'YAKITI ÖTV’SİZ, GÜBRE VE İLACI KDV’SİZ İSTİYORUZ'
Tarımsal girdi fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen TMO mısır fiyatlarını geçen yıla göre sadece yüzde 5.2 artırarak 6 TL olarak belirledi.
Mısırın kilo maliyetini 6.7 TL olarak hesaplayan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Evrensel Gazetesi’nden Volkan Pekal’a yaptığı açıklamada, “Açıklanan fiyat mısır üreticisine ölüm fermanı gibi bir şey. Bu ithalata dayalı politikalarda devam demek. Çiftçinin üretime devam edebilmesi için fiyatın 9.4 olarak güncellenmesi gerekiyor” dedi. Çiftçi Tahsin Ayan da “Canımızı, kanımızı toprağa koyup bir sene mısırı bekliyoruz. Bu yüzden emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” dedi.
ZMO: MISIR EN AZ 9.4 TL OLMALI
Adana’da şubat ayında ekimi başlayan ve meşakkatli bir bakım süreci olan mısırın hasadının başladığı günlerde Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) açıkladığı 6 TL alım fiyatı her geçen gün artan maliyetler karşısında borç içinde üretim yapmak zorunda kalan çiftçiyi kara kara düşündürüyor. ZMO Adana Şubesi, tohum, gübre, akaryakıt, sulama, zirai ilaç, hasat, tarla kirası, nakliye, işçilik, faiz ve genel idare giderleri gibi giderler ile birlikte mısırın dekarının maliyetini 7 bin 382 TL olarak hesapladı. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile dekarda bin 100 kilogram verimle bir kilo mısırın maliyetinin 6.7 TL olduğunu paylaşan ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, çiftçinin üretime devam edebilmesi için yüzde 40 üretici kârı da dikkate alınarak mısır fiyatının 9.4 TL’nin altında olmaması gerektiğine dikkat çekmişti.
TÜCCAR DAHA DÜŞÜK FİYATA ALIYOR
TMO’nun geçen sene 5.7 TL fiyat açıkladığını ifade eden Tahsin Ayan isimli çiftçi, geçen seneye oranla sadece yakıt fiyatlarındaki artışın yüzde yüze yaklaştığını dile getirdi. Bir tarlaya mısır ekince, tarlada kaldığı süre diğer ürünlerin ekim tarihleri ile çakıştığı için ikinci bir ürün ekilemediğini ifade eden Ayan, “Bütün sene canımızı, kanımızı bu topraklara koyuyoruz. Bir yıl boyunca sadece mısırı bekliyoruz. Bu yüzden emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” dedi. TMO randevu sistemi ile çalıştığı için ürünü ne zaman alacağını ve ödemeyi hangi tarihte yapacağını önceden bilemedikleri için acil bekleyen borçları nedeni ile çiftçilerin ürünlerini tüccara vermek zorunda kaldığını ifade eden Ayan, “Onlara verdiğimizde de onlar istediği rakam üzerinden bizden fiyat alıyorlar. Bu da 5 ila 5.5 lira oluyor” dedi.
Çiftçinin her şeyi borç ile döndürdüğünü ifade eden Ayan, şunları söyledi: “Çiftçilikte sadece yakıt ya da gübreyle bitmiyor. Tarım aletlerimizin fiyatları, traktör bakımı yüzde 100 artmışken, girdi fiyatlarındaki yüksek enflasyon karşısında beklentimizin altında fiyatlar açıklanması nedeni ile dayanacak gücümüz kalmadı. Devlet bize suyu bile satıyor. Geçen sene dekara 40 TL ödediğimiz su parasını bu sene 110 TL istediler. Tüm depolar dolu olduğu için gemi gemi ithal mısır geliyor. Yeniden mısır ekeceksek yeniden borçlanmamız gerekecek. Maliyetten kısarsak verim düşüyor. Bu yıl dekar başına en fazla 1 ila 1.1 ton ürün alabileceğiz. Acilen TMO’nun fiyatı yükseltmesini istiyoruz. Mısıra hiç destekleme yok. Desteklerin artırılmasını, yakıtın ÖTV’siz verilmesini, gübre ve ilaçta KDV’nin kaldırılıp fiyatların düşürülmesini istiyoruz.”
'BÖYLE GİDERSE ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAĞIM'
Bu sene ektiği karalahanayı düşük fiyat yüzünden tarlada sürdüğünü dile getiren Ayan, “Çok büyük zarar ettik. Sonra limonumuz var. Dalında kalıyor. 2-3 TL fiyatlarla geldikleri için dalında kaldı. Bu fiyatlara ürünümüzü vermek istemiyoruz. Bunlara da bir kota getirilmesini, belli bir fiyat aralığında devletin fiyat açıklaması gerektiğini düşünüyorum. Şu Çukurova’nın bereketli topraklarında ben genç bir çiftçi olarak bıktıysam ve farklı işler bakmaya başladıysam sorun büyük demektir. Böyle giderse çiftçiliği bırakmayı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Açıklananfiyatın birçok yön ile skandal olduğunu dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, “Bu, mısır üreticisine ölüm fermanı gibi bir şey. Girdi maliyetlerindeki artışlar dikkate alınması gerekirken çiftçiyle dalga geçer gibi yüzde 5’lik bir zam yaptılar. Bunun anlamı çiftçiye ‘Siz mısır ekmeyin, biz ithal edeceğiz’ demek. Bu fiyat politikası ithalata dayalı politikaların devam edeceğini gösteriyor. Bunu biz ZMO olarak kabul etmiyoruz. Çiftçilerimiz de kabul etmiyor. Bu fiyatın hızlı bir şekilde üreticiyi mağdur etmeden revize edilmesi, Çiftçinin üretime devam edebilmesi için fiyatın 9.4 olarak güncellenmesi gerekiyor” dedi.