VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI
28.09.2024 00:44:00 0

VETERİNERLERDEN DÜNYA KUDUZ GÜNÜ AÇIKLAMASI

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Kuduz hastalığının ölümcül olmakla birlikte aşılama ile %100 önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, 28 Eylül Dünya Kuduz Gününde, başta Veteriner Hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve toplumun bu önemli konuya dikkatini çekerek, “Kuduz, hala dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürmekte ve her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.” dedi.

Nihat Köse yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“Özellikle sokak hayvanlarıyla temasın yoğun olduğu bölgelerde kuduzun yayılma riskinin daha yüksek olduğu söylenmektedir. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü kuduz kontrolü açısından kitlesel aşılamaların önemli olduğunu anlatmaktadır. Sokaklarımızdaki hayvan popülasyonunun azaltılması kısırlaştırma ile sağlanmalı ama tamamen yok edilmemelidir. Çünkü sokaklarımızdaki can dostlarımız yaban hayatına da bir bariyer oluşturduğundan onların olmaması durumunda hem insanlara alışık olmayan hayvanlarla hem de yaban hayatı ile temas artacağından kuduz sorunu daha da büyüyecektir.  Bu nedenle, halkımızın bilinçlendirilmesi, hayvanların düzenli olarak aşılanması ve kuduz şüphesi taşıyan vakaların hızlı bir şekilde tespit edilip müdahale edilmesi 

Adana Veteriner Hekimleri Odası olarak, kuduz hastalığına karşı mücadelede sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bu konuda üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, tüm veteriner hekimlerimize özverili çalışmaları için teşekkür ediyor, toplum sağlığını koruma adına gösterdikleri çabalar için şükranlarımı arz ederim. Ayrıca da her zaman görmezden gelinen Veteriner Hekimlerimizin halk sağlığındaki önemini yetkililerin de görmesini talep ediyorum. 

Bu gün, aynı zamanda, Louis Pasteur'ün kuduz aşısını geliştirmesinin yıl dönümüdür ve bu bağlamda bilimsel ilerlemelerin de kutlanmasını sağlar. Kuduz hastalığı ölümcül olmakla birlikte aşılama ile %100 önlenebilir bir hastalıktır.”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.4° / 21.6°