarda üye ülkelere veteriner halk sağlığı ile ilgili organizasyonların oluşturulmasının tavsiye edildiğini belirterek, ülkemizde bu yönde bir çalışma olup olmadığını toplulaştırmalarda kaç uygulamaların mahkemeye taşındığını ve bunların nedenlerini olduğu sordu.
VETERİNERLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR NELER
6343 sayılı kanunla diploma sahibi her veteriner hekime mesleğini serbestçe icra etme ve hayvana her türlü klinik müdahale yapma imkânı getirildiğini hatırlatan Gürer, “Bu yetkiye dayanarak ülkemizde kaç veteriner çalışmaktadır. Kaç hayvan tedavisi sağlanmıştır. Karşılaşılan sorunlar var mıdır? Uluslararası Cenevre Anlaşmasına göre, ülkemizde bir bakana doğrudan bağlı, merkez ve taşra örgütü olan yetkili bir veteriner otoritesinin oluşturulması gerekmektedir. Bu yönde bir çalışma var mıdır? Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı'na ait Yönetmelik çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır? Veteriner dernekleri ile görüşmeler sağlanmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
VETERİNER HEKİMLERİN AB İLE UYUMLAŞTRILMASI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını TBMM kürsüsünden yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu’nda yer alan veteriner hekimlerin uyumlaştırılmasıyla ilgili olarak Bakanlıklarında 3 adet fasıl bulunduğunu ifade ederek, bunların Gıda Güvenliği, Veteriner ve Bitki Sağlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınma ve Balıkçılıkla ilgili faslılar olduğunu açıkladı. Bakan Çelik, AB’ye katılım için Ulusal Eylem Planı’nda “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” başlıklı 12. Fasıl başkanlığında 2016-2019 döneminde gerçekleştirilmesi gereken 72 adet ikincil mevzuat ve 8 adet kurumsal yapılanma taahhüdünün bulunduğunu bildirdi. Bakan Çelik, bunlardan 10 taahhüdün ikincil mevzuat düzenlenesinin gerçekleştirildiğini bunların 7 tanesinin gıda ve yem güvenliği alanında 3 tanesinin de veterinerlik alanında olduğunu belirtti.
AB’nin hayvan sağlığı, bitki sağlığı ve gıda konusunda 2016 ve 2017’de kanunu değişiklikler yaptığını, Bakanlıklarının da bu değişikliklere göre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Çelik, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan tavsiye raporlarına ilişkin de çalışma gruplarının gıda kaynaklı zoonozların izlenmesi konusunda Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerle çalışma yaptığını belirtti.
Türkiye’de 8 bin130’u Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, 6 bin 700’e ise serbest olmak üzere 14 in 830 veteriner hekimin çalışmakta olduğunu bildiren Bakan Çelik, “Veteriner hizmetleri ağırlıklı olarak Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne verilmekle beraber, konu bazında Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne bir kısım veteriner konularıyla ilgili sorumluluklar verilmiştir” dedi.
Veteriner Hekimlikte uzman yönetmeliğine ilişkin YÖK, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Veteriner Hekimler Derneğinin görüşlerinin istendiğini söyleyen Bakan Çelik, bu konuyla ilgili yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Veteriner Hekimlerin maaşlarında düzenleme yapıldığını anlatan Bakan Çelik, “En düşük veteriner hekim maaşının -derece ve kademesi 8/2- Temmuz 2003'te 699 TL iken 2017'de 8/2'deki bir veteriner hekimin maaşı 3.789 TL; artış yüzde 442, aynı dönemde enflasyonun yüzde 233 olduğu dikkate alınırsa enflasyonun çok çok üzerinde, tüm kamu çalışanlarında olduğu gibi veterinerlik hizmeti gören hekimlerimizin de ücretlerinde artışlar olduğunu çok rahat bir şekilde ifade edebiliriz.
Çok hızlı bir şekilde bu soruların cevaplarını sizlere takdim etme gayreti içerisinde olduk. Tabii, gün boyu araştırma önergesi çerçevesinde burada çok önemli görüşler serdedildi. Tarım tabii, bir gayya kuyusu gerçekten. Tarımla ilgili çok şey söylenebilir, çok şey konuşulabilir ama şunu ifade edeyim, bunların hepsinin cevaplarının olduğunu da herkesin bilmesini istiyorum. Millî Tarım Projesi çerçevesinde Türkiye tarımda son derece önemli noktalara gelmiş bulunuyor ve bundan sonra gerek hayvancılıkta gerek bitkisel üretimde alınan temel köklü önlemler çerçevesinde de yürüyüşümüzü sürdüreceğimizi, çiftçimizin yüzünü güldüreceğimizi ifade ediyorum. Soru soran bütün arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum”dedi.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —