VETERİNER HEKİMLERİN DERİNLEŞEN HAK KAYIPLARI
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, veteriner Hekimlerin derinleşen özlük ve hak kayıplarının meslektaşlarını mutsuz ettiğini, bu mutsuzluğun da ülkemizde halk sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, veteriner Hekimlerin derinleşen özlük ve hak kayıplarının meslektaşlarını mutsuz ettiğini, bu mutsuzluğun da ülkemizde halk sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.
Veteriner Hekimlerin göreve başlarken, fiilen görev yaparken ve emekli olduklarında sağlık hizmetleri sınıfı olarak değerlendirildiklerine dikkat çeken Nihat Köse, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
Sağlık hizmetleri sınıfında emeklilere ek ödemeler yapılırken Veteriner Hekimler ayrı tutuldu. 657 Sayılı Kanun ve tüm Dünya da kabul göre ‘’ Tek Sağlık ‘’yaklaşımı unutuldu. 657 sayılıkanuna göre; Dört yıl ve daha fazla yüksek öğretim görenlerden tabip, diş tabibi Veteriner Hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisans yerleri ( hayvan sağlığı dahil ) giriş derecelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademeden göreve başlatırlar.
Ayrıca 657 sayılı kanunda sağlık hizmetlerinde ( hayvan sağlığı dahil ) eğitim görmüş tabip, diş tabibi, eczacı Veteriner Hekim gibi memurlar ifadesi yer almaktadır. 2018 yılında aktif olarak çalışmaya devam eden ve emekli olan sağlık çalışanlarında bir takım iyileştirmeler yapılırken Veteriner Hekimler yok sayılmış daha önce denk ücretler alan bu meslek gruplarıyla Veteriner Hekimler arasında % 43 oranında farklı açılmıştır.
Ayrıca da 3600 ek gösterge birçok meslek grubuna verilince Veteriner Hekimler ile sağlık teknisyenleri arasında maaş farkı kalmamış hatta teknisyenlerin emekli maaşlarında 6-7 bin lira iyileştirme yapılırken Veteriner Hekimlere 450 TL iyileştirme yapılmıştır. Tabip, Diş Hekimi ile hemşire, sağlık memuru arasındaki maaş farkı hiyerarşisi korunurken Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyeni aynı düzeye getirilmiştir. Dolayısıyla eğitimimiz yok sayılmıştır.
Serbest Veteriner Hekim olarak görev yapan Veteriner Hekimler de bu mağduriyetten nasibini alarak 10 – 12 bin lira gibi emekli maaşlarına mahkûm edilmiştir.
Özel – hizmet tazminatı düzenlenirken aynı bakanlıkta çalışan teknik hizmetleri sınıfında yer alan 4 yıllık yüksekokul mezunu mesleklere % 145 olan özel hizmet tazminatı %168 e çıkarılırken Uzman Veteriner Hekimin tazminatı % 145 e Veteriner Hekimin tazminatı % 135 ibaresi kullanılmış ve Veteriner Hekimler yok sayılmıştır.
Fiili hizmet tazminatı 2006 yılına kadar Veteriner Hekimlere ödenirken, tabiplerin Anayasa Mahkemesine açtığı dava sonucu hekimlerin bazılarına verilip (Veteriner Hekimler) bazılarına verilmemesini ( doktorlar ) anayasa mahkemesi eşitlik ilkesine aykırı bularak yasayı iptal etti. Yeni yapılan yasal düzenlemede kara mizah örneği olarak değerlendirilebilecek bir olay gerçekleşti, doktorlara verildi. Veteriner Hekimlere verilmedi. Takdirlerinize sunuyorum.
Ayrıca örneğin sağlıkta şiddet yasası çıktı yok sayıldık. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Kamuda çalışan Veteriner Hekimler yasal hakları olan aşılama ve küpelemelerdeki manipülasyon ücretleri hayvan sahiplerinden alınırken yeni uygulamayla desteklemelerden kesilecek ya da döner sermayeden ödenecek denildi. 2 defa icmal yapılmasına rağmen hala bir ödeme yapılmadı. Veteriner Hekimlerin bu kadar hak kaybı varken, üstüne bir de bu yasal hakları olan ücretlerin ödenmemesi yada geciktirilmesini kabul etmemiz mümkün değildir.
Veteriner Hekim olmadan halk sağlığı düşünülemez. Dünya Gıda Günü yaklaşırken belirtmek isterim. Yeterli ve dengeli beslenmek her insanın insan olmasından dolayı en doğal hakkıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin olmazsa olmazı yeterli hayvansal proteini almaktır. Sağlıklı bir hayvansal gıda sağlıklı hayvandan elde edilebilir. Sağlıklı bir hayvan ancak mutlu ve hakları verilmiş Veteriner Hekimlerce yetiştirilebilir. Veteriner hekimleri yok saymayınız.”